CAD/CAM-rendszer a DMG MORI-tól a Digital Transformation (DX) jegyében

A Digital Transformation (DX) a gyártás és megmunkálás során az elmúlt években stratégiai szükségszerűséggé vált, mely megoldás egyenesen az Ipar 4.0 korszakába vezeti a vállalatokat.

A DMG MORI maximális teljesítményt nyújt a digitális gyártás-előkészítésében az NX CAM és az ESPRIT EDGE, valamint a speciális plug-inek, a testreszabott posztprocesszorok és az új DMG MORI DYNAMICpost segítségével.

A gyártás folyamatos átalakulása mellett a globális hálózatba kapcsolt értékteremtés alapjait azonban még mindig a műhelyszinten fektetik le. A DMG MORI a Machining Transformation (MX) részeként a teljes folyamatláncra vonatkozó digitális termékek, alkalmazások és szolgáltatások holisztikus portfólióját kínálja ügyfeleinek pontosan erre a célra.

A gyártás valamennyi területét képviselő csúcstechnológiás gépek egyedülálló választéka mellett az új CELOS X Ecosystem a hálózatépítés, a munkaszervezés és a munka előkészítése terén nyújtott átfogó megoldásokra összpontosít. Tartalmazza továbbá az intelligens ember-gép interakciót biztosító rendszereket a programozás, a folyamatoptimalizálás, a operátor-betanítás, a karbantartás és a szerviz területén. Két alapvető előnye már első pillantásra nyilvánvalóvá válik:

  1. A DMG MORI egyablakos megoldásával az ügyfelek egyetlen megbízható kompetenciapartnertől szerezhetik be mind a fizikai gyártóberendezéseiket, mind a hozzájuk tartozó digitális eszközöket.
  2. Az összes rendszer egy tartományba történő integrálása biztosítja, hogy a digitális termékek és szolgáltatások zökkenőmentesen integrálhatók a meglévő gép-, üzemi és vállalati infrastruktúrába. Ez biztosítja a hatékony megvalósítást és mindenekelőtt a zökkenőmentes működést és szervizelést.

A DMG MORI úgy támogatja ügyfeleit a Digital Transformationben (DX), mint egyetlen más gyártó sem a szerszámgépiparban. Az ügyfelek nemcsak szoftvert, hanem személyre szabott megoldásokat is kapnak egy kézből – a hosszú távú partnerség érdekében rendszeres frissítésekkel, valamint átfogó képzési és továbbképzési ajánlatokkal.

A CELOS DYNAMICpost a DMG MORI gyártás-előkészítő szoftvere, amely integrálja a CAM-programozást követő posztprocesszor, megmunkálási szimuláció és forgácsolóerő-optimalizálás funkcióit. Ez lehetővé teszi a CNC-programok gép- és vezérlésspecifikus optimalizálását.

A tökéletes folyamat CAD és CAM segítségével

A gyártás Digital Transformation képességeit a CAM-rendszerek példázzák, ahol a DMG MORI két vezető megoldást kínál a Hexagon ESPRIT EDGE és a Siemens NX CAM rendszerével.

A CAM (Computer Aided Manufacturing) a számítógéppel támogatott gyártás rövidítése, és olyan szoftvermegoldásokra utal, amelyek lehetővé teszik, hogy a 3D modellek a gyártás végeztével valós, fizikai alakot öltsenek.

A CAM-szoftver végzi el azt a kulcsfontosságú feladatot, hogy a CAD tervezési adatokat CNC-programokká alakítsa, amelyeket végül a szerszámgépek képesek lefuttatni. Ennek során a CAM figyelembe veszi a szerszámok kiválasztását, a forgácsolósebességeket, az előtolást és számos más paramétert a pontos és hatékony megmunkálás biztosítása érdekében. Optimalizálja a szerszámpályákat, minimalizálja az anyagpazarlást és csökkenti a megmunkálási időt. A CAM-rendszerek szimulációja lehetővé teszi a hibák és az esetleges ütközések előzetes felismerését is, ami minimálisra csökkenti a nem tervezett állásidőt és a selejtet.

