Autonóm sorozatgyártás az e-mobilitásra szabva a DMG MORI-val

A fejlett, és integrálható automatizálási megoldásaival a DMG MORI olyan ügyfelek igényeit is kielégíti, akik korábban nem foglalkoztak forgácsolással.

Daniel Jud, ügyvezető partner (jobbra); Steffen Metz, a PWS Presswerk Struthütten GmbH beszerzési és anyaggazdálkodási vezetője.

A PWS Presswerk Struthütten GmbH200 szakképzett munkatársával a fejlesztés és a sorozatgyártás szakértőjeként olyan iparágak, mint az autóipar, a haszongépjárművek és a fűtési ágazat ügyfeleinek szállít. A PWS 2022-ben vágott bele a forgácsolásba, miután megrendelést kapott a hibrid járművek akkumulátoraihoz való padlóelemek gyártására. Ezen alkatrészek nagymértékben automatizált precíziós gyártása összesen négy NHX 8000 gépen történik, amelyeket a DMG MORI egy MATRIS rendszeren keresztül kötött össze. A gyártás automatizálása magában foglalja a panelek kezelését a megmunkálatlan alkatrésztől a gyártásig, a mosástól, a minőségellenőrzéstől és a sorjázástól az alkatrészek végső, egyedi jelöléséig.

„Már a kezdetektől fogva világos volt, hogy teljesen automatizált gyártásra van szükségünk a megbízható sorozatgyártás biztosítása érdekében. Ehhez a DMG MORI-ban pontosan a megfelelő partnert találtuk meg.”

Daniel Jud, ügyvezető partner; Steffen Metz, a PWS Presswerk Struthütten GmbH beszerzési és anyaggazdálkodási vezetője.

Precizitás és hagyomány, immáron a 4. generáció alatt

A PWS által nyújtott szolgáltatások köre az évtizedek során folyamatosan fejlődött. „Folyamatosan bővítettük a termékpalettánkat, különösen az anyagok tekintetében” – magyarázza Daniel Jud, aki a negyedik generáció tagjaként ügyvezető partnerként vezeti a vállalatot. Dédnagyapja acélok feldolgozásával kezdte, majd később a rozsdamentes acél következett. „Az alumínium és a titán manapság egyre fontosabbá válik”. A könnyűszerkezetes gyártás irányába mutató tendenciát például az elektromos járműipar hajtja előre.

A MATRIS rendszer központjában két robot kezeli a munkadarabokat. A paneleket mindkét oldalon összehangolják és automatikusan rögzítik a készülékben. A már megmunkált két panelt kiveszik és átkerülnek a következő állomásra.

A prototípusgyártásban a PWS már a fejlesztés korai szakaszában támogatja ügyfeleit. A csapat folyamatosan új kihívásokkal szembesül az innovatív alkatrészek maximális minőségben és gazdaságosan történő gyártása során, a sorozatgyártás szempontjából is. Daniel Jud úgy véli, hogy csapata és a gyártási terület jól felkészült erre: „Egyrészt a szakembereink sokéves know-how-jából, másrészt a nagy teljesítményű gyártástechnológiánkból profitálunk.”

A gyár modern gépei a fiatal tehetségek és gyakornokok számára is vonzóak. „Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy folyamatosan kapunk jelentkezéseket, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy kielégítsük a személyzeti igényeinket.”

DMG MORI: Rugalmas gyártási megoldás standard gépekkel

Az egyik új gépnek köszönhetően a PWS az innovatív megmunkálással bővítette technológiai portfólióját. „Egy nagy autógyártó számára legyártottuk egy akkumulátor padlórészének prototípusát, majd pedig megkaptuk a megrendelést a sorozatgyártásra” – emlékszik vissza Steffen Metz, a PWS beszerzési és anyaggazdálkodási vezetője. „Ehhez kerestünk egy megfelelő gyártási megoldást.” Az alaptevékenységünk, a lyukasztás technikailag nem felelt meg a követelménynek, és a portálgépen történő feldolgozás túlságosan rugalmatlan volt számunkra. „A DMG MORI-ban olyan partnert találtunk, aki megbízhatóan tud olyan berendezéseket szállítani, amelyekkel az alkatrészeket a kívánt minőségben, szabványos gépeken gyárthatjuk, amit a wernaui próbamegmunkálással és most már természetesen a sorozatgyártásban is igazoltunk.” A választás gyorsan megszületett az alkatrész NHX 8000-es gépen történő megmunkálására. Ennek munkaterülete elegendő helyet biztosít a 652 × 980 mm-es alkatrészek számára, és ha szükséges, a vízszintes megmunkálóközpontot a jövőben könnyen lehet majd más munkákhoz is használni.

