Megbízható és tervezhető cégfejlesztés a Haas gépeivel

A Promosz Kft. leginkább az öntészettel foglalkozó vállalatok számára gyárt szerszámokat, melyhez a kezdetektől a Haas szerszámgépeit használja. A sokéves tapasztalatról és a piacon maradás kihívásairól a tulajdonos-cégvezetővel, Unger Péterrel beszélgettünk.

CNCMedia: Mikor indult a cégetek? Mutasd be kérlek néhány gondolatban!

Unger Péter: A Promosz Kft. 2009-ben alakult, amelyet 2014-ben vásárolatam meg 100%-os tulajdonrésszel. A cég korábbi tevékenységi körének teljes strukturális átalakítását követően gyakorlatilag azóta folyamatos fejlődésen és fejlesztéseken ment és megy át a vállakozás. Szerencsés volt a lokalizáció választása is, hiszem a település vezetése kifejezetten együttműködő a helyi vállalkozásokkal, mindig törekszik a kiváló és szoros együttműködés fenntartására.

CNCMedia: Mivel foglalkoztok, mi a cég tevékenységi köre?

U.P.: A tevékenységünk szerszámgyártással indult, majd alkatrészgyártással bővült. Az utóbbi időben elkezdtünk több energiát fordítani célgépek tervezésére és gyártására, melybe a beüzemelés és a garanciális ellátás is beletartozik. Korábban gravitációs vasöntödébe gyártottunk mag- és formaszerszámokat. A a Promosz Kft elindulását követően, csatlakozott hozzánk egy nagy tapasztalattal rendelkező szerszámtervező kolléga, akivel már korábban is volt személyes-és munkakapcsolatom, így a szerszámgyártásban közös tapasztalatokkal rendelkeztünk. Az egyik jelentős ügyfelünknek 2017-ben sok prototípus szerszámot gyártottunk, amelynek köszönhetően további tudással és tapasztalattal erősödthettünk ebben a szegmensben. Ekkoriban kezdett el felépülni egy másik gravitációs vasöntöde is. Az innen érkező megrendelések adják ma is a működésünk bázisát. Magszekrény, magszerszámok, mintalapok jelentik nálunk a szerszámgyártást, ezenfelül alumínium kokilla szerszámokat is gyártunk.

CNCMedia: Az alkatrészgyártás területén milyen technológiát használtok, milyen szériákat kell elképzelni?

U.P.: Nagyon változó. Az egyedi gyártástól kedve ma már a kisebb sorozatgyártásig érkeznek be a megrendeléseink.  A fő megrendelésállományunk a termékekből adódóan egyedi gyártásra érkeznek, de sikerült az autóiparba bekerülnünk hegesztőelektróda-gyártással, kiváló minőségű mintadarabok révén. A koncepció egy konszignációs tétellistára épül, amely raktárkészletet Cégünknek volt szükséges kieépíteni és működtetni. Ez egy új mérföldő az életünkben. Ebben a termékcsaládban éves szinten van, amiből 30-at gyártunk, de olyan is, amiből 8000-et. A nagyobb sorozat kapcsán a Haas-tól vásároltunk egy kis száladagolós, hajtott szerszámos esztergát, a CL-1-es modellt. Ez gyakorlatilag csak arra az egy tételre van ráállítva, és teljesen automatikusan dolgozik. Össességében előfordulnak forgástestek, de mi jellemzően mindent marással munkálunk meg, ez a mi fő profilunk, ebben vagyunk a legerősebbek.

CNCMedia: Mikor vágtatok bele a célgépgyártásba? Milyen iparágba, milyen jellegű gépeket terveztek és gyártotok?

