Erős kezdés, MACH-TECH és 25 éves jubileum – A gépipart érintő problémák ellenére az M+E optimistán tekint a jövőre

Két év szünet után ismét megrendezésre került a MACH-TECH, idén karöltve az IPAR NAPJAI-val és az AUTOMOTIVE-val. A négy napos szakmai kiállításon a piac egyik meghatározó szereplője, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. is kiemelt helyet kapott. Interjúnk során első körben Péter Szabolcs, ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a kiállításról, az ipar általános helyzetéről, illetve a 2022-es évről és tervekről, majd ezt követően Incze Csaba, kereskedelmi vezető tolmácsolásában megtekintettük a kiállított gépeket és eszközöket. 

2022_MACH-TECH_-_M+E_1

CNCMedia: MACH-TECH, IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE kiállítás. A COVID miatt ezek a rendezvények kisebb létszámban vagy egyáltalán nem voltak megtartva. Mik az eddigi meglátások az idei kiállítással kapcsolatban?

Péter Szabolcs: Korábbról kell kezdjem valamivel, ha jól emlékszem az utolsó kiállítás 2019 májusában volt, ahol az általunk kiállított FUJI gép kapta a Nagydíjat. Azt megelőzően (2018-ban) pedig szintén kaptunk egy díjat a HUNGEXPO-tól, hiszen mi voltunk az egyik legrégebbi állandó kiállító a MACH-TECH-en és IPAR NAPJAIN. Utána viszont jött a COVID és nagy kérdés volt, hogy lesz-e vásár 2020-ban, illetve 2021-ben vagy sem. Tavaly ősszel az AUTOMOTIVE meg lett tartva, de akkor úgy érezzük, jó döntést hoztunk, hogy nem jöttünk kiállítani. Kisebb kiállítás volt csak, nagy terekkel, kevés vendéggel.

2022_MACH-TECH_-_M+E_2

Az idei kiállítást is tavaly kellett elkezdeni szervezni, mert nem tudtuk mi vár ránk, mennyire valós veszély még a vírus, lesz-e elég látogató. Végül megszületett a döntés, és egy 85 m²-es standig jutottunk el a bővítések után. Ez a méret optimális a gépeknek, a vendéglátás szempontjából is megfelel. Az ’A’ pavilonon belül egy jó helyet foglaltunk el, a fő közlekedési út mellett. Egyébként ebben a helyzetben ennél nagyobb standot nehéz lett volna megtölteni, hiszen híján vagyunk a raktári gépeknek is.

Péter Szabolcs, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

Péter Szabolcs, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. ügyvezetője

CNCMedia: Tudva levő, hogy baj van az ellátási láncokkal, alapanyaghiány van és ezek minden ipari szegmensre rányomják bélyegüket kisebb-nagyobb mértékben. Az általatok forgalmazott gyártók gépeinél, alkatrészeinél mik a tapasztalatok? 

P.SZ.: Nálunk is egyértelműen romlott a helyzet, de a vevői visszajelzésekből én azt látom, hogy a konkurenseinknél, versenytársainknál kicsit jobb helyzetben vagyunk. Nagyon sok márkát, és régóta forgalmazunk, 1-2 cég kivételével pedig egész jó szállítási határidőket kapunk. A partnereink nagy része jól kezeli ezt a helyzetet.

CNCMedia: Most 2022-ben melyik a legkeresettebb márkátok?

P.SZ.: Továbbra is a BROTHER. De emellett az elmúlt években a Mitsubishi is egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon, akárcsak a ROMI esztergái. Illetve nagy sikernek könyveltük el, hogy értékesítettük egy nagyméretű Hartford fúró-maróművet, valamint a legújabb képviselt márkánk a KIWA gépet is. Ezek mellett az elmúlt években felértékelődött az olajköd elszívók szerepe, így a Filtermist értékesítésünk is megugrott az elmúlt időszakban.

2022_MACH-TECH_-_M+E_5

CNCMedia: Alapvetően az alapanyaghiány és az ellátási láncoknak a túlfeszítettsége mellett az autóipar kérdése is ott lebeg a gépiparban. Ti hogyan látjátok az autóipart, ezzel kapcsolatban mik a premisszák, az elvárások?

