Nagy érdeklődés övezte a FANUC Forgács Fiesta rendezvényét

A kétnapos bemutatón a FANUC és számos társkiállítója sorakoztatta fel új és már jól bevált megoldásait a fémmegmunkálás terén.

A FANUC február 27. és 29. között törökbálinti bemutatótermében rendezte meg idei első hazai rendezvényét, a Forgács Fiesta 2024-et. Az eseményen a FANUC automatizálási megoldásai mellett számos társkiállító mutatta be fémmegmunkálási, méréstechnikai, gépkiszolgáló vagy éppen szerszám- és munkadarab befogási újdonságait.

 „Annak érdekében, hogy az összes látogatónk megismerje az itt kiállított technikákat, kigondoltunk egy CHIP TOUR nevű túrát, ami azt foglalta magában, hogy minden egyes társkiállítónk bemutathatta a saját portfólióját kisebb csoportoknak, aminek a végén egy sorsolás keretében még ajándékokat is lehetett nyerni” – mondta Kálazi Balázs, a FANUC Hungary Kft. értékesítési mérnöke.

FANUC bemutatók testközelből

5-tengelyes marás robotos gépkiszolgálással

A Forgács Fiesta rendezvényen 3+2, illetve 5-tengelyes szimultán megmunkáláshoz a FANUC legnagyobb modelljét, a ROBODRILL α-D21LiB5ADV Plust állította ki. A marási művelethez a gépkiszolgálást egy CRX kollaboratív robot oldotta meg.

A kobot könnyű illesztéséhez a mobil robotállványt a FANUC egyik társkiállítója és évek óta kiváló partnere, a robotizálással foglalkozó Unitech Industries Kft. biztosította. „A cégünk nagyjából 5-6 évvel ezelőtt kezdte el a kifejezetten robotos alkalmazásoknak az építését. Mostanra standard megoldásokat gyártunk főként. A bemutatott megoldások is standard kialakítások, amiket tudunk customizálni” – tette hozzá az Unitech Industries Kft. műszaki vezetője, Kiss Barnabás.

A kiállított robotcella projekten a Mitutoyo mérőgépe is bemutatásra került, ezzel reprezentálva a gyártás utáni mérés automatizálását. „A mai nappal a FANUC-kal karöltve egy Ipar 4.0 megoldással készültünk. Ennek keretében helyet kapott a megmunkálási szekció, az adagolási szekció robot segítségével, illetve a minőségirányítást reprezentáló koordináta-mérőgép, amely 90 éve a mi erősségünk” – mondta Dr. Friedrich Attila, a Mitutoyo Hungária Kft. igazgatója.

Mindezek mellett az 5-tengelyes CNC maróprogram kidolgozása az Enterprise Group által forgalmazott EdgeCam szoftvernek volt köszönhető.

ROBOCUT α-C600iC: huzalszikra megoldás szoftveres támogatással

Szintén a FANUC és az Enterprise Group közös megoldásaként került bemutatásra a FANUC ROBOCUT α-C600iC huzalszikraforgácsoló gép is, amely egy különleges csavart formát dolgozott ki a rendezvényen. „Az évek során jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a FANUC-kal. Több közös sikeres rendezvényünk volt már együtt, ahol a különböző megmunkálóközpontokon tudtunk nekik szoftveres támogatást nyújtani a gyártás folyamán. Az idei év kicsit különlegesebb, mert a huzalszikra modulunkat is így be tudtunk mutatni” – foglalta össze Kiss Tibor, az Enterprise Group ügyféltámogató mérnöke.

A látogatók megcsodálhatták, ahogy a FANUC ROBOCUT α-C600iC huzalszikraforgácsoló gép egy alumínium rúdról négy csavart palástot választott le – forgatással –, majd az automatikus huzalbefűzés (AWF) segítségével befűzte a huzalt és a darabot a megfelelő pozícióba forgatva kivágta a FANUC feliratot is. Az ehhez szükséges tervezést és szimulációt az Enterprise Group oldotta meg, amely aztán a WEDM gépen került lefuttatásra. A bemutató kiválóan reprezentálta, hogy a ROBOCUT nehezen kivitelezhető nagy szögben megdöntött fazonok kivágásához is kiváló választás. A FANUC ezen megoldása egyszerre jelent nagy pontosságot, könnyű kezelhetőséget, minőséget és kiváló vágási teljesítményt.

