Micro3D VIS mérőgép a HÓD Industrial kínálatában

Mire képes egy multiszenzoros mérőgép, amely optikai és tapintós mérést is képes megvalósítani? Milyen a méréstechnikához való hozzáállás hazánkban? Cikkünkben Mészáros Csabával, a HÓD Industrial méréstechnikai vezetőjével beszélgettünk.

CNCMedia: Be tudnád mutatni pár mondatban a berendezést? Milyen versenyelőnyöket kínál a rendszer a felhasználóknak?

Mészáros Csaba: A Micro3D VIS egy multiszenzoros optikai mérőgép, amely optikai és tapintós elven is tud mérni. A gép gránit alapra van építve, emellett a Z-oszlop is gránit, amely nagyon jó stabilitást és robusztus kialakítást ad a gépnek. Alapból Renishaw optikai mérőrendszerrel van szerelve, illetve a mérési feladat igénye szerint opcióként Renishaw tapintófej is illeszthető hozzá. Ennek az a nagy előnye,  hogy akár mérés közben is tud a mérési módok között váltani, illetve tapintót cserélni a gép, ezáltal egy teljes folyamat le tud zajlani egy optikai méréstől elkezdve egy tapintós mérésig akár többféle tapintó használatával is.

CNCMedia: A precizitás és a pontosság tekintetében milyen jellemzőkkel bírnak az optikai és a tapintós elven működő komponensek?

M.CS.: A tapintó 3 mikron pontossággal bír, az optika pedig 5 mikron mérési pontosságra képes. Ezen kívül fontos jellemzője a gépnek, hogy 2 fajta mérőszoftverrel is lehet használni. Az alapfelszereltségben az úgynevezett Inspect nevű mérőprogram 2D-s mérésekre képes, de ugyanúgy tudja kezelni a manuális, illetve a CNC változatát is a gépnek. Ha valaki 3D modellt is szeretne használni mérés közben akkor a Rational Vue mérőszoftvert tudjuk hozzá ajánlani, amely alapesetben STEP, IGES, vagy DXF formátumot tud betölteni, de plusz licencdíj ellenében az összes natív CAD formátum beolvasása lehetséges.

Mészáros Csaba, méréstechnikai vezető

CNCMedia: Kinek ajánljátok elsősorban a mérőgépet a magyar piacon?

M.CS.: Az optikai mérés inkább a műanyag- és gumitermék gyártóknál népszerű, de nyilván olyan fémalkatrészeknél is, ahol nagyon pici méretek vannak, amelyeket már tapintós méréssel nagyon nehéz mérni. Ilyen esetben több cégnél is szóbajönnek ezek a kombinált mérőrendszerek. Ezenkívül az elektronikai iparban akár nyomtatott áramkörök, és az arra szerelt elektronikai alkatrészek, például szenzorok ellenőrzése is megvalósítható, hiszen ezeknél tapintóval és optikai úton mérhető jellemző is előfordul, és a két mérési eljárás kombinálható. Az optikai és a tapintós rendszerek össze vannak kalibrálva – a meghatározott offszet – tehát a tapintó és az optika közötti eltolás ismeretében a kétféle mérés összehasonlítható.

CNCMedia: Hogyan kombinálhatóak és milyen mérési eljárások valósíthatóak meg?

M.CS.: Az optikai rendszer háromfajta megvilágítási móddal rendelkezik. Az alsó megvilágítás a kontúr mérésre alkalmas, ez a régi profilprojektorokhoz hasonlít. Ezen kívül 2 felső megvilágítás van a gépen, egy LEDes körfény, ami különböző szegmensekből áll és különböző megvilágítási a mértéket lehet hozzárendelni, ezáltal alkalmas a felületi pontok mérésére és a geometria, illetve akár gravírozott felületek, feliratok ellenőrzésére. A harmadik egy koaxiális felső megvilágítás. Ez a kamerán keresztül történik egy segédfénnyel, ami megint csak a felületen lévő geometriák megvilágítását segíti elő. Az optikai mérést nagymértékben befolyásolja az alkatrész színe is, melyben a segédfény szintén segítséget nyújt.

