Mitől különleges az UltiMotion?

A Hurco néhány évvel ezelőtt mutatta be az új szoftver alapú mozgásvezérlő rendszerét, az UltiMotion-t. Az UltiMotion legnagyobb előnye a változó blokkszámú előretekintési funkció, ami lehetővé teszi a vezérlő számára, hogy akár 10.000 blokkal későbbi programrészleteket is figyelembe vegyen a számításoknál. Ennek köszönhetően lényegesen finomabb felületminőség érhető el és a ciklusidő akár 30%-kal is csökkenthető – különösen a bonyolultabb szerszámpályák esetén, ahol az előretekintésnek nagyobb szerepe van. Az egyszerűbb szerszámpályák megmunkálásakor a vezérlésnek kevésbé van szüksége erre a funkcióra, ami azt jelenti, hogy kevesebb memóriát is igényel és a felszabadult rendszermemória más célokra hasznosítható. Azok a vezérlők, amelyek az adott szituációhoz való alkalmazkodás egyedi képességével nem rendelkeznek, képtelenek a felszabadult memóriát az adott feladattól függetlenül hasznosítani, így az ebből adódó rugalmasságot is elveszítik.

hurco_1

Habár sokféle alkatrész gyártásánál hasznos az UltiMotion, bizonyos alkatrészek jobban ki tudják használni az előnyeit, mint mások. Ilyenekre jó példák az olyan szerszámpályák, amikben gyakoriak az irányváltások, vagy az átlagosnál nagyobb előtolási sebességeket használnak, illetve az olyan alkatrészek, amik nagyszámú furattal rendelkeznek. Az összetett kontúrokat, megnövelt előtolási sebességgel megmunkáló programok esetében tud az előretekintő funkció a legjobban teljesíteni, és ilyenkor lehet a legnagyobb teljesítmény és ciklusidő javulást is elérni.

hurco_2Furatok készítésénél az UltiMotion lekerekíti az éles sarkokat az egyes mozgások végén, miközben a furatok között mozog a szerszám, így sokkal gyorsabb az újrapozícionálás. Ez a gömbfelület menti mozgás úgy jön létre, hogy a lineáris tengely előbb kezd el mozogni, minthogy a Z tengely egy megadott ponthoz érne, ezzel effektíve lekerekíti a sarkot és megszünteti a hagyományos szünetet a mozgásban, ami irányváltáskor szokott jelentkezni. Ezzel a technikával a szerszám sebessége a furatból kifele akár tízszer gyorsabbra is programozható, mint a furat készítése közbeni előtolási sebesség.

Az UltiMotion szabályzásnak köszönhetően a szerszámgép tovább megőrzi a pontosságát és a teljes élettartama is meghosszabbodik. A szoftver fejlett algoritmusa, természeténél fogva simább mozgást hoz létre és megszünteti azokat a nagysebességű megmunkálásnál általánosan előforduló szüneteket, rántásokat és ütéseket, amik mind káros hatással vannak a szerszámgép golyósorsóira és megvezetéseire.

Forrás blog.hurco.com

További információ:

A Hurco nemzetközi oldalán.

A Single Product Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]