A rengeteg funkció a CAM-rendszereket a folyamatlánc nélkülözhetetlen elemeivé teszik. Ez számos általános hozzáadott értéket eredményez:

  • Hatékony programozás: A CAM-rendszerek automatizálják a CNC-gépek programozását. Ez jelentősen csökkenti a kézi bevitel szükségességét és minimalizálja a lehetséges hibákat.
  • Szerszámpálya-optimalizálás: A CAM-szoftverek optimalizált szerszámpályákat hoznak létre a megmunkálási idő minimalizálása és a szerszámkopás csökkentése érdekében.
  • Szimuláció és ütközésellenőrzés: A CAM-rendszerek gyakran fejlett szimulációkat kínálnak az ütközések és hibák előzetes felismerésére, megelőzve ezzel a költséges állásidőt.
  • Folyamatintegráció: A modern CAM-rendszerek támogatják az összetett többtengelyes megmunkálást, lehetővé téve a bonyolult alkatrészek gyártását.
  • Anyagfelhasználás: A CAM-rendszerek a nyersanyagokhoz optimalizált forgácsolási minták létrehozásával segítenek minimalizálni az anyagpazarlást.
  • Költségmegtakarítás: A CAM-rendszerek a selejt csökkentésével, a folyamatok optimalizálásával és a termelékenység növelésével jelentős költségmegtakarítást eredményeznek.

A nagy teljesítményű CAM-rendszerek másik lényeges szempontja a CAD (számítógépes tervezés) és a CAM zökkenőmentes integrációja. Általánosságban a CAD és a CAM integrációja segít abban, hogy a teljes gyártási folyamat a tervezéstől a gép CNC vezérlőjéig zökkenőmentesen működjön, ezáltal növelve a teljes folyamatlánc hatékonyságát. Végső soron az ügyfél időt takarít meg, minimalizálja a hibákat és biztosítja a pontos gyártást.

Ezért mind a Hexagon (az ESPRIT EDGE megoldással egyetemben), mind a Siemens az NX CAM-mel nagy jelentőséget tulajdonít a CAD és a CAM integrációjának. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a CAD-modelleket közvetlenül a CAM-szoftverbe importálják és azokat zökkenőmentesen feldolgozzák. Az integrált interakciónak köszönhetően a tervezési adatok módosításai is gyorsan és precízen alakíthatók át CNC-programokká.

  • Az ESPRIT EDGE nagy teljesítményű CAM funkciókat kínál, amelyek jelentősen növelik a szerszámgép termelékenységét, még a legigényesebb megmunkálási folyamatok esetében is. Ez különösen vonatkozik a nagy teljesítményű AI-algoritmusok használatára az egyszerűsített CNC-programozás és programoptimalizálás, valamint a pontos gépi szimuláció érdekében.
  • A Siemens PLM platformmal kombinálva a Siemens NX CAM azt az előnyt kínálja, hogy a CAD és a CAM adatok probléma nélkül működnek együtt. Ez lehetővé teszi a zökkenőmentes, akadálymentes adathasználatot és együttműködést a tervezés és a gyártás között. Ez lerövidíti a gyártási időt és csökkenti a hibák számát. A kommunikáció a termék teljes életciklusa során optimalizált.

A rendszerek közötti választás általában az egyéni igényeken és a felhasználó vállalatoknál meglévő infrastruktúrán alapul. A DMG MORI CAM-termékek és kísérő szolgáltatások széles választékának köszönhetően az ügyfelek mindig a számukra legjobb megoldást választhatják, és egyúttal élvezhetik egy vezető globális szolgáltató szakértelmét és támogatását.

A DMG MORI döntő előnye a CAM-szoftverek beszerzési folyamatában mutatkozik meg. Ennek oka, hogy a gépspecifikus funkciókat kibővítik és integrálják a szabványos CAM-szoftverbe. Ehhez jönnek még a szerszámgép-támogató készletek (MTSK), amelyek tökéletesen alkalmazkodnak a géptípusokhoz. Ez különösen fontos a folyