Marószerszám jádekőből – videó

A Titans of CNC csapata korábban már kísérletezett üvegből köszörült szármaróval, mely nem váltotta be igazán a reményeket. Nézzük, nagyobb sikerrel járnak-e, ha jádekövet használnak.

Az előző próbálkozásokból tanulva a marószerszám-geometriát ezúttal jobban az alapanyaghoz igazítják. Ezért az előző 4 helyett egy 6 éllel rendelkező szármarót köszörülnek. A már hengeres előgyártmányt a szerszámköszörűbe helyezik, az első lépés pedig az élszalagok köszörülése. Az élek kialakításánál fontos észben tartani, hogy nem keményfémmel, hanem egy rideg kővel dolgozunk. Éppen ezért az élek kialakítás közben hajlamosak a lepattogásra. Így az élfelületet rendkívül kismértékű, polírozó műveletekkel lehet kialakítani annak érdekében, hogy a szerszámnak esélye legyen forgácsolni.

A megfelelő élkialakításnak még a hátraköszörülés is a része, ezáltal jön létre a megfelelő ék alak, amely képes anyagot leválasztani. A szerszám homlokfelületén is ki kell alakítani a megfelelő forgácseltávolításhoz szükséges geometriát, hiszen a beragadó darabkák azonnal eltörhetik a szerszámot. Ha ezesetben nem is készül teljes mértékben használható szerszám, a folyamat mégis megmutatja, hogy milyen nüansznyi részleteken múlik egy megfelelő szerszámgeometria kialakítása, és mekkora pontossága is képesek a szerszámköszörűk.

És hogy tényleg működőképes-e a marószerszám? Az, hogy a jáde alkalmas-e fa, műanyag, esetleg alumínium megmunkálására, a videóból kiderül.

Megosztás
[
    ]