Nagyméretű megmunkálóközpontok Bajorországból – GROB Nyílt Napok: április 16-19. között

Az allgäui székhelyű GROB mottója lehetne: “groß, größer, GROB”, azaz „nagy, nagyobb, GROB”, amely a gyártó új gépsorozatában is megmutatkozik. Az új G900 platformmal a GROB új munkadarabméretekbe és ezáltal új teljesítménydimenziókba lép az autó- és repülőgépiparban. Az új gépek azonban még ennél is többet tartogatnak.

Teljes harmónia a piaccal

A GROB számára fontos olyan megoldásokat fejleszteni, amelyeket a piac igényel. Az új gépplatform fejlesztésekor fő fókuszban volt a benchmarking.

A visszajelzések alapján, melyek szerint a G900-as sorozat 2023 nyarán történt piaci bevezetése óta a GROB már számos megbízást kapott Japántól Európán át, az USÁ-ig, világszerte. A GROB-nak ezekkel az új gépekkel sikerült magát a gigaöntvények, valamint az akkumulátorgyártás világában pozícionálnia.

Carsten König, a GROB megmunkálási technológiáért felelős vezetője pontosan tudja azt is, hogy az új gépeket miért fogadta ilyen jól a piac:

„A szoros partneri kapcsolataink az OEM-ekkel és az autóipari beszállítókkal, valamint a széles termékskálánk a forgácsolástól az e-hajtások és akkumulátorok összeszereléséig egyedülálló lehetőséget biztosítanak számunkra a jövő alkatrészeinek fejlesztéséhez. Ez a közös munka teszi számunkra lehetővé, hogy átgondolt megoldásokat fejleszthessünk az ipar folyamatosan változó igényeihez igazítva.”

A tökéletes kombináció az akkumulátorházak teljes megmunkálásához

Ha részletesen szemügyre vesszük a gépeket, azonnal látható, hogy milyen fontos szerepet tulajdonítottak az egyes gépek fejlesztésének. A G920X és a G920F4 például kifejezetten az akkumulátorházak és alkatrészeik megmunkálására lett kifejlesztve, hogy a teljes megmunkálási folyamatot képesek legyenek lefedni. A G920X az autók karosszériaépítéséhez, tető- és ütközéselnyelő rendszerekhez használt alumíniumprofilok megmunkálására alkalmas. A gépek kifejlesztésekor a fő hangsúlyt a munkaterület mérete és a lehető legkisebb helyigény jelentette. Az autóiparban az alkatrészek mérete az elmúlt években óriási mértékben megnőtt. Ennek logikus következménye, hogy a gépeknek is nagyobbaknak kell lenniük. A GROB ezt az új szériával sikeresen elérte.

A G920F4 gépen két, egymás mellett vagy egymás felett elhelyezett orsó és egy asztal áll rendelkezésre, amelyen akár 3000 mm hosszúságú munkadarabok is megmunkálhatók. Ez lehetővé teszi a 4-tengelyes megmunkálást, ahogy a gép nevében szereplő F4 is jelzi. A gép nagy hangsúlyt fektet a lehető legrövidebb forgácsolási időre és a nagy dinamikára is, egyidejű stabilitás mellett. Ennek alapjai az optimalizált és pontosan összehangolt tengelyhajtások. Az ügyfelek a G920F4 nagy gyártási rugalmasságát is élvezhetik, amely moduláris felépítésével, átállíthatóságával, valamint a gép összekapcsolhatóságának és automatizálásának lehetőségével nyűgöz le. A G920X-hez hasonlóan a G920F4  gépet is különösen merev felépítés és az MQL megmunkáláshoz tökéletesen igazított gépkialakítás jellemzi, optimalizált munkaterülettel és nagyméretű forgácsgyűjtővel.

Az extrudált profilok megmunkálása a G920X-szel gyerekjáték

Az extrudált profilok feldolgozására szolgáló gépeknek bizonyos jellemzőkkel és tulajdonságokkal kell rendelkezniük ahhoz, hogy hatékonyan és pontosan tudjanak dolgozni. A G920X kifejlesztésekor a GROB figyelembe vette egy ilyen gép minden szükséges jellemzőjét.

A G920X két, egymás fölött elhelyezkedő orsóval rendelkezik. Ez lehetővé teszi két munkadarab pontos és hatékony megmunkálását. A gép 2,5 méternél hosszabb munkadarabok megmunkálására alkalmas. Mivel az extrudált profilok általában fémötvözetekből, például alumíniumból készülnek, és a feldolgozás során nagy terhelésnek vannak kitéve, a gépeknek robusztusnak és stabilnak kell lenniük a megbízható feldolgozás érdekében. A G920X különösen merev konstrukciója a gép kialakításának köszönhetően könnyedén teljesíti ezt a követelményt. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a gép rugalmasságára és alkalmazkodóképességére is. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek a profilgeometriák széles skáláját megmunkálhatják a G920X-en.

A GROB készen áll a jövő járműépítésére

A G900 szériát a G920F5 teszi teljessé. Az F5 a gép nevében az 5-tengelyes megmunkálás lehetőségét jelenti. A G920F5 az első és hátsó karosszériák – az autóipari szaknyelvben „gigaöntvények” vagy „önhordó alvázak” – megmunkálására készült, és már most világszerte keresett megoldás a jövő járműépítésében. Robusztus felépítése a legnehezebb körülmények között is megbízható megmunkálást biztosít, rugalmas konfigurációja pedig a legkülönfélébb alkatrész-kialakítások megmunkálási lehetőségeinek széles skáláját teszi lehetővé. Ezt a gépet nemcsak az autóipar jelenlegi, hanem annak jövőbeli kihívásaira is tervezték. Automatizálási lehetőségeivel és a könnyűszerkezetes járműgyártás, az erőforrás-takarékosság és a járműbiztonság folyamatosan változó követelményeihez való alkalmazkodóképességével a G920F5 ideális alapot jelent a jövőorientált gyártáshoz

Bajorországból a világnak

„Bajorországból a világnak” mottóval az allgäui székhelyű gépgyártó április 16-19. között ismét megrendezi éves házi kiállítását. A Mindelheimbe látogatók a G900-as platform új gépeit saját szemükkel láthatják és élőben is megtapasztalhatják. Természetesen sok más izgalmas látnivaló is várja a GROB házi kiállítás látogatóit.

A házi kiállításra még regisztrálhat az alábbi linken: https://event.grobgroup.com/hausmesse/.

ForrásGROB

További információ:

A GROB hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]