CNCMedia: A mérőszoftvereken túl milyen további belső automatizmusok könnyítik meg a felhasználók munkáját?

M.CS.: Ha adott geometriák egy szabályos elrendezés szerint szerepelnek, például egy furatkiosztás, vagy eltolt vonalak, beszúrások, akkor a program létrehozása után lehetőségünk van leprogramozni, hogy hogy mérjen még 7 furatot 45°-onként elforgatva. Sőt, ezeket az eltolásokat egy teljes ellenőrzési folyamatra is lehet alkalmazni, tehát ha az alkatrészen van 4-5 hely, ahol merőlegességet, szöget, távolságot kell mérni, akkor azokat csoportba foglalva komplett mérési folyamatokat tudok eltolni meghatározott szisztéma szerint. Ez természetesen optikai és tapintós mérés esetén is igaz.

CNCMedia: A meglévő gyártási folyamatok mely részébe integrálható a gép? Megállja a helyét a műhelyben, vagy inkább laborgép?

M.CS.: Mivel optikai elven működik, a szállópor és olajköd miatt a mérőszobában a helye. Ha a szennyeződés rárakódik az üveg munkaasztalra, az a megvilágítást is befolyásolja, hiszen az olajfilm tompítja a fényt, a porosodás pedig a geometria az ellenőrzését befolyásolja. Mint a legtöbb mérőgép, a megadott 10-45° közötti hőmérsékleten biztonsággal működik, az persze más kérdés, hogy a mérések mit produkálnak a 15°-on vagy 35°-on. Ezek már az alkatrészektől is függő adatok.

CNCMedia: Milyen karbantartást igényel a gép?

M.CS.: Az üveglap tisztántartása az elsődleges feladat, ez akár tiszta alkohollal és szöszmentes ronggyal elvégezhető. Mint minden elektromos berendezésnél célszerű a szünetmentes tápegység használata mert, az áramingadozás elég komoly problémákat tud okozni, de nincs különösebb igénye. Vannak bizonyos gyári műveletek, melyeket a felhasználó nem tud megoldani, ezeket viszont a kalibrálás folyamán elvégezzük. Ilyen például a hajtás ellenőrzése és a kenés.

CNCMedia: Milyen időközönként kap szoftverfrissítést a gép?

M.CS.: Mivel ez egy induló termék, a pontos gyakoriságát még nem tudom. Példaként tudom mondani, hogy a 2023 decemberben szállított gép eredeti programverziója 2023 júniusi volt és 2024 januárban kaptam meg egy frissítést, ami egy 2023 decemberi verzió. Tehát itt körülbelül fél év telt el két verzió között. Ezek a frissítések jellemzően hibajavításokat tartalmaznak.

CNCMedia: A mesterséges intelligencia lassan minden folyamatban megtalálható lesz. A méréstechnikában, azon belül erre a konkrét gépre is várható a megjelenése?

M.CS.: Nagyon remélem, hogy igen. Amire a mérések kiértékeléséhez szükség van, abból a szempontból mindent tartalmaz a szoftver, de nyilván ezek az új dolgok előbb utóbb szükségesek lesznek.

CNCMedia: A beruházáskor milyen megtérülési kalkulációval érdemes számolni?

