A Mazak egyik legnagyobb gépe a Fiers Mechanika Kft.-nél VIDEO

A két éven keresztül tartó beszerzési és telepítési folyamat eredményeként a második Mazak Versatech portál-megmunkálóközpont is megérkezett az országba.

Az előző, 2015-ben beszerzett Versatech gép sikerei nyomán 2022 nyarán megszületett a döntés a Fiers Mechaninkánál, hogy ismét szövetségre lépjenek a Mazakkal, melynek eredménye egy újabb szerződéskötés lett egy következő portálmarógép beszerzésére. A nagyméretű és egyben precíziós munkadarabok kifinomult megmunkálásával foglalkozó cég gépparkját mostantól még egy csúcstechnológiát képviselő gép ékesíti.

„A Versatech V140-es típusú portálmarógép 5-tengelyes szimultán mozgásra is alkalmas. Cégünk kulcsprofilja elég régóta a nagy alkatrészek megmunkálása, így több éves dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy ezt a gépet megvásároltuk.” – számol be örömmel a projektről Fiers András, ügyvezető. – „Ez a harmadik olyan berendezésünk, ami több mint 2 méteres munkatartománnyal rendelkezik, de az előző berendezésünkhöz képest is – amiből úgy tudjuk szintén egy darab van az országban – kétszer akkora munkatartománnyal rendelkezik.

A gép telepítése nagyon komoly előkészületeket igényelt mivel – egy több mint 100 tonnás gépről lévén szó – egy hatalmas gépalapot kellett kialakítani, melyhez 2 méter mély föld kiásása volt szükséges. Ez 173 m3 beton bedolgozását jelentette.

„Mivel ez egy nagy gép, ennek kifejezetten Japánban készítik az alkatrészeit ezért hosszú időt vett igénybe a leszállítás. A Mazak napra pontosan tartotta a határidőt, 2023 novemberében érkezett meg a berendezés, összesen 10 kamionnal, melyek kétnaponta érkeztek. A japán technikusok folyamatos irányításával és a Mazak magyar szervizeseinek közreműködésével épült fel a gép, mely körülbelül másfél hónapot vett igénybe.” – folytatja Fiers András.

A japán és magyar mérnök-technikusokon túl a forgácsoló kollégák is szorgalmasan dolgoztak a gép telepítésén, hiszen 4-5 ember folyamatos munkája kellett ahhoz, hogy a gép mihamarabb a helyére kerüljön. A gép a legújabb vezérlővel rendelkezik, kapacitása 43 tonna, és 7 x 4 méteres tartományban képes mozogni.

„Voltak olyan alkatrészek is, amiknek a felemelése és mozgatása komoly előkészületeket igényelt, amit szintén a kollegák közreműködésével tudtunk megvalósítani. Természetesen minden lehetséges opcióval felszereltük, a gép szimultán 5-tengelyes vezérléssel működik. Úgy gondolom, hogy a Mazak név garancia arra, hogy a berendezés pontossága is megfelelő lesz.”– vélekedik Fiers András.

A berendezésen a dőlést is a fej végzi, hiszen egy ekkora asztalnál nem is lehetne másképp megoldani. Az eddigi mérések a tesztdarabok marása alapján is azt támasztják alá, hogy a gép teljesíti az elvárt pntossági követelményeket.

A monumentális vasbetonalapra telepített berendezés meghaladja a 100 tonnás súlyt. A megmunkálási tartomány 7 x 4 méteres, a főorsó 1200 Nm feletti maximális nyomatékkal rendelkezik. A terhelhetőségi kapacitás 43 tonna. A beruházás finanszírozásának egy jelentős részét a hazai iparstratégiai támogatási program segítségével, az un. Irinyi Terven keresztül valósította meg a Fiers mechanika Kft. A gép ünnepélyes keretek közötti felavatására idén márciusban került sor. Jelenlegi feladatain túl, a vállalat azon munkafolyamatokat is keresi, mellyel az elkövetkező években a gép kihasználtsága optimális lesz.

További információ:

A Fiers Mechanika Kft. hivatalos honlapján

A Yamazaki Mazak hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]