Sajátos EDM alkalmazás

Látott már olyat, hogy valaki egy öngyújtóval nyitott ki üveget, vagy esetleg egy kés segítségével befőttet? Ennek megfelelően biztos emlékszik gyerekkorából, hogy a téli hóesésben egy hajlított fémlemez milyen jól használható volt szánkóként. A mindennapi élet megszámlálhatatlan példát nyújt arra, hogy emberek az eredeti rendeltetésétől teljesen eltérő módon használjanak bizonyos tárgyakat. Amikor mérnökökről és szerszámgépekről beszélünk, a dolgok kicsit bonyolultabbá válnak, de az alapelv változatlan marad: bármely szerszám vagy eszköz igen nagy hatékonysággal felhasználható a megszokottól teljesen eltérő feladatokra is. Ez pedig akár még versenybeli előnyhöz is juttathatja az elmés felhasználót.

A cikkben látható képek a GF AgieCharmilles “Technology Days” rendezvényének keretein belül készültek, és a rajtuk látható szerszámgép egy jó példája az ötletes, innovatív felhasználásnak. Amikor a gyártó megtervezte ezt az FO 550 SP süllyesztékes szikraforgácsoló (EDM) szerszámgépet, fel sem merült, hogy az elektródát a Z irányon kívül bármilyen más irányba merítse a munkadarabba. Azonban a cég kreativitásának és egy egyedileg tervezett és gyártott rögzítésnek köszönhetően egyik ügyfelük jelenleg a gép vízszintes X tengelyét használja, hogy 400 mm-es csatornákat égessen a képeken is látható hengeres alumínium munkadarabokba. (A munkadarab külső része a láthatóság kedvéért lett eltávolítva.)

Az ügyfél egy gyártási folyamat kifejlesztésével kereste meg az Agie-t. Nyilvánvaló volt, hogy a munkadarabot nem lehet függőlegesen elhelyezni az FO 550 SP szerszámgépen, az elkészítendő csatornák pedig túl kicsik voltak ahhoz, hogy fúrással vagy marással elő lehessen állítani őket. Eközben ráadásul a folyamatos felületi érdesség is kritérium volt a csatorna egész hosszában. Ennek a feladatnak a megoldására született a képeken is látható elrendezés. A tervezés során az elektróda rögzítésének kifejlesztése jelentette a legnagyobb kihívást az Agie számára. Ez a hosszú alkatrész különböző puzzle-szerű elemekből épül fel, és bár nem látható, de hosszirányban egy furat halad a rögzítés középpontján keresztül (a végén ellentétes irányban, 45°-ban kettéválik), hogy a dielektrikumot pontosan az égés helyére szállítsa.

Ez azonban csak egyike a szerszámgépek szokatlan felhasználásának. Ha esetleg Ön is rendelkezik egy ötletes alkalmazással, melyet szívesen megosztana a világgal, küldje el nekünk email-ben az info@cnc.hu címre.

Megosztás
[
    ]