U.P.: Rugógyártó berendezéseket tervezünk hozzú ideje, a célgépgyártás iránti igény megkeresés formájában pedig az iparból érkezett. Egy céghez már szállítottunk alkatrészeket, akik kvalitásainkat ismerve  tanácsolták, hogy próbáljuk ki a célgépek gyártását is. Így készítettük el az úgynevezett „fülező” készüléket, amely a rugótest végeit hajlítja, és az utolsó menetet munkálja meg. Ebből már kettőt gyártottunk sikeresen, a harmadikat pedig már folyamatban van. A mechanikus, elektronikus tervezésen keresztül egészen a PLC programozásig mindent a Promosz Kft végez. Tovább erősítettük kompetenciánkat ezen a területen, így még magabiztosabbak vagyunk a célgépgyártásban is.

CNCMedia: Mekkora a cég bevétele, és hány fős a csapat?

U.P.: Az elmúlt években folyamatosan nőtt a bevételünk, amely 2022-ben elérte a 220 millió Ft-ot. A csapatunkban rajtam kívül van 4 forgácsoló, egy PLC-s kolléga, egy szerszámos, egy szerszámtervező és egy részmunkaidős munkatárs. Szerencsések vagyunk, hogy Kollégáink szakmailag felkészültek, és  magas minőségben látják el feladataikat.

CNCMedia: Idén milyen problémákkal, milyen akadályokkal szembesültök a piacon?

U.P.: Tavaly sikeresebb évet zártunk, mint 2022-ben. A 2022 februárban kialakuló konfliktust nagyon megéreztük. Akinek mi szállítunk és gyártunk, a nyersanyagot és az ötvözőket is Oroszországból vagy Ukrajnából vásárolta. Két hónapig ezen a területen semmilyen munkánk nem volt. A hiányt végül sikerült pótolni alkatrészgyártással, így végül abból az évből is siker lett, de ez az időszak mindenképp ijesztő volt számunkra. Azóta is nagy a bizonytalanság, főleg az energiaárak terén. Beruháztunk egy napelemrendszerre, amely szinte a teljes fogyasztásunkat fedezi.

CNCMedia: Mennyiben befolyásol titeket a munkaerőhiány?

U.P.: Szerencsére minden munkavállalónk helybéli, így rugalmasabban tudjuk kezelni a problémát. A feladatokat úgy állítjuk össze, hogy a rövid programokat napközben elvégezzük, a hosszabbakat pedig éjszakára hagyjuk. Hogy mindez jól működjön, természetesen az is szükséges, hogy olyan körülményeket és javadalmazási rendszert működtessünk, amely felveszi a versenyt a székesfehérvári, vagy a fővárosi vállalkozásokkal szemben.

CNCMedia: Említetted, hogy közvetve ti is bedolgoztok az autóiparba. Az elmúlt években jelentős átalakulások láthatóak ezen a területen. Mi a tapasztalatod az ipar ezen ágával kapcsolatban?

U.P.: Az egyik környékbeli nagy gyár kínai tulajdonba kerülésekor a szerszámgyártást elkezdték Kínába telepíteni, így már akkor megéreztük a visszaesést, hiszen mi is gyártottunk turbó-, illetve kipufogószerszámokat. Az autóiparban zajló átállást, átalakulást még nem érzem eldöntöttnek, sok nyitott kérdés van. Más területeken pontosan azért nem tapasztaltunk visszaesést, mert azok az alkatrészek – amelyek gyártásába a szerszámgépeinkkel mi is bekapcsolódtunk – magával az autóval vannak összefüggésben, például karosszériaelemek, vagy gumiabroncsok. Ezek minden autóba kellenek, teljesen függetlenül a hajtástól.

CNCMedia: Mikor találkoztál először Haas géppel?

U.P.: Már több, mint 20 évvel ezelőtt.  2002-ben egy korábbi, családi vállalkozásunkban, amikor megfogalmaztukt, hogy szeretnénk a cégünket tovább fejleszteni. Ekkor találkoztunk a Haas márkájú géppel. Akkoriban az amerikai gyártó termékei még nem voltak elterjedtek Európában. Úgy gondoltuk, hogy ha az akkoriban egy nagy múltú gyártóval együttműködő brandnek a Haas jó , akkor nekünk is megfelel majd. A VF-0E gépet – ami akkoriban egy mai VF-2-esnek felelt meg – 2002 végén vettük, teljesen újonnan.

