Optimus már a házimunkát is elvégzi

A Tesla által régóta fejlesztett Optimus humanoid robot legújabb demóvideóiban olyan finommotorikus műveleteket végez el, mint például a tojások manipulálása, vagy a mosott ruha hajtogatása.

Manapság a humanoid robotok fejlődése soha nem látott mértékeket kezd ölteni. A korábban még csak a science-fiction filmekben elképzelhető mozdulatok, mint például a két lábon való sétálás és futás, ugrálás, vagy a tárgyak kézzel való mozgatása elképzelhetetlenek voltak.

A robotikába szintén bekapcsolódó Tesla pár éve kezdte meg humanoid-robotjainak fejlesztését. Az első, kezdetleges modell a Bumblebee 2022-ben jelenet meg, melyet 2023 márciusában az Optimus 1. generációja követett. Ez a robot már kifinomultabb külsővel rendelkezett a letisztult burkolatainak hála. A jelenlegi verzió az Optimus Gen 2.

A Tesla által fejlesztett aktuátorok és szenzorok segítségével a robot magabiztos sétára képes és olyan sérülékeny tárgyakat is képes lehet kezelni, mint például a tojások.

Bár a tiszta ruhák összehajtogatására magától még nem képes – a videón is látható módon motion-capture kesztyűvel irányítják – de az, hogy a folyamatot mechanikailag végre tudja hajtani mindneképpen figyelemre méltó.

Megosztás
[
    ]