P.SZ.: Az előbb említett BROTHER pont az autóiparról szól elsősorban. Ezek kifejezetten tömegtermelésre készült, nagy sebességű, nagy termelékenységű gépek, szóval érint minket is. Viszont szerencsésnek mondanám magunkat, mert amennyire kellene, annyira nem súlyt minket a jelen helyzet. A BROTHER a legsikeresebb termékünk, ami magának a gépnek, a márkának is a sikere és bátran mondhatjuk, hogy kizárólagos magyarországi forgalmazóként a miénk is. Több, mint 20 éve partnerek vagyunk és az évek alatt ez jól beérett. Bár a piac szűkült, mi kicsit tovább tudtunk nőni, ami annak is köszönhető, hogy a BROTHER bizonyított Magyarországon. A termelékenységet, illetve a pontosságot, megbízhatóságot illetően nincs is kérdés efelől.

2022_MACH-TECH_-_M+E_23

CNCMedia: Összesítve a 2022-es év Q3-ra, Q4-re mi várható, mire készültök? Van-e optimista forgatókönyv? 

P.SZ.: Én optimista vagyok, hiszen nagyon jó évkezdésünk volt, 2022 első 3-4 hónapjában olyan mennyiségű gépet sikerült értékesíteni, ami akár a tavalyi évünket is túlszárnyalhatja. 

CNCMedia: Idén lesz 25 éves az M+E. Készültök-e házi kiállítással, ünnepséggel a jubileum alkalmából?

P.SZ.: Elsősorban ünnepelni szeretnénk a vevőinkkel, partnereinkkel együtt. 25 év hosszú idő, sok munka van benne, egy generációváltás is lezajlott ez idő alatt. Ami egy elég nehéz folyamat, ezért szerintem rendkívül nagyra értékelendő az alapítók részéről, hogy át tudták adni az irányítást. Sok rossz példa van rá, de nálunk jól működött. Szóval tényleg ünnepelni próbálunk majd, ahol nem a szakmai dolgokról szól minden. Most is, ezen a kiállításon is inkább az érdekesebb dolgokat próbáltuk meg bemutatni. A ROMI például egy rajzolási feladatot kapott a megmunkálás helyett, de a gépek részletes bemutatásához inkább átadom Incze Csaba kollegámnak a stafétát.

Incze Csaba, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. kereskedelemi vezetője

Incze Csaba, az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. kereskedelemi vezetője

CNCMedia: Melyik gépet látjuk elsőnek? 

Incze Csaba: A BROTHER-t, ahogy Szabolcs is említette, a fő termékünk egy ideje. Azért is hoztuk ezt a kiállításra, mert egy új kiszolgáló rendszerrel rendelkezik. Ez egy újdonság viszonylag a részünkről, viszont büszkén ki merem jelenteni, hogy Magyarországra már adtunk el egy ilyen gépet, ami augusztus-szeptember környékén kerül leszállításra. Amit kiállítottunk, az egy 5-tengelyes megmunkálóközpont, érdekessége pedig az, hogy van egy eszterga funkciója, tehát komplexebb darabokhoz tökéletes, ahol esztergálni, marni és fúrni is kell. Ezeket mind el lehet végezni vele, egy megfogásból.

CNCMedia: Esztergálási funkciónál mennyi az orsó fordulata?  

I.CS.: Ennél a gépnél 2.000 fordulat percenként. Van egy nagyobb gép is, ami M300 X3-as névre hallgat, ott 1.500-as a fordulatszám. Látható még a BROTHER BV7 automata adagoló rendszer karja és az alkatrésztároló egység, ahova jelen esetben 10 darab palettát tudunk berakni.

2022_MACH-TECH_-_M+E_10

CNCMedia: Az előbb említett ROMI-ról mit kell tudni?

I.CS.: A ROMI egy brazil márka több mint 10 éve van az M+E portfóliójában. Megmunkálóközpontokat, esztergákat, nagy méretű esztergákat gyárt. A kiállított darab egy 800 mm-es X-tengely löketű megmunkálóközpont, egy nagyon masszív gép, közel 7 tonnás. Rendkívül megbízható gépek ezek, a ROMI-nak van egy vegyesüzemi esztergája, ami azt jelenti, hogy teljesen hagyományosan is lehet dolgozni rajta, vagy akár programozni, betanítani is lehetséges.

