A Cutting Parameters AI személyre szabható forgácsolási paramétereket biztosít

A CAM Assistban elérhető Cutting Parameters AI megoldás automatikusan generálja a megfelelő fizikaalapú precíziós előtolási és sebességértékeket, átalakítva a CNC megmunkálást.

A CNC megmunkálási műveletekhez új előtolások és sebességek meghatározása fáradságos és időigényes feladat, amely jelentős kézi kísérletezéssel jár. Ennek eredményeképpen sok CAM-programozó kénytelen az alkatrészek megmunkálásánál az ökölszabályokra hagyatkozni, ahelyett, hogy minden szerszámpályára egyedi beállításokat szabna – ami alacsonyabb termelékenységet, nem hatékony ciklusidőt és nem optimális felületi minőséget eredményez.

A Cutting Parameters AI megoldja ezt a problémát olyan modellek alkalmazásával, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a meglévő CAM-szoftvercsomagokon és munkafolyamatokon belül pillanatok alatt, egyszerűen beállítsák a fizika alapú előtolásokat és sebességeket minden egyedi szerszámpályához. A Cutting Parameters AI segítségével a gépkezelő számára mindig láthatóak az anyag gyorsabb eltávolításának legnagyobb korlátai minden egyedi vágásnál, így azonnal intézkedhet a termelékenység növelése érdekében.

Ezen túlmenően a Cutting Parameters AI képes biztonságos kezdő előtolásokat és sebességeket biztosítani olyan anyagokhoz és szerszámokkal, amelyekkel a felhasználó még soha nem dolgozott, így drámaian megnövelve a helyes első megmunkálások számát.

Ennek eredményeképpen a CloudNC arra számít, hogy a Cutting Parameters AI – amelyet a meglévő CAM Assist megoldás új moduljaként kínál, és amely 3 tengelyes és 3+2 tengelyes alkatrészek megmunkálási stratégiáit generálja – felhasználói azonnal élvezni fogják a bármely megmunkálásra szabott azonnali forgácsolási paraméterek előnyeit, ami a megmunkálási műveletek legalább 20%-os termelékenység-optimalizálását eredményezi.

Theo Saville, a CloudNC társalapítója és vezérigazgatója elmondta: „A Cutting Parameters AI az első olyan megoldás, amely automatikusan ésszerű előtolási és sebességértékeket biztosít, amelyek gyakorlatilag bármilyen megmunkálási forgatókönyvben, bármilyen képességű felhasználó által alkalmazhatók. Ez egy lépésváltás a megmunkálás egyik legidőigényesebb és legtrükkösebb aspektusának felgyorsításában, és jelentősen csökkenti a CAM-felhasználók beállítási idejét, miközben jelentősen növeli azt, amit a CNC-gépekkel el lehet érni.”

Amikor új alkatrészeket készítünk CNC-gépen, az előtolások és a sebességek kiválasztásakor olyan sok tényezőt kell figyelembe venni. A legjobb megoldás meghatározása nagyon időigényes még egy tapasztalt CAM-mérnök számára is, és zavarba ejtő tud lenni egy újonnan az iparágban dolgozó számára.

A túl agresszív paraméterek költségesek lehetnek a törött vagy elhasználódott szerszámok és a selejtes alkatrészek miatt. Hasonlóképpen, ha a sebességek a konzervatív, biztonságos tartományához ragaszkodunk, a lassú szerszámpályák miatt idő és pénz marad az asztalon.

Továbbá, ami egy szerszámpályához jó paraméter, az más szerszámpályákhoz kevésbé megfelelő lehet – de minden művelethez különböző paramétereket programozni túl bonyolult és nehéz, ha nem a legnagyobb tételméretekről van szó. Ezenkívül az új típusú szerszámok (vagy anyagok) bevezetése az előbeállítások létrehozásának és az adatok CAM-szoftverbe való bevitele többletköltségekkel jár.

A Cutting Parameters AI a mesterséges intelligencia alkalmazásával megoldja ezeket a problémákat. A szoftver használatakor a fizikai modell azonnal megfelelő előtolásokat és sebességeket ajánl a beágyazott ismeretek és a forgácsolási környezet megértésének kombinálásával.

Azonosítja és modellezi azokat a tényezőket, amelyek végső soron korlátozzák a megmunkálási folyamatot, beleértve a forgácsolási dinamikát, a munkadarab és a szerszám anyagát, a szerszámtartó geometriáját és a felületkezelési modelleket. Ezután kombinálja a gépi tanulási modelleket és a forgácsolási folyamat fizikájának részletes háromdimenziós modelljét, hogy ajánlást adjon a felhasználónak.

A felhasználói felület lehetővé teszi az alkalmazandó kényszerek rugalmas és intuitív módon történő konfigurálását is, így a felhasználó gyorsan eljuthat egy, az adott felhasználási módra és specifikációkra szabott ajánláshoz.

Tegye próbára ön is a CAM Assist képességeit, mely már a Fusion 360 szoftverhez elérhető!

ForrásCloudNC

További információ:

A CloudNC hivatalos honlapján

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

[
    ]