INTECH 2024: A TRUMPF megkönnyíti a tervezőmérnökök munkáját a MI segítségével

Az új, mesterséges intelligencia alapú iAssist szoftver elemzi az alkatrészek optimalizálási lehetőségeit, és megfelelő tervezési stratégiákat javasol. A vállalatok ezzel növelik alkatrészeik minőségét és csökkentik a tervezők munkaterhelését

Az iAssist szoftver megmutatja a tervezőknek, hogyan optimalizálhatják az alkatrészeiketgazdaságosan és gyártástechnológiai szempontból

A TRUMPF az INTECH házi szakkiállításon mutatta be egy olyan megoldás első változatát, amely a mesterséges intelligenciát (MI) használja a tervezők munkájának támogatására. Az „iAssist“ szoftver automatikusan elemzi az alkatrészek optimalizálási lehetőségeit, és intézkedéseket javasol a felhasználóknak a tervek javítására. A tervezőnek mindössze annyit kell tennie, hogy feltölti a szoftverbe az alkatrész STEP-fájlját. A mesterséges intelligencia másodperceken belül elemzi az adatokat és kiadja az eredményt. „Az iAssist segítségével a tervezők sokkal gyorsabban érhetnek el nagyon jó eredményt. Ahelyett, hogy az alkatrészeket a próba-hiba elv alapján javítanák, a legfontosabb optimalizálási lehetőségeket automatikusan ki tudják adni. Ez  jobb eredményekhez vezet, és  hatékonyságbeli előnyöket biztosít a vállalatok számára” – mondja Jörg Heusel, a TRUMPF lemeztervezésért felelős K+F menedzsere. Az iAssist az elemzés során figyelembe veszi a gazdasági szempontokat, és megmutatja például, hogyan lehet anyagot vagy gyártási lépéseket megtakarítani. 

Az Optimate és a KIT mint fejlesztési partnerek

Jörg Heusel és csapata az iAssist esetében az optimate TRUMPF-start-up vállalkozással és a Karlsruhei Technológiai Intézettel (KIT) dolgozik együtt. A megoldás az optimate MI-algoritmusait használja az egyes alkatrészek javítására. A TRUMPF saját MI-t tanított be a teljes csoport számára. Ennek érdekében Jörg Heusel és csapata több mint 2000 alkatrészt osztályozott optimalizálási potenciáljuk szempontjából. A KIT hallgatói szintén az iAssist-et használják az alkatrészek javítására. A TRUMPF pedig az így keletkezett adatokat használja fel a mesterséges intelligencia további tanításához. „A diákokkal végzett munka megerősítette az iAssist előnyeit. Már két-három iAssisttel végzett futtatás után a legtöbb diák, még a kezdők is, nagyon jó eredményeket tudtak elérni” – mondja Heusel.

Még a kevés tapasztalattal rendelkező tervezők is nagyon jó eredményeket érnek el rövid idő alatt az iAssist segítségével.

Az ügyfelek adataikkal segítik a MI további fejlesztését

A TRUMPF eddig minden érdeklődő felhasználó számára ingyenesen elérhetővé tette az iAssist szolgáltatást. „Az ügyfelek a szoftver segítségével optimalizálhatják alkatrészeiket. Cserébe mi felhasználhatjuk az adataikat a mesterséges intelligencia továbbképzéséhez és az elemzések folyamatos javításához” – mondja Heusel. A TRUMPF még nem fejezte be a szoftver fejlesztését. A csúcstechnológiai vállalat azt tervezi, hogy az alkatrészek tervezési adatait a gépek gyártási adataival hálózatba köti. „Ha például a gyártás során a vágási folyamat megakad, a szoftver automatikusan elemzi, hogy tervezési hiba-e az oka. Ha ez a helyzet, az iAssist figyelembe veszi ezt az információt az elemzés során” – mondja Heusel.

ForrásTRUMPF

További információ:

A TRUMPF hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]