ROBODRILL: automatizált esztergálás robottal

Forgács Fiesta eseményén a FANUC egy ROBODRILL α-DiB5adv Plus sorozatú gépet is kiállított, amely többek között a PREVOTEX által biztosított HALTER automatizálási rendszerrel került kombinálásra. „Ez egy kulcsrakész megoldás, ami arra hivatott, hogy már meglévő vagy akár régi CNC gépek alkatrész kiszolgálását valósítsuk meg. A ROBODRILL-en ennek egy tökéletes példáját tudjuk bemutatni, ahol robotinterfész nélkül tudtuk automatizálni a gyártást.” – mondta Laczkó Ádám, a PREVOTEX Hungary Kft. ügyvezetője.

A LEHMANN DD T1-913915 TAP9 körasztallal felszerelt modellen a látogatók testközelből tapasztalhatták meg az automatizált esztergálás adta előnyöket. A gép sokoldalúsága és magas teljesítménye továbbá abban mutatkozik meg, hogy szimultán 5-tengelyes mozgásnak köszönhetően lefejtőmarásra is képes.

Acél marása utóellenőrzéssel

A ROBODRILL α-DiB21LiB5adv Plus típusú marógép a kiállítás ideje alatt egy 42CrMo4 anyagminőségű acél megmunkálását végezte el, amelyhez a Sandvik Coromant szerszámait használta a FANUC. A maró megmunkálás igazi közönségkedvenc megoldás volt, tekintve, hogy a ROBODRILL 7 perces ciklusidővel dolgozott a demo bemutató alatt!

A gép egy Renishaw Equator-ral lett kiegészítve, amely az elkészült alkatrész minőségének ellenőrzését végezte. A projekt azt hivatott bemutatni, hogy a méreteltérés esetén a rendszer miként képes automatikusan visszakorrigálni a szerszámokat. „A Renishaw azt mutatta be, hogy egy automata megmunkálás során fellépő hibákat megtaláljuk, ezt folyamatszabályozással korrigáljuk, és így a selejtszámot nullára tudjuk csökkenteni. Az adaptív megmunkálás nagyon fontos része a modern gyártásnak, és mi ebben szeretnénk társak lenni.” – egészítette ki Baranyai Richárd, a Renishaw Magyarország Kft. applikációs mérnöke.

További társkiállítók

A két nap során a FANUC-kal jó partnerséget ápoló további cégek is bemutatták különböző szerszámgépipari megoldásaikat: kiegészítő opciók, befogástechnikai megoldások és különféle pénzügyi, gépfinanszírozási konstrukciók várták az érdeklődőket. Íme tehát a Forgács Fiesta további felhozatala:

„Amivel készültünk a rendezvényre, hogy megmutassuk, hogy mik azok a kiegészítő lehetőségek, amik egy szerszámgépiparban előfordulnak. Ez így a szűrés, levegőtechnika, szűrőberendezésektől egészen a rendszer kiépítéségi vagy éppenséggel a megfogástechnikáig bezárólag egy átfogó képet tud adni a látogatóknak.” – Barta Gyula, Regionális Üzletfejlesztő, SMC Hungary Kft.

„A 2024-es Forgács Fiesta nyílt napra a Schunk Intec Kft. azon szerszám- és munkadarabbefogás technikai megoldásait hozta el, melyek a FANUC által gyártott megmunkálóközpontoknak a termelékenységét tudják javítani. Ezen befogástechnikai eszközök közé tartoznak a klasszikus ER patronos szerszámbefogók, hidraulikus befogók, hőzsugorbefogók, és mindezek természetesen elérhetők a FANUC főorsók által alkalmazott BBT30-as kúpméretben.” – Juhász Miklós, Key Account Manager, Schunk Intec Kft.

„A Grenke Leasing évek óta dolgozik együtt a FANUC-kal, most is részt vettünk a Forgács Fiesta rendezvényén. A két nap alatt sikerült bemutatni az ügyfélkörnek a végfelhasználó vállalkozások részére, hogy hogyan tudnak egy modern technológiát egy viszonylag egyszerű, rugalmasan kezelhető és megfizethető árú pénzügyi lízinggel, eszközfinanszírozási lehetőséggel elérni.” – Kirchknopf Anna, Direct Sales Manager, Grenke Leasing Magyarország Kft.

Kísérőprogramok és zárás

A gépbemutatók és kiállított termékek mellett számos szakmai előadás, networking lehetőség és a már fentebb említett CHIP TOUR túraprogram zárásaként létrehozott sorsolás gondoskodott arról, hogy a FANUC sikerként könyvelje el idei első nagyszabású házi kiállítását.

„Méltán mondhatjuk, hogy a FANUC egyik legsikeresebb rendezvényét zárjuk, több száz látogatóval, és a visszajelzések alapján várják a következő ilyen rendezvényünket, vagy a nemsokára közeledő MACH-TECH kiállítást, ahol ismét találkozhatunk” – összegezte a 2024 FANUC Forgács Fiesta rendezvényt Kálazi Balázs.

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]