Így készülnek a serpenyők – videó

Bár nap mint nap kezünk ügyébe akadnak a tapadásmentes serpenyők, talán sokan nem gondoltunk még bele, hogyan is készülnek.

A serpenyők alumíniumból, hidegkamrás öntéssel készülnek. Ehhez a beérkező alumíniumtömböket folyamatosan megolvasztják. A technológia során egy kanál mindig a serpenyő térfogatának megfelelő mennyiségű olvadékot merít ki, majd azt a gépbe önti. A munkahenger az olvadt fémet a szerszámüregbe préseli, mely által kialakul a végső geometria. A szerszám nyitása után egy robot veszi ki a terméket, a fúvókák pedig formaleválasztót juttatnak a szerszámfelületekre. A további feldolgozás előtt a sorják nagy részét eltávolítják, melyek visszaolvasztásra kerülnek.

Az öntés végeztével következik az előkezelési és később a bevonatolási fázis. Előszor a serpenyők aljába egy acéllemezt préselnek. Ennek köszönhetően az edények indukciós főzőlapokkal is használhatóak lesznek, hiszen az alumínium nem mágnesezhető. A folyamatot további csiszolási műveletek követik, és a nyél felerősítéséhez szükséges menetes furat is a serpenyőbe kerül.

A kézi műveletek után egy gépi szemcseszórás következik, mely megfelelő felületet alakít ki a bevonatok tapadásához. A bevonatot szórással alakítják ki, melyhez egy forgó tálcás gépsorra van szükség, hiszen a forgó serpenyőre egyszerűbb egyenvastagságú bevonatot készíteni. Ezt 3 lépésben végzik el, mely által jobban irányítható a szórt anyag és a festék megfolyása is elkerülhető. Ezután a serpenyők kemencébe kerülnek. A termékek ezután több bevonatot is kapnak, ennek során az alsó oldal is megkapja végső külsejét.

A bevonatolást követően a serpenyőket nyéllel látják el, majd csomagolják őket.

Megosztás
[
    ]