CNCMedia: Milyen tapasztalataitok voltak a géppel?

U.P.: Akkoriban még az osztrák Haas-os Kollégák voltak jelen idehaza, akik nagy energiát fordítottak arra, hogy Magyarországon elismertessék a gépet, amelynek hatására sok extra opcióval volt elérhető akkor a berendezés. Évekig dolgoztunk problémamentesen vele, majd 2003-ban jött a következő, aztán pár év múlva vettünk egy TL-1 esztergát is. Ezután egy használt VF-9-t vásároltunk Németországból. Távozásomat követően is folytatták a fejlesztéseket a Haas-al, így feltételezem, hogy továbbra is meg vannak elégedve a márkával.

CNCMedia: Nálatok hány darab és milyen Haas gép található meg?

U.P.: Rendelkezünk 6 megmunkálóközponttal és egy száladagolós esztergával. A megmunkálóközpontokban elég széles a szortiment: van egy DM 2-es nagysebességű fúró-maró, egy VF-2-es típusú 3 tengelyes maró, egy UMC-750-es 5-tengelyes és egy VF-3YT, amely Y tartományban növelt mozgástartományú gép. Továbbá van egy VM-6-os, mely kimondottan a szerszámmarásra fejlesztett gép, amelynek más az asztalbeosztása, még masszívabb és egyedi lineáris vezetékelése révén lasabb ugyan, de még pontosabb. Említésre méltó a VF-8-as, amihez egy tartományváltót rendeltem, hogy a nagyobb igénybevételhez legyen elegendő teljesítményünk.  A legutóbbi beszerzésünk pedig egy CL-1 száladagolós kis eszterga, ami 2 éve lett üzembe helyezve.

CNCMedia: Összességében hogyan tudnád jellemezni a Haas gépeket?

U.P.:  Nagyon szeretem őket, és ár-érték arányban mindig jók. A vezérlők sajátossága, hogy ISO G-kódosak, aminek van egy keretrendszere, és valóban felhasználóbaráttá tették az amerikaiak. További előny, hogy a gép vezérlője promléma nélkül kezeli az offline készült nagy terjedelmű NC programjainkat is. Korábban négy beszerzésre is kaptunk EU-s támogatást, amely még tovább növelte versenyképességünket.  Kézenfekvővő volt számomra, hogy Haas-okból állítom fel a gépsort, mivel ismertem a működésüket, ahogyan a 4 dolgozó is tudja mindegyik gépet kezelni. Ha például kiesés van, nem áll meg az élet. Az évek pedig bizonyították ezen gépek strapabíróságát és használhatóságát.

CNCmedia: A Haas gépek megfelelően hozzák az elvárt pontossági követelményeket?

U.P.: Úgy gondolom, hogy igen. Az egyik vevőnek gyártunk mintalapokat 2312 szerszámacélból, ahol 940×1040 mm a mintalap befoglaló mérete.  Az alsó síkban vannak azok perselyek, amelyekhez képest a másik oldali fazonnak jónak kell lennie. Egytizedes eltérés a megengedett, de a szkennelt eredmények alapján 3-5 századon belül ezt teljesíteni tudjuk.

CNCMedia: Milyen tapasztalatod van a Haas magyarországi képviseletével szervíz, szolgáltatás szempontból?

U.P.: Néhány évvel ezelőtthöz képest az átalakult szerviz szolgáltatási struktúrájuknak köszönhetően sokat fejlődtek, amelynek köszönhetően a korábban adódott nehézségekre is megoldást találtunk, és ezzel szerintem sok Haas géptulajdonos egyetért. Mivel a magyar képviselet orvosolni tudta ezt a problémát, így rendezett és kiegyensúlyozott a kapcsolat a hazai forgalmazóval. A gépek minőségének köszönhetően egyébként nem kellett sokat hívnunk őket.