2022_MACH-TECH_-_M+E_11

CNCMedia: Milyen vezérlővel van ellátva?

I.CS.: A legújabb FANUC 0i vezérlő van rajta, érintőképernyős, dialógus alapú programozással. A technológus kollegánknak volt az ötlete, hogy ne forgácsoljunk a gépen, hanem rajzoljunk, így készült el az M+E logóval, a MACH-TECH 2022 felirattal, középen pedig a ROMI logójával ellátott mű.

2022_MACH-TECH_-_M+E_13

CNCMedia: Látható itt még egy Mitsubishi gép is. Mi a különlegessége?

I.CS.: Ez egy huzalszikra forgácsológép, közepes méretű, MV2400S típus. A Mitsubishinek van egy saját, szabadalmaztatott Tubular Direct Drive-nak nevezett hajtásrendszere, ezzel adja kb. 9 éve a gépeket és ennek köszönhetően jelenlegi pillanatban egyedüliként a piacon, pozícionálási pontosságra 12 év garanciát vállalnak. Ami pluszban látható a gépen, az egy ITS forgató. Ez, mint egy 4. tengely egy megmunkálóközponton, forgatja és megvágja a köszörűkövet, de emellett sokféle alkatrész forgatására, vágására is alkalmas.

2022_MACH-TECH_-_M+E_14

CNCMedia: A gyakorlatban használják ezt a technológiát Magyarországon?

I.CS.: Igen, egy kategóriával magasabb pontosságú gépen, egy forgácsoló szerszámgép gyártó cég alkalmazza nagy megelégedettséggel.

CNCMedia: Molibdén huzallal is tud a gép dolgozni?

I.CS.: Igen, de nem annyira kedveljük. A gépen egyébként a legújabb Mitsubishi vezérlő van, egy M800-as D-Cubes, ez is érintőképernyős. Az idei évvel kapcsolatban egyébként nagy örömünkre szolgál, hogy olyan különleges gépeket tudtunk értékesíteni, amelyet korábban még soha. Ezek között megemlítendő a Mitsubishi-nek az MX600-as olajos huzalszikrája, amin kívül tudtommal kettő hasonló technológiával működő huzalszikra van.

2022_MACH-TECH_-_M+E_17

CNCMedia: Forgalmaztok még Filtermist termékeket is, arról mit érdemes tudni?

I.CS.: A Filtermist egységek különböző méretekben van és különböző méretű gépekre is lehet felszerelni, akár közvetlenül, akár állványra. A bemutatóegységben, gőz képződik, majd bekapcsol a gép és centrifugálisan kiszívja a nedvet a levegőből, visszavezeti a géptérbe az emulziót. Nagy előnye a Filtermist termékeknek, hogy gépekre egyenként felszerelhető, ez különösen olyan csarnokban előnyös, ahol sokféle gép van és nem ugyanaz az emulzió. Mindemellett 5 év garanciát biztosít a gyártó az egységekre!

2022_MACH-TECH_-_M+E_19

CNCMedia: Általánosságban, összesítve mit mondana az M+E gépeiről, termékeiről? 

I.CS.: Én 8 éve vagyok a cégnél, az M+E termékpalettája jó minőségű, ár-érték arányban megfelelő gépeket forgalmazunk. A széles termékpalettának köszönhetően szerszámgyártóknak, nagy sorozat-gyártóknak és egyedi alkatrészek gyártóinak is tudunk megfelelő gépet ajánlani. A gépek mellett természetesen a kapcsolódó szolgáltatások is roppant lényegesek, úgy mint az előzetesen felmérés és segítség a megfelelő gép kiválasztásában, beüzemelés és oktatás. Valamint nélkülözhetetlen, hogy támogatást adjunk a napi használat során, csakúgy mint a rendszeres karbantartásokban és szervizelésben. Fontosnak tartom a gépek mellett, hogy számos kiegészítő termékekkel tudjunk szolgálni: olajköd elszívók, szerszámtartók, befogó rendszerek, ionizáló berendezések közül lehet választani. Amit kiemelnék még: a stabil, gyors és teljeskörű alkatrészellátást, így a főbb és kopó alkatrészekből nagy értékű raktárkészletünk van.

További információ:

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]