A kétkezi mesterségtől az automatizált egyedi megmunkálásig – Stang Bádogos sikertörténet

A mesék szerint a tudás mindig apáról fiúra száll. Így történt ez a Stang Bádogos kft. esetében is, ahol az ipari automatizálásnak hála a bádogosmunkák még hatékonyabban, és egyedileg, megrendelésre szabva készülnek el, már a kivitelezés helyszínére érkezés előtt. A fejlődés hátterében mindig egy jó partnerség áll, melyről következő interjúnkban számolunk be.

CNCMedia: Kérlek, mutasd be a céget pár szóban! Ha jól tudom, már 25 éve létezik a vállalkozás.

Stang Ákos: Igen, 1999-ben alapítottuk a bádogos egyéni vállalkozásunkat. Emellett 2006-ban, amikor az Aldi bejött Magyarországra, ott kezdtünk el lapostetőket szigetelni, és az évek folyamán különböző pályázatokból olyan sok gépünk lett, hogy a régi telephelyünkön nem fértünk el. S akkor jött az ötlet, hogy nagyobb közönség előtt induljunk el egy lemezmegmunkáló üzemmel. Hat éve vásároltuk ezt a telephelyet és három éve költöztünk ide. Igazából akkor indult el a lemezmegmunkálás, de már az első pillanatokban éreztük, hogy a korábbi tudásunk, a lemezhajlítás, vágás már kevés lesz. Ekkor bejött a stancológép ötlete. Ugyanekkor jött az a GINOP_PLUSZ-os pályázat, és jóval magasabbak voltak a támogatások, mint a korábbi években. Akkor elkezdődött erről az egész gépbeszerzésről egy beszélgetés, eleinte csak annyiról, hogy próbáljunk valahol itt a környező országokban egy jó állapotú használt gépet keresni. De a GINOP-os lehetőség miatt ez hamar átváltott új gépre, kiderült, hogy több forrást fogunk kapni, mint amiben először gondolkodtunk, így utólagosan egy plusz automatizálás is kértünk a géphez.

CNC: Milyen kihívásokkal vagy jövőképpel rendelkeztél akkor, amikor ez az egész gép beruházás kezdődött? Mi volt a szűk keresztmetszet? Hogy láttad a jövőt és a piacot?

S.Á.: Nekünk a legnagyobb kihívás az, hogy 24 éve az építőiparban mozgunk, és a kapcsolataink és megrendelések 99 %-a is onnan jön. Emiatt együtt hullámoztunk az építőiparral, az idei pedig egy kicsit küzdelmesebb év volt. Azt szerettük volna elérni, hogy valóban késztermékeket tudjunk adni a megrendelőknek, mint például a kivágott, kicsípett, meghajlított alkatrészek, amelyeket az építési helyszínen csak pár mozdulattal el kell helyezni.

CNC: Ezek saját termékek, vagy teljesen egyedi megoldások?

S.Á.: Is-is. A tavalyi évben elég sok homlokzatburkolatot, különböző fémlemez fedést készítettünk, amik tényleg olyan szinten lettek előre gyártva, hogy minden egyes hajlítás, peremezés, kivágás el van készítve rajta. Tényleg csak elhelyezésről van szó. A lapostetős fémprofilok kiegészítői fejlesztésének a végén járunk, a műszaki engedélyeztetések, műszaki leírások készülnek róla, ezeket egy-két hónapon belül igyekszünk piacra vinni.

CNC: Mi különböztet meg titeket a versenytársaitól? Miért téged választanak az ügyfeleid?

S.Á.: Ami minket megkülönböztet az az, hogy előregyártással foglalkozunk. Abban tudunk segíteni, hogy egy két-három naposra tervezett munkából, egy napi munkát tudunk csinálni. Az idei év folyamán szeretnénk megvásárolni egy 3D szkennert, amivel be tudjuk szkennelni az egész épületet. Digitálisan elkészítjük a burkolat kiosztásait, azokból a kiosztásokból gyártmányrajzokat tudunk készíteni és készre tudunk gyártani. Az a kolléga, aki eddig odament egy autónyi alapanyaggal és a helyszínen mindent meghajlított, az tulajdonképpen most megérkezik egy kiosztási tervvel és elhelyezi a kész elemeket.

CNC: Hányan dolgoznak nálatok és hogyan oszlik meg a munkaerő? Tervezőmérnököket is fogtok alkalmazni?

S.Á.: Valamilyen szinten már jelenleg is próbálkozunk vele. Jelenleg 30 fölötti a létszámunk. Ez körülbelül úgy oszlik el, hogy 7-10 ember dolgozik minden pozícióban, tehát a kivitelezésben, mint például a bádogosok és lapostető szigetelők, és az üzemben, gyártásban és az irodában is ennyien. Abban reménykedünk, hogy amikor átállunk automatizálásra, akkor, ha stabilan megy a gyártás, a gépeket valamennyire magukra tudjuk majd hagyni.

CNC: Hogyan zajlott számotokra a kiválasztási folyamat? Mi az, ami megfogott benneteket a Prima Powerrel és a Lang & Társai Kft.-vel (Langtool) kapcsolatban?

