Valódi gyártástámogatási megoldások, egyedi igényekre szabva

A Renishaw hatékony, ügyfélközpontú megoldásaival új szintre emeli a rendszerben való gondolkodást, a munkadarab-azonosítás, gyártásközi mérés és a szerszámvizsgálat területén. A magyar képviselet jelenlegi piaci megközelítéséről és terveiről Baranyai Richárddal, a Renishaw applikációs mérnökével beszélgettünk.

CNCMedia: A Renishaw új piaci megközelítése és fejlesztései nagyrészt valós ügyfélproblémák nyomán születnek. Hogyan indultatok el ezen az úton?

Baranyai Richárd: Jómagam 10 éves gyártásban szerzett tapasztalattal jöttem a céghez, mind a technológiai tervezés, a CAM-rendszerek, gépkezelés, hagyományos forgácsolás területén megfordultam, minden lépcsőt végigjártam. A Renishaw-nál ezzel a tudással átfogóan tudtam gondolkodni magáról az egész mérésről. Az alapvető mérőprogramjainkat még tovább akartam vinni, másra is használni, nem csak arra, amire alapból képesek voltak. Ekkor határozott célokat kaptam, melyek magvalósítása volt a feladatom. Így kezdődött az egész, aztán vittük tovább a folyamatot, és mostanra már a partnereink problémáit vizsgáljuk, és a valós helyzetek megoldásával dolgozunk ki újabb és újabb rendszer megoldásokat.

CNC: Hogyan közelítitek meg jelenleg a piacot és az ügyfeleket?

B.R.: Jelenleg a legfontosabb célunk, hogy megismerjenek minket, a magyarországi csapatot. Szeretnénk, ha nem csak úgy gondolnának ránk, mint „a tapintóforgalmazó” hanem tudják azt is a szakmában, hogy ha minket választanak akkor a termék mellé kapnak egy komplex szakmai támogatást is. A Renishaw ott van a folyamat elején, közben és a végén egyaránt.

CNC: Mennyire sikeresek eddig a megoldások?

B.R.: A korábbi workshopjainkon a résztvevők is láthatták, hogy például a munkadarab azonosítás hogyan működik, és mire is vagyunk képesek vele. Azóta már egy ügyfelünk sikerrel használ ilyen rendszert esztergagépeken, amely kiválóan működik, hiszen a selejtjeit nullára tudtuk csökkenteni. Ezt megelőzően az operátorok felcserélték a munkadarabokat, és nem a megfelelő műveleti lépések lettek végrehajtva az adott készültségű terméken. A gép mindig azután kezdi a megmunkálást, hogy a Renishaw tapintó ellenőrzi, hogy van-e bent munkadarab és ha igen, akkor a megfelelő került-e be. Ha hiba merül fel, akkor megálítja a gépet és az operátor jelez a technológiának.

CNC: A beazonosításon túl hogyan segíti a folyamatot még a mérőrendszer?

B.R.: Tudja ellenőrizni a komplett folyamatot és beavatkozik, ha szükséges. Ellenőrizzük a méreteket, figyeljük a szerszámokat, figyeljük a gép állapotát. Csak gondoljunk bele mennyi plusz költséget okoz a selejt, vagy a nem megfelelő szerszámállapot. Mi ezeket a problémákat szüntetjük meg. Például, ha a mért felület (pl.: zárófelület) kiesik a tűrésből akkor beváltok egy testvérszerszámot és újraindítom a folyamatot. Ezt meg tudom tenni hétvégén vagy akár éjszaka is.

CNC: Milyen pontosságra képes a szerszámgépeken használt mérőberendezés?

B.R.: Ha szerszámgépen tapintóval mérek, tudni kell, hogy nem fogok ezredeket kimérni. Fél századon belül ott tudunk lenni, hiszen az ezredes pontosságot már a kis hőmérsékletkülönbségek, rezgések és a munkadarab is befolyásolja. Azt fontos megérteni, hogy ezzel még nem lesz mérőgép a megmunkálóközpontból. Itt azokat a hibákat küszöböljük ki, amelyek a gyártás során jelennek meg.

CNC: Ha már operátorok és munkadarab-azonosítás: mennyire képesek a megoldásaitok ellensúlyozni a növekvő munkaerőhiányt?

B.R.: Szerintem a munkaerőhiány megoldására is részben alkalmas, maga a felvevőpiac is megnőtt. Egyre több a beruházás, egyre nagyobbak a csarnokok, egyre több gép van, ettől függetlenül nem születik minden nap egy CNC-forgácsoló. Ha veszek 10 gépet, arra nem fogok holnapra találni 10 szakembert is. A munkaerőhiányt automatizálással tudjuk kompenzálni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk egy kezelőre jut 4 gép, ez máris egy ok lehet a hibázásra. Itt lépünk mi be a képbe, a mérőrendszerrel figyeljük a folyamatot és időben „szólunk” hogy baj lesz!

