Több kiállító és nagyobb nemzetközi termékválaszték a GrindingHub 2024-en

A kiállítás 2024. május 14-17. között másodszor nyitja meg kapuit a világ minden tájáról érkező szakemberek előtt. Stuttgartban 31 ország több mint 460 kiállítója mutatja be legújabb köszörüléstechnológiai megoldásait - most először négy kiállítóteremben.

A rendezvény nem csak a műszaki termékekről és innovációkról fog szólni, ahogy arról Dr. Markus Heering, a szervező VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) ügyvezető igazgatója beszámol:

„Automatizálás és digitalizáció, szakemberhiány, új ügyfelek és piacok, a fiatal tehetségek támogatása – az iparág számos kihívással és lehetőséggel néz szembe. A köszörüléstechnológiai ipar találkozóhelyeként szeretnénk a közösségnek egy platformot kínálni az eszmecserére és az információgyűjtésre. Meggyőződésem, hogy ez sikerülni fog – a megnövekedett kiállítói létszámnak, a lenyűgöző kísérőprogramnak és a most még nagyobb nemzetközi és ágazati sokszínűségnek köszönhetően.”

A köszörüléstechnológiai kiállítás koncepciói

A vásár kibővíti a jól bevált szokásokat, de új utakat is bevezet. A legújabb trendtémákat a GrindingSolutionPark Science és a Startup Hub mutatja be: Az átfogó koncepció szoros kapcsolatot teremt az üzleti élet és a kutatás között. Fontos, hogy a kisebb cégeket és az induló vállalkozásokat is bevonják az iparági találkozóba. Ezért hozták létre a Startup Hubot, amely ideális feltételeket kínál az innovatív vállalkozások számára. Első alkalommal lesz közös stand a svájci vállalatok számára is. Ez a piac különösen fontos a köszörüléstechnológia számára, és kiállítói most lehetőséget kapnak arra, hogy belekóstoljanak a GrindingHubba, és nemzeti zászlajuk alatt mutassák be termékeiket és szolgáltatásaikat a látogatóknak.

Egy további középpontban a gyártás digitalizálása áll majd. Ez magában foglalja az umati, a VDW és a VDMA közös interoperabilitási kezdeményezése a globális adatkapcsolat érdekében történő további élő bemutatóit. A számos kiállító a gépeiken elhelyezett megkülönböztető matricáról lesz felismerhető.

A kísérőprogramot a 10-es csarnok E80-as standján a Szakmai Fórum (Fachforum) teszi teljessé, amely a kiállítók mindenféle előadásának teret biztosít. A vállalatok élő, 20 perces előadásokat tartanak, amelyekben első kézből tájékoztatják a közönséget a köszörüléstechnológia világának újdonságairól.

A GrindingHub szívesen foglalkozik a következő generáció igényeivel, és hangsúlyozza, hogyan küzd a szakmunkáshiány ellen, és hogyan támogatja a fiatal tehetségeket az „Grinder of the year” verseny segítségével. A versenyen Németországból, Ausztriából és Svájcból érkező fiatal tehetségek elméleti tudását és gyakorlati készségét teszik próbára. Az „Grinder of the year” 2024 cím mellett akár 3500 euró értékű képzési utalványokat is lehet nyerni. Az előválogató döntősei a stuttgarti GrindingHubon élőben mutatják be tudásukat.

A GrindingHub 2024 számokban

„Külön öröm számunkra, hogy az első rendezvényhez képest még több aspektust mutathatunk be a köszörülési folyamatláncból. Több kiállító, nemzetköziség, nagyobb termékválaszték. A 2022-es premierhez képest minden kulcsfontosságú területen egyértelmű növekedés tapasztalható” – mondja Martin Göbel, a VDW vásárokért felelős vezetője. Február 23-ig összesen 461 kiállító regisztrált – 85 céggel több, mint 2022-ben. A vállalatok száma és az általuk lefoglalt kiállítási terület nagysága szükségessé tette egy negyedik csarnok megnyitását.

A látogatók azonban nemcsak a számok növekedésére, hanem a nemzetközi részvétel tekintetében is nagyobb sokszínűségre számíthatnak. A kiállítók összesen 31 országból érkeznek majd – mely nyolccal több, mint legutóbb. Az első ötben, amelyet Németország vezet (210 cég), szerepel még Svájc (62), Kína (43), Olaszország (37) és Japán (15). Ennek megfelelően a VDW az ázsiai látogatók számának növekedésére számít most, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat feloldották.

A kiállítók 40 ágazatban vesznek részt, a köszörülő-, polírozó- és hónolóberendezésektől kezdve a palást és síkköszörűkön át a hűtésig és a kenésig. A köszörülő-, polírozó- és hónoló termékek szegmensében a szervezők közel 120 százalékos növekedést regisztráltak. A top 5 ágazatba tartoznak a palást- és síkköszörűgépek, a szerszámköszörűk, a leppelő, polírozó és dörzsölő gépek, valamint a profilköszörű gépek.

A köszörüléstechnológia, mint a globális gyártóipar kulcsfontosságú eleme

A köszörülés egy kulcsfontosságú fémmegmunkálási folyamat, amely szinte minden folyamatlánc végén áll, és biztosítja a pontos felületet és a méretpontosságot. Ennek megfelelően a köszörüléstechnológia döntő szerepet játszik a végtermékek széles körének tartósságának és funkcionalitásának meghatározásában. A köszörüléstechnológia az alacsonyabb energiaveszteségek miatt az energiahatékonyság, a csökkentett károsanyag-kibocsátás miatt pedig a környezetbarát működés szempontjából is különösen fontos.

A globális szerszámgépgyártás teljes volumene 2022-ben 80,4 milliárd eurót tett ki. Ennek mintegy 7 százalékát, 5,5 milliárd eurót tett ki a köszörüléstechnológia. A termelési volumen tehát 14,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, bár a részesedés közel azonos maradt.

Kína, Németország és Japán a legtermékenyebb gyártók közé tartozik. Az összes köszörűgép közel egyharmadát Németországban, Svájcban vagy Ausztriában gyártják. Ami szembetűnő, hogy az összes köszörűgép majdnem felét Európában gyártják. Ez azt jelenti, hogy a régió különleges szerepet játszik globális gyártóként. A köszörű-, hónoló-, csiszoló- és polírozógépek esetében azonban a legnagyobb piacok Kína, az Egyesült Államok és Németország. A német export számára 2023-ban a kínai értékesítési piac volt különösen érdekes, amely egyértelmű előnnyel az első helyen állt, majd az USA és Olaszország következett. A német piac legnagyobb beszállítói között Svájc, Csehország és Kína szerepelt. Ázsia 2022-ben a globális piac több mint felét tette ki. Európa csupán 1,6 milliárd euróval (a világfogyasztás mintegy harmadával), a termeléshez képest itt kisebb szerepet játszott. Ez azt mutatja, hogy a hazai termelés nagy részét exportra szánják.

„A GrindingHub 2024 kiállításon a szakmai látogatók ismét élőben és első kézből tapasztalhatják meg a köszörüléstechnika teljes világát. A vásár tükrözi az iparág nemzetköziségét és sokszínűségét, és így kiváló lehetőséget kínál az országhatárokon átnyúló kapcsolatok kialakítására és új piacok megragadására” – foglalja össze Dr. Markus Heering.

KépekVDW

ForrásGrindingHub

További információ:

A GrindingHub hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]