M.CS.: Én erre saját példát szoktam mondani. Jó pár évvel korábban fél éven keresztül győzködtem egy céget, hogy vásároljanak egy ilyen gépet. Egy éjszakai műszak során a mérőszoba zárva volt, nem üzemelt a mérőgép, a gyártás pedig ment éjszaka. Egy hét múlva kaptak egy 40000 eurós megrendelői reklamációt. Ezt követően ez lett a leggyorsabb mérőgép eladásom, 2 nap alatt rendeltek meg egy 36000 eurós gépet. Ha csak fél évvel korábban megveszik ezt a gépet, akkor már spórolhattak volna 4000 eurót rajta. Egyébként nehéz megmondani, hogy mikor térül meg, hiszen ezek plusz munkát is hozhatnak a cégnek, de ha egy olyan munkát megnyer a vállalkozás, amihez elengedhetetlen, akkor lehet hogy rögtön megtérül a beruházás.

CNCMedia: Javasolnád a berendezést első mérőgépként, mondjuk kisebb vállalkozások számára, akik több legyet akarnak ütni egy csapásra? Vagy érdemesebb CMM-mel kezdeni?

M.CS.: Ez munkadarabfüggő, ugyanis van olyan partnercégünk, akinek nincs koordinátamérőgépe és használ 4 ilyen gépet, tehát nehéz ezek alapján egyértelműen megmondani.

CNCMedia: Maga a technológia nem újdonság. Miben különbözik a Micro3D VIS a kategóriájában induló gépektől?

M.CS.: Az ár érték arányban, illetve például a mérőszoftverben. Én még nem találkoztam másik olyan céggel, ahol a szoftverből is van választék. Ha azt mondom, hogy nekem egyelőre elég az egyszerűbb verzió, akkor megvásárolom egy olcsóbb szoftverrel, ha pedig fejlesztésre van szükség, utána vásárolhatok hozzá egy komolyabb mérőszoftvert. A mérettartomány is lehet megkülönböztető jegy, ugyanis a legnagyobb gépünk 2000 x 1500 mm mérőfelülettel bír. Kevés hasonló gyártó van, ahol egy manuális 200 x 100-as méréstartományú géptől kezdve egészen a 2000 x 1500-as tartományig terjedő opciók is elérhetőek.

CNCMedia: Egyszerre több alkatrész sorozatmérésére is használható a gép?

M.CS.: Így van, ezt palettázással lehet megoldani. Egy adott palettán meghatározott szisztéma szerint helyezzük el az alkatrészeket és azokra egyenként el lehet tolni a mérőprogramot.

CNCMedia: A digitális gyártás során fontos a gépek és rendszerek összeköttetése. Ebbe hogyan képes bekapcsolódni a mérőgép?

M.CS.: Közvetlen kommunikáció a gyártással, például visszakorrekciózás nincsen, de mérési adatbázisok létrehozhatóak, amelyek Excellel, vagy más program segítségével olvashatóak. Opcionálisan egy SPC modul is vásárolható a szoftverhez, mellyel teljes statisztikai kiértékelést lehet végezni, a szoftver pedig segíti az adatgenerálást és az adatbázisok mentését.

CNCMedia: Az ügyfelek nagyon szeretik a plug-and-play megoldásokat. Mennyire gyorsan telepíthető a rendszer, és hogyan zajlik a betanítás?

M.CS.: A beüzemelés az nagyjából fél nap, a kicsomagolással és telepítéssel együtt. Csatlakoztatjuk a PC-hez, a programok már fel vannak telepítve és indul a dolog. A nap másik felét pedig a kalibrálás teszi ki. Összességében egy nap alatt egy kalibrált berendezés kerül a mérőszobába. Ez persze akkreditált státuszú kalibrálást jelent, ezt szintén mi végezzük el. Az oktatást tekintve 3 nap alatt szinte a maximális tudást meg lehet szerezni, amit úgy szoktunk szervezni, hogy ez a 3 nap ez ne egyhuzamban legyen, hanem az első két nap alatt eljussunk arra a szintre, hogy a vevő önállóan el tudjon kezdeni mérni és legyenek a tényleges mérései során felmerülő kérdései. A 3. vagy további napot konzultációs szinten szoktuk tartani, így az addig felmerülő kérdéseket át tudjuk beszélni. Tapasztalatok alapján ezek a napok a leghatékonyabbak ugyanis a való életben adódó problémáit tudja felénk továbbítani.