CNCMedia: A Haas-nak az egyik üzletpolitikája a transzparencia. A gépek és a pótalkatrészek árai a webshopon keresztül láthatóak. Ezzel mi a tapasztalatod?

U.P.: A következőt tapasztaltuk ezzel kapcsolatban: a VF-6-on az egyik kopó alkatrész meghibásodott, amit javítottuk ameddig tudtuk. Ezt követően pedig kértünk árajánlatot. Ekkor rákérdeztem, ha kettőt rendelünk egyszerre, akkor kapunk-e árengedményt. A válasz nemleges volt, mivel a képviselet közölte, ők is szabott áron kapják a termékeket, amelyek ráadásul elérhetők a gyártó weboldalán. Ez is mutatja, hogy a rendszer valóban átlátható.

CNCMedia: Említetted, hogy lights-out megmunkálást is végeztek. Gondolkodtatok már az automatizáláson, esetleg kiszolgáló rendszer telepítésén?

U.P.: Természetesen én is követem ezeket a megoldásokat, de mi jelenleg nem dolgozunk olyan tételnagysággal ás alkatrész méretekkel, hogy ezen komolyan elgondolkozzunk. Amint ezen megoldások segítségül szolgálhatnak termelékenységünkhöz és hatékonyságunkhoz, örömmel nézzük majd meg a lehetőségeket.

CNCMedia: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

U.P.: Első és legfontosabb cél az, hogy a turbulensen változó gazdasági környezetben stabilizálnunk kell a helyzetünket. Ez a legfőbb törekvésünk, de gondolok természetesen ezzel együtt a fejlesztésekre is. 2015-től kezdve folyamatos a cégben a növekedés, 2019-ben viszont jelentősen megtorpant ez a folyamat. 2020-ban elkészült az új telephelyünk, de amint birtokba vette a termelés, kitört a COVID.  Az ehhez hasonló váratlan bizonytalanságok negatív hatásáinak mérséklése érdekében az iparági jelenléteinket tovább tervezzük diverzifikálni. Ehhez legnagyobb referenciánk, hogy eddig az elvállalt munkáinkat határidőre, és az elvárt minőségben tudtuk teljesíteni.

CNCMedia: Terveztek további beruházásokat?

U.P.: Egy másik esztergára nagy szükségünk lenne még. Ennek csak az az akadálya, hogy az új műhelyünk a vártnál -szerencsére- előbb lett tele szerszámgépekkel, vagyis jelenleg hely szűkében vagyunk. Következő tervezett beruházásunk tehát a közeljövőben a csarnok kapacitásának bővítése, majd a CNC eszterga beszerzése, amely már a Haas képviseletével előrehaladott állapotban van.

CNCMedia: Van-e valami érdekes történet, amit megosztanál velünk?

U.P.: Egyszer, évekkel ezelőtt présszerszámhoz betéteket kellett gyártanunk, de csak modelleket kaptunk róla. Annyit mondtak, hogy 2379-ből kell állnia, és legyen rajta bevonat. Rajzot nem küldtek, tűréseket sem, így nem tudtuk, hogy hová milyen felület illeszkedik. Ekkor még nem volt akkora tapasztalatunk a lemezmegmunkáló szerszámok terén, de az egyik munkatársunk látott korábban ilyet, és az irányításával megpróbáltuk: vettünk anyagot, megmartuk, hőkezeltük, köszörültettük, huzaloztuk, kemény bevonattal láttuk el, és leadtuk szűk határidőn belül. Ekkor kérdeztem a megrendelőt, hogy jó lett-e a szerszám. Ő éppen akkor nézte a műszaknaplót, és azt mondta, hogy legyártottak vele 20.000 darabot az este, így biztosan jó lett. Én azt a mentalitást képviselem a cégen keresztül, hogy az legyen jó, amit eladunk, és ne magunkat próbáljuk meg eladni.

További információ:

A Promosz hivatalos honlapján.

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]