S.Á.: A szerszámozást tekintve már régóta megvolt a kapcsolat Szabolccsal és Ivánnal, ezért nagy előny volt, hogy amikor gépet kerestünk, hozzájuk került a Prima Power márka ügynöki képviselete. Ha bármiben elakadunk, a segítség pár órán belül érkezik, ez is nagy pozitívum, de leginkább a gép tudása és stabilitása az, ami megfogott minket. Kiemelten fontos volt a gép sebessége, valamint, szempont volt, hogy legyen kefés asztala. Ez az előre festett vékony, finomlemez előgyártmány miatt fontos. Habár a gép 3 x 1,5 méteres lemezeket tud megmunkálni, fel lehetett úgy állítani, hogy a gép hosszának megfelelő, 6,4 méteres hosszúságú lemezeket is be tudjunk helyezni. A gép ár-érték aránya és az automatizálhatóság lehetősége is egyedülálló volt.

CNC: Hogyan zajlott a telepítés folyamata?

S.Á.: Szerencsés helyzetben voltunk, mivel az épületrész, ahol a gép áll újonnan épült, tehát nem lenne szükség gépalapra. De azért, hogy a környezetnek kevesebb rezgést adjon át, mi csináltunk gépalapot. hasonló projekteknél erre ritkán van lehetőség. A telepítés és oktatás során – a Prima Power Magyarország szervizmérnökei révén – minden az ígéretek szerint zajlott, nagyjából két hét alatt. Pár hetet miattunk csúszott a folyamat, hiszen ekkor még nem állt rendelkezésre gépkezelő, de miután ez is megoldódott, az oktatást is el tudták végezni.

CNC: Nehéz volt gépkezelőt találni?

S.Á.: Ezt is a Lang & Társai Kft.-nek köszönhetjük, mert az egyik partnerüktől egy kolléga ideköltözött Pécs környékére és rajtuk keresztül tudtunk neki helyben munkát adni. Mondhatjuk, hogy így az új technológiához minden egy csomagban érkezett a Lang & Társai Kft.-n keresztül.

Szomor Szabolcs, műszaki értékesítő

CNC: Hogyan pozícionáljátok magatokat a piacon?

Szomor Szabolcs: Leginkább idősebb Lang Ádám alapozta meg a cégnek azt a jövőt, amit a mai napig mi is élvezhetünk. Már tizenéve nyugdíjban van, a háttérből figyeli cégünk mindennapjait. Nagyon komoly presztízst épített ki, amelyet fia, ifjabbik Ádám sikerrel tovább tudott vinni. Ő jól átvette a meglévő, ügyfélközpontú szemléletmódot, amely egyre inkább kihalófélben van, miszerint a vevő ügyfélnek érezhesse magát. Mi jelenleg is ezt a szolgáltatást igyekszünk nyújtani. Ákoséknál is hasonló a szemlélet, a hozzáállás, és ez fentről indul és átitatja az egész céget. Bárkivel is vagyok kapcsolatban, a gépkezelőtől kezdve a műszaki kollégával, raktárossal, ez érződik mindenkin, és én bízom benne, hogy ez a mi esetünkben is így van. Mindig úgy teszünk, mintha saját magunkat szolgálnánk ki, és ki ne szeretné, hogy olyan figyelemmel legyenek felé, mint amit az ember saját magának megad.

CNC: Magyarországon ha jól tudom már 2012 óta a gépek műszaki támogatását a Prima Power Magyarország látja el. Mint képviselet, ti hogyan láttátok a kapcsolatfelvétel és a telepítés folyamatát?

Friedmann Iván: Már évek óta ismertük egymást Ákossal kisebb projektek kapcsán, és amikor felvetődött az ötlet, hogy belevágna a stancolásba, rögtön tudta, hogy hozzánk bizalommal fordulhat, és fordult is, hiszen neki ez egy új technológia volt. Pár alkalommal találkoztunk személyesen irodánkban, ahol kézzelfoghatóbb információkkal (minta-szerszámokon keresztül) tudtuk ellátni a technológiával kapcsolatban. Gépet nem gyakran vásárol az ember, de különféle szerszámokat annál inkább, ami jóval szorosabb együttműködést igényel. Ezt természetesen bármely esetben meg tudjuk tenni, akkor is, ha az ügyfelünk nem rajtunk keresztül vásárolna stancológépet. Két piacvezető lyukasztó szerszám gyártót is képviselünk Magyarországon: MATEPASS

Stang Ákos és Friedmann Iván, műszaki értékesítő

CNC: Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a gép beüzemelése óta? Milyenek az ügyfelek visszajelzései?

S.Á.: Alapvetően eltérő az, hogy milyen piacot szolgálunk ki, mondjuk a gépiparhoz hasonlítva. Az általunk kiszolgált terület a derékszöggel, vonalzóval, kézi lemezollóval kivágott darabokat váltja ki. Éppen ezért sokszor a megrendelők is csodálkoznak azon, hogy a gépeink egymás után ontják magukból a milliméterre pontosan kivágott, egyedi lemezdarabokat. A visszajelzések is jók, gyakran megjegyzik, hogy az elemek pontosak és könnyen szerelhetőek. Ezzel természetesen az átfutási idők is csökkentek.