CNCMedia: A nálatok lévő bemutatódarab is értékesítésre kerül?

M.CS.: Általában, ha valakinek sürgősen kell, akkor oda tudjuk adni ezt a gépet, de nálunk az az eljárás, hogy a gépekből mindig van egy bemutató darabunk. Ezekkel jobban tudunk demókat tartani mintha be kéne kéredzkedni az egyik ügyfelünkhöz.

CNCMedia: Ez a gép így egy komplett egységet alkot, amit megvásárolhat az érdeklődő? Milyen paraméterekkel rendelkezik?

M.CS.: Igen, sőt olyan lehetőség is van, hogyha az ügyfél nem kéri a tapintós mérést, csak az optikát akkor azt levesszük róla és tudjuk úgy is szállítani. A gép 25 kg-ig terhelhető, 400 x 300 x 180-as méréstartománnyal.

CNCMedia: Mióta és hányan foglalkoztok a mérőgép értékesítéssel?

M.CS.: Közel 15 éve foglalkozunk itt a HÓDnál méréstechnikával és már a kezdetektől itt vagyunk a cégnél. A szervizes kollégám 4 éve dolgozik velünk, előtte 17 évet egy mérőszobában volt laborvezető, illetve másfél éve érkezett az új lendület, az új energia, egy frissen diplomázott kolléga által, aki méréstechnikai témában írt szakdolgozatot. Ő a sales-támogatásban jelent nekünk hátteret, amely nagyon jól működik. Jómagam már 25 éve méréstechnikával foglalkozom.

CNCMedia: Ennyi tapasztalattal a hátad mögött, milyen potenciált látsz ezekben a gépekben? Milyen elvárásaitok vannak?

M.CS.: Éves szinten 8-10 gép eladása lenne a cél. Erre a szintre mondjuk 1-3 éven belül szeretnénk eljutni. Jelen pillanatban azt látom, hogy 4-5 gép a reális ebben a gazdasági helyzetben.

CNCMedia: Ha a magyar gyártó cégeket, KKV-kat tekintjük, ők hol vannak lemaradva a méréstechnikában? Hol van a szűk keresztmetszet?

M.CS.: Magyarországon a szűk keresztmetszetet a méréstechnika felé való gondolkodás jelenti. Nagyon sok vállalkozó és sajnos multi is a méréstechnikára és a mérőgépekre improduktív berendezésként tekintenek. Ha le kell valamiről mondani, ez lesz a legelső, mert hogy nem termel pénzt. Közvetlenül tényleg nem termel pénzt, de a korábbi történethez hasonlóan jelentős költségeket lehet vele spórolni. Vagy olyan megrendelések felé is nyithatsz, amelyekhez a mérőgéppel már megvan a megfelelő háttered. Ha erről az oldalról nézzük, akkor igenis produktívak tudnak lenni.

A Micro3D VIS multiszenzoros optikai mérőgép kiemelkedően jó választásnak bizonyul a műanyag- és fémalkatrészek gyártóinak, valamint az elektronikai iparban tevékenykedő vállalkozások számára. Az optikai és tapintós mérési eljárások kombinációja, valamint a stabil, gránit alapú kialakítás biztosítja a pontos és megbízható méréseket. A gép rugalmasságát növeli a cserélhető a tapintófej, és a különböző használható szoftverek melyek alkalmasak 2D-s és 3D-s mérésekhez. A palettázási lehetőség további előnyt jelent, lehetővé téve több alkatrész sorozatmérését egyetlen beállítással. Azok a vállalkozások, amelyek a mérési pontosságra és hatékonyságra helyezik a hangsúlyt, megtalálhatják a Micro3D VIS-ben az ideális mérőgépet a termelékenységük növeléséhez és a minőségbiztosításuk optimalizálásához.

További információ:

A HÓD Industrial Solution hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]