Hogyan válhatunk úttörővé az elektromobilitás területén?

Martin Negele a mindelheimi székhelyű vállalat, a GROB minőségbiztosítási vezetője tudja a választ.

„A GROB-nál már évekkel ezelőtt felismertük, hogy a jövő az elektromos hajtásé. Akkoriban ez még ellentmondásos téma volt, de mi mégis belevágtunk. Ma már csak az állórész-technológiában 67 százalékos piaci részesedéssel rendelkezünk. Ha megnézünk egy elektromos meghajtású szerelvényt, nagy valószínűséggel a mi gyártástechnológiánk áll mögötte.”

A GROB ezt a vezető szerepet elsősorban a kompromisszumok nélküli minőségre való törekvéssel érdemelte ki. Ennek biztosítása érdekében a vállalat a ZEISS átfogó portfóliójára támaszkodik: „A mikroszkópos, tapintós és optikai méréstechnikát kombináljuk az optimális eredmények elérése érdekében” – mondja Martin Negele. Ez azt jelenti, hogy még egy olyan igényes alkatrész, mint például egy állórész gyártása is teljes mértékben lefedhető – maximális biztonsággal és termelékenységgel.

Martin Negele A GROB minőségbiztosítási vezetője

Motor állórész: egyszerű szerkezet, összetett gyártás

Az elektromos autó motorja lenyűgözően egyszerű: Egy forgó elektromágnes (rotor) egy álló állandó mágnes (állórész) mágneses mezejében forog. Az állórész pedig egy acéllemezből készült házból, a több rétegű magból és bevonatolt rézből készült indukciós tekercsekből áll – bár ma már egyre gyakrabban használnak tömör rezet, úgynevezett hajtűket a huzaltekercsek helyett.

„Bármilyen előnyösek is a tömör vezetők, mint késztermék, a gyártásuk igényes, különösen a hajlítás és a hegesztés tekintetében” – magyarázza Georg Knoll, a GROB hegesztési felügyelője és a műhely vizsgálati laboratóriumának vezetője. „Ezért kell folyamatosan ellenőrzést végeznünk, a beérkező árutól a kész összeszerelt alkatrészig.” Mert a fel nem fedezett hibák teljesítménycsökkenéshez vagy működésképtelenséghez, legrosszabb esetben pedig akár az egész hajtás végzetes károsodásához is vezethetnek.

A végponttól végpontig tartó teszteléshez technológiák kombinációja szükséges

A szakítóvizsgálat után először a használt rézhuzal keresztmetszetét elemzik mikroszkóp alatt, hogy ellenőrizzék a szigetelőbevonatok állapotát. Miután a hajtűket a laminált magba szerelték, a hajtűk hegesztett végeit számítógépes tomográffal vizsgálják. Az összeszerelt és hegesztett állórészt ezután tapintással és szemrevételezéssel ellenőrzik, hogy biztosítsák a méretek egyezését és kizárják a felületi hibákat.

„Kevés kivételtől eltekintve következetesen a ZEISS megoldásaira támaszkodunk” – magyarázza Martin Negele. „Ennek több oka is van: Először is, aligha van más beszállító, aki ilyen magas szintű szolgáltatást és alkalmazási teljesítményt nyújt ipari ügyfeleinek. Továbbá egyetlen más beszállító sem kínál olyan átfogó portfóliót, amellyel egy teljes folyamatot, például egy állórész gyártását egyetlen forrásból le tudunk fedni.”

A hegesztett kötés mikroszkópos mérése a teljesen motorizált ZEISS Axio Imagerrel.

A ZEISS megoldásai 30%-kal hatékonyabbá teszik a minőségbiztosítást

A GROB koordináta-mérőgépként a ZEISS PRISMO-ra támaszkodik, mely az egyik legpontosabb a maga nemében. A ZEISS ScanBox automatizált optikai 3D mérőgépként működik – egyszerre teszi lehetővé a nagyfokú folyamatbiztonságot és a nagy áteresztőképességet. A GROB pedig a mikroszkópia terén is a jól bevált ZEISS technológiára támaszkodik a ZEISS Axio Imagerrel, amely egy nyílt mikroszkópos rendszer az automatizált anyagkutatáshoz.

Martin Negele hangsúlyozza: „Az egységes ökoszisztéma megtakarítja a képzési erőfeszítéseket, és megkönnyíti alkalmazottaink számára a különböző megoldások kezelését. Emellett rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi a munkatervezést. Ennek eredményeképpen a termelékenységünk 30 százalékkal nőtt.” Georg Knoll hozzáteszi: „Amikor ügyfeleink meglátják a ZEISS kiváló minőségű berendezéseit, egyáltalán nem kell vitatkozni a minőségi állítások helytállóságáról, vagy a mérési értékekről. Tudják, hogy a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazzuk.

Tapinthatós minőségellenőrzés a ZEISS PRISMO verityn.

Mindig egy lépéssel előrébb jár a minőség terén

A GROB a ZEISS új minőségi technológiáinak kísérleti ügyfele is. „Ez illeszkedik ahhoz az igényünkhöz, hogy a minőség terén mindig egy lépéssel előrébb akarunk járni, mint a már most is rendkívül magas színvonalon dolgozó ügyfeleink” – mondja Martin Negele. „Ez különösen fontos az új és feltörekvő technológiák, például az e-motorok vagy az akkumulátorok esetében. A ZEISS-szel mint partnerünkkel biztosak lehetünk abban, hogy mindig lépést tudunk tartani az ipar élvonalával.

Képek és forrásZeiss

További információ:

A Zeiss hivatalos honlapján

A GROB hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]