CNC: Melyek a legelőnyösebb megoldások, amelyeket az ügyfeleitek használnak a gyártásban?

B.R.: A mérőszoftverünk, a Productivity+ Ez egy komplett mérőszoftver, ami az alapvető mérésektől egyészen az egyedi megoldásokig használható. (akár számitógépes programnyelvet használatos programokat is be tud olvasni és kezelni)
A szerszámgyártás nagyon releváns iparág itthon, amely még nem kellőképp automatizált. Nagy nehézség a szerszámzárás méreten belül tartása, illetve a 4 oszlopfurat alakhűsége, felülete és pozíciója. A szerszámgyártó cégek inkább a Heidenhain vezérlésű gépek felé húznak, ahol elérhető a mérőszoftverünk. Ez hasonló, mint egy CAM program, mellyel mérőpályákat lehet tervezni, és a mérésen felül beavatkozhatunk a folyamatba például hétvégi, felügyelet nélküli gyártásnál. Ha a simításnál történik hiba, meg tudjuk mérni a szerszámot és a felületet is, és szükség szerint be tudjuk hívni a testvérszerszámot. A szerszámgyártók számára tehát ez egy nagyon hasznos szoftver, mert egy 40 órás megmunkálásba beillesztett 1-2 perces mérés is életmentő lehet. Gondoljunk bele, ha például szombat este becsúszik egy hiba, akkor is képesek leszünk beavatkozni. Így nem áll meg a gép, és tud tovább futni, hétfőn pedig úgy megyünk be, hogy már kész az alkatrész és nem kell elölről kezdeni a megmunkálást.

CNC: Hogyan képesek ezek a megoldások együtt dolgozni a gyártástámogatás érdekében?

B.R.: Nem csak tapintóink és szerszámbemérőink vannak. Ott vannak a mérőgépek, különböző szerszámgép kalibrációs eszközök, szoftverek. Tulajdonképpen amint a gép üzemelni kezd, onnantól ott tudunk lenni. Megvizsgáljuk a gép állapotot, beállítjuk a nullpontot, bemérjük a szerszámokat, figyeljük a folyamatot. Az elkészült munkadarabot pedig az Equator mérőgépeken megmérjük.

CNC: Milyen megközelítéssel vagytok jelen a piacon, mi a Renishaw stratégiája?

B.R.: Kevésbé a termékeken van a hangsúly, inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy ha az általunk forgalmazott tapintót választja az ügyfél, akkor emellé kap egy támogatást is. Azt szeretnénk, ha tudnák a partnereink, hogyha beruháznak a rendszerre, akkor nem úgymond odaadjuk nekik, hogy tessék használd, hanem a nekünk szavazott a bizalmukért egy folyamatos támogatást kapnak tőlünk.

CNC: Hogyan tekintetek a konkurenciára és a piaci jelenlétre?

B.R.: Jelenleg nem tudunk olyan versenytársról, aki ilyen támogatással és komplex megoldásokkal képes az ügyfelei felé megfelelni. A Renishaw Magyország 5 műszaki szakemberrel biztosítja folyamatosan a megfelelő támogatást az ügyfelek részére.

Baranyai Richárd, applikációs mérnök

CNC: Milyen terveitek vannak az idei évre és a jövőre nézve?

B.R.: A legújabb fejlesztésünk a munkadarab-azonosítás, amely manapság nagy sláger. Közeleg a Mach-Tech kiállítás is, addigra szeretném, ha minél jobban eljutna a köztudatba az információ, nemhiába, a nyílt napjainkon is célzottan mutattuk be, mi minden is valósítható meg a gépen való méréssel. Továbbra is szeretném megismerni az ügyfeleket, gyártósorokat. Bár applikációs mérnökként nekem a telepítés a feladatom, mégis úgy döntöttem, hogy gyakran fogok járni az ügyfeleinkhez.

A személyes tervem az idei évre, hogy minél jobban mutassuk meg magunkat, lépjünk ki a komfortzónánkból és abból, a téves feltételezésből, hogy csupán munkadarab-bemérőket és szerszámbemérőket árulunk. Meg kell mutatnunk, hogy mire vagyunk képesek, hiszen úgy gondolom, hogy az általunk nyújtott háttértámogatás mindenképpen egyedülálló.

ForrásRenishaw

További információ:

A Renishaw hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]