Nyári digitalizációs nyílt nap az Enterprise Group szervezésében

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. ismét megrendezte nyári digitalizációs nyílt napját. Az esemény célja a magyarországi kis- és középvállalatok ipari digitalizációban rejlő lehetőségeinek bemutatása volt. Emellett bemutatkozott a Solid Edge legújabb kiadása és hasznos gyakorlati trükköket tanulhattak a résztvevők a Teamcenterről is.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_22

 

A digitalizáció mit sem ér az emberi kreativitás nélkül

A rendezvényt Czifrák Gábor, az  Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának értékesítési vezetője nyitotta meg és a figyelmet a digitalizációval összefüggésben azonnal az emberi munkavégzés nélkülözhetetlenségére irányította. Kiemelte, hogy a megfelelő digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. A KPMG kutatására hivatkozva pedig felhívta a figyelmet a digitalizációban rejlő egyik lehetséges veszélyre is, miszerint az erőltetett bevezetéssel a már régóta rosszul vagy pontatlanul működtetett folyamatok bebetonozhatók, ezzel mintegy automatizálhatóak a hibák.

Termelésvizsgálatok és virtuális gyártórendszerek

Az esemény vendégelőadója Farkas Ádám, az MTA-SZTAKI és a Fraunhofer közös projektjének kutatója volt. Prezentációjának témája a digitális ikermodellek szerepe volt az ipari digitalizációban.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_20

Farkas Ádám, az MTA-SZTAKI rendszerfejlesztő mérnöke

Digitális modell, digitális árnyék és digitális iker – mi a különbség?

A termelés digitális leképezésének több módja is ismert, ezek mindegyike más-más szintű beavatkozási és visszacsatolási lehetőséggel rendelkezik. A digitális modellek a termelés digitális (offline) tervezésére szolgálnak, segítségükkel számítógép előtt ülve is áttekinthető a tervezett termelési volumenre és folyamatra vonatkozó adathalmaz. A digitális árnyék már nem csak tervezésre, hanem utólagos elemzések készítésére is alkalmas megoldás: a gyártásban gyűjtött paraméterek segítségével, megfelelően tervezett vizsgálatok végezhetők, ezek eredményei pedig beépíthetők a további termeléstervezési folyamatba. A digitális ikrek szerepe az előző két kategórián jelentősen túlnyúlik. Az ikrek már nemcsak leképezésként szolgálnak, a virtuális térben ugyanúgy működnek, mint a valódi szerszámgépek a gyárban. Folyamatos, in-time monitoring lehetőséget biztosítanak, emellett a visszacsatolás és a beavatkozás időpontja sem különül el a termelési folyamat idősíkjától. A megfelelően felépített digitális ikermodellek kiváló döntéstámogatási szereppel bírhatnak – ahhoz, hogy ez így legyen, a SZTAKI munkatársai több projekt keretein belül vizsgálják a már bevált és a még kísérleti fázisban lévő lehetőségeket.

A termelőrendszerek digitalizációja lehetőséget nyújt előrejelzések, vizsgálatok készítésére, biztosítja a meglévő rendszerek felülvizsgálatának lehetőségét, valamint termelésirányítási szinten támogathatja a vezetői döntéseket is. Bár a rendszerek kiépítése és üzembe állítása idő- és erőforrásigényes folyamat, a hosszú távú támogatásért megéri vállalni a befektetést. Az EPIC Innolabs és a Fraunhofer intézetek közös ipartámogató kutatásainak célja pedig az, hogy ezek a fejlesztések és lehetőségek ne csak a nagyvállalatok, hanem a KKV szektor számára is elérhetővé váljanak.

Összehangolt munkafolyamatok, hatékonyabb működés, elégedett ügyfelek

A legtöbb vállalatnál problémát jelent a követhető és kereshető dokumentáció elkészítése, tárolása, valamint a vállalaton belüli kommunikáció. A Siemens PLM megoldása, a Teamcenter ezen a problémán kíván segíteni. Az utóbbi években folyamatosan fejlesztés alatt álló szoftvercsomag átláthatóságot, hatékonyabb működést, revíziókövetést és egyszerűbb kommunikációt tesz lehetővé – mind a vállalaton belül, mind a beszállítókkal vagy a vevőkkel. A Teamcenter egy CAD rendszer semleges megoldás, a bevezetés megkönnyítésére pedig a gyártó a Teamcenter RapidStart csomaggal állt elő. Ez az egyszerűbb, kevesebb funkciót tartalmazó eszköztár is elegendő lehet a vállalati folyamatok és a dokumentumkezelés egyszerűsítésére.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_24

Mészáros Zoltán, az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetője

A Teamcenter előnyeiről az előadás keretében a résztvevők is meggyőződhettek, ugyanis Mészáros Zoltán és Szűcs Imre, az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetői egy valódi lemezalkatrész tervezésének példáján mutatták be a szoftvercsomag funkcióit. Betekintést engedtek a dokumentumkezelésbe, a verziókövetésbe, valamint az ellenőrzési folyamatokba is – ezekhez pedig minden termelőüzemben szükség lehet.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_32

Szűcs Imre, az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának ügyféltámogatási vezetője

A tervezés új szintre emelése

Az ebédet követően Melkovics Péter előadásával folytatódott a program. Előadásában egy partnerük, a Szkaliczki és Társai Kft. példáját mutatta be, a cég ugyanis nemrég vezette be vállalati szinten a Teamcenter-t és a Solid Edge CAD rendszert. Az évi 600 projekttel dolgozó vállalkozásnál az adminisztrációs és a kommunikációs terhek csökkentését célozta a fejlesztés, de természetesen számos egyéb területen is profitáltak a Teamcenter bevezetéséből. Jelenleg két CAD rendszert használnak, ezek egyike a Solid Edge friss kiadása, amely a Teamcenter-rel könnyen és gördülékenyen képes kommunikálni. Az dokumentumkezelés mellett pedig a modellek megjelenítését és ellenőrzését is lehetővé teszi, függetlenül attól, hogy az ellenőrzést végző személy számítógépe futtat-e bármilyen CAD szoftvert.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_29

Melkovics Péter, az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának értékesítője

Célgéptervezés Solid Edge 2019-cel

A nap utolsó előadása a Solid Edge friss verziójának bemutatásáról szólt. Huszár András, ügyféltámogató mérnök és Szűcs Imre számos példán keresztül járták körbe az újonnan létrehozott teljes körű digitális platform képességeit és tulajdonságait. A Solid Edge 2019 már nem csupán CAD rendszer, hanem egy komplett digitális tervezési platform, amellyel elvégezhető a célgép-tervezési folyamat minden lépése. Kitértek emellett a Solid Edge portál használatára is, amelyen keresztül egyszerűen biztosítható betekintési lehetőség olyan személyek számára is, akik nem rendelkeznek CAD szoftverrel, vagy ilyen programokkal készített modellek megnyitására alkalmas rendszerrel. A portál ugyanis lehetővé teszi a modell megtekintését az online felületen keresztül.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_35

Huszár András, az Enterprise Communications Magyarország Kft. PLM üzletágának ügyféltámogató mérnöke

Az eseményt, a korábbi rendezvényekhez hasonlóan kötetlen networking lehetőség és nyereményjáték zárta, a szerencsés résztvevők Solid Edge bérletet és oktatást, valamint Lenovo tabletet nyertek. Az ipari digitalizációs kampány ősszel további rendezvénnyel, illetve webinárokkal folytatódik.

2018_06_07_EPLM_nyilt_nap_38

További információ:

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. hivatalos honlapján.

Az Ipari Digitalizáció kampány weboldalán.

Megosztás
[
    ]