Minden NHX 8000 palettaváltó egy-egy palettánkénti rögzítőelemmel rendelkezik, amelyek mindkét oldalán egy-egy panellel vannak ellátva. Egyetlen megmunkálással két padlólemez készül.

A padlóelemek sorozatgyártása hetente akár 6000 darabot is jelenthet. Annak érdekében, hogy ezt a kapacitást biztosítani tudja, a PWS négy NHX 8000-es gépet vásárolt. Mindegyik egy-egy palettaváltóval rendelkezik, palettánként egy-egy rögzítőelemmel, amelyek mindkét oldalán egy-egy padlóelemmel vannak felszerelve. Egy megmunkálási folyamat során két padlóalkatrész készül. A DMG MORI-t, mint partnert ebben a projektben való kiválasztásának döntő oka a szerszámgépgyártó automatizálási szakértelme volt. Steffen Metz szerint: „Már a kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy teljesen automatizált gyártásra van szükségünk a folyamatbiztos sorozatgyártás biztosítása érdekében.” A MATRIS rendszerrel a DMG MORI egyedi megoldást tervezett, és a teljes gyártási folyamatot is kulcsrakész projektként szállította, ráadásul mindezt egy kézből.

Az előgyártmánytól a beépítésre kész alkatrészig, beleértve a digitális dokumentációt is

A PWS a megmunkálatlan alkatrészeket egy saját fejlesztésű, több mint 100 panel befogadására alkalmas speciális rakodóeszközzel helyezi át a rendszerbe. A MATRIS rendszer közepén két robot kezeli a munkadarabokat. Az alkatrészeket mindkét oldalon összehangolják és automatikusan rögzítik a készülékbe. A már megmunkált két alkatrészt kiveszik és átviszik a többi állomásra. „A kész alkatrészeket egy lefúvó berendezéssel megtisztítják, egy kamerás ellenőrző rendszer ellenőrzi a furatokat, és az alkatrészeket egy sorjázógépen tisztítják meg. Ezután minden egyes panelt egy lézerjelölő QR-kóddal lát el, és beolvasásra is kerülnek. Ezzel minden gyártási adatot digitálisan rögzítünk, hogy a teljes nyomon követhetőséget garantáljuk” – mondja Steffen Metz. „A zökkenőmentes folyamat beépítésre kész padlólemezeket biztosít.” A további minőségbiztosítás érdekében a MATRIS rendszert később egy mosóberendezéssel és egy síkosság-ellenőrzővel egészítették ki.

A PWS NHX 8000 gépeit speciális opcióként 40-es speedMASTER orsókkal szerelik fel.

Folyamatos termelés a karbantartás alatt

A folyamat megbízhatósága kulcsfontosságú a PWS számára, mivel minden gépleállásnak súlyos következményei vannak. Daniel Jud a szerződésben rögzített szállítási mennyiségekre és határidőkre utal: „Ezért a termelési rendszert úgy terveztük meg, hogy önállóan is képes legyen tovább működni, még akkor is, ha egy gép nem üzemel”, ami például a karbantartás alatt megtörténhet.

Erős együttműködés a projekt során

A DMG MORI körülbelül 18 hónap alatt végezte el a bonyolult kulcsrakész tervezést és vitte végig a projektet a komplex automatizálási megoldás sorozatgyártásba állásáig. Az egyik NHX 8000-es gépet még előre is leszállították, hogy a PWS legyárthassa a kezdeti padlóelemeket és tesztelhesse a folyamatot. „Ez lehetővé tette számunkra, hogy fontos információkat gyűjtsünk, mielőtt a végső átvétel Japánban megtörtént volna, és az eredményeket beépítsük a rendszer konstrukciójába” – mondja Steffen Metz a DMG MORI által biztosított együttműködésről.

Az igényes alkatrészek minőségorientált megmunkálásának megkezdésével a PWS kilépett a keretek közül, és olyan úton indult el, amellyel szemben Daniel Jud nagy elvárásokat támaszt: „Az elmúlt két évben egy számunkra új technológiai területen szerzett tapasztalatokkal úgy gondoljuk, hogy jól felkészültünk a jövőbeli megrendelésekre és az innovatív gyártási megoldásokba történő további befektetésekre.”

PWS Presswerk Struthütten GmbH
Im Wiesengrund 7
57290 Neunkirchen
Germany
www.pws.gmbh

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]