CNC: Hogyan változtatott az általad elképzelt jövőképen a technológia bevezetése és annak sikere?

S.Á.: Teljesen új lendületet adott. Így utólag még azt is mondaná az ember, hogy még komolyabb automatizálást választhattunk volna hozzá, mert akkor egy-két dolog még gyorsabbá és rugalmasabbá tudott volna válni. De már magával azzal, hogy automatizálva van a gép, biztos, hogy 20-30 százalékkal gyorsabbak vagyunk. Egyelőre még nem próbáltuk a gépet éjszakára magára hagyni, ez a plusz műszak még tovább tudná fejleszteni a hatékonyságot. Nemrég ellátogattunk a Prima Power gyárába, ahol ténylegesen láthatja az ember, hogy különböző opciókkal, a jelenlegitől kicsit különböző automatizálási megoldással, esetleg robottal felszerelve hová fejleszthető még tovább a technológia.

CNC: A telephelyet, új csarnokot, a gépeket elnézve nagyon pozitív a jövőkép. Ti is hasonlóan gondolkodtok?

S.Á.: Mindenképpen hosszútávban gondolkodunk. Idővel szeretnénk beszerezni még egy Prima Power gépet, amely még magasabb tudású, magasabb felszereltségű. Akár egy hajlítócellával ellátva.

CNC: Az irodában szétnézve látszik, hogy egyedi bútoraid vannak, minden megfontolt és minőségi anyagból készül. A műhely is hasonló benyomást kelt az oda belépőben?

S.Á.: Nagyion remélem, hogy igen. Ez volt az alapkoncepciónk. Az épület első részét még nem mi építettük, hanem a vásárlás után próbáltuk az eredeti szemléletben átépíteni, felújítani, hogy amikor megérkezik egy megrendelő, akkor már a parkolóban tudja azt, hogy ő rendelni szeretne tőlünk. Megérkezik, leparkol, látja a környezetét, érzi az egész miliőt, és máris tudja, hogy akkor ő most itt rendelni fog.

Prima Power Punch Sharp 1530 stancológép, Compact Express lemezadagoló és szortírozó rendszerrel.

CNC: Ha vágásról van szó, manapság leginkább a lézergépek jönnek szóba. Hogyan lehet összehasonlítani a hagyományos stancológépet mondjuk egy fiberlézerrel hatékonyság, megtérülés szempontjából?

S.Á.: Mi már rendelkezünk napelemekkel, így energiafelhasználásunk 100%-át fedezni tudjuk. Itt már a pénz is beleszól a kérdésbe. Úgy gondolom, hogy ott, ahol nagyon kevés az alakos vágás, tehát ívek, hullámok, ami tulajdonképpen egyenesvonalú vágás, az stanccal kivágható. Lehet, hogy egy 6 és 12 kilowatt közötti lézertől a vágásban lassabbak vagyunk, de ha megnézzük, hogy mekkora pénzekről beszélnek, amelyet naponta elköltenek segédvágó gázra, akkor a választás nem kérdéses. Nálunk nagyrészt minden oldalon egyenes vágású termékek vannak, így számunkra ez a gazdaságosabb technológia.

CNC: Amióta beléptem ide hozzátok érezni, hogy Te nagyon élvezed amit csinálsz. Mit szeretsz igazán a munkádban? Mi az, ami igazán motivál és inspirál téged?

S.Á.: Ezeket a fémburkolatokat én nagyon-nagyon imádom, az, hogy ezekből valami szépet, tényleg egyedit lehet csinálni, az nekem napi szinten öröm. Szeretem, hogy az ember szépet tud teremteni, főleg most, hogy egyre több lehetőséget adnak a kezünkbe ahhoz, hogy ezt jóval hatékonyabban tudjuk megvalósítani, mint régen. A digitalizáció, gépesítés számunkra egy folyamatos napi kihívás, mely által folyamatosan fejlődni tudunk.

CNC: Mondhatjuk, hogy egyfajta régi mesteremberként szemlélsz minden megrendelést és munkát?

S.Á.: Tulajdonképpen igen. Édesapám bádogos mester, a szakmát is emiatt választottam. Gyerekkoromban többször el is vitt magával, innen indult az egész. Amikor édesapám Ausztriában dolgozott oda is vele mentem. Ott bekerültem egy másik brigádba, tehát nem apuval dolgoztam, hanem másokkal, akik fémházfedéseket csináltak. Ez volt számomra az igazi áttörés az otthoni cserépfedésű házakkal szemben, hogy a lemezzel milyen szépen, egyedien lehet a tetőket burkolni. Rájöttem, hogy ez engem nagyon érdekel, és ez mozgat azóta is. A mai lehetőségeinkkel élve, az egyedi már azt jelenti, hogy esetenként egy képet stancolunk a lemezbe és azt építjük be, mint homlokzatburkolat.

További információ:

A Stang Bádogos hivatalos honlapján

A Lang & Társai Kft. hivatalos honlapján

A Prima Power honlapján

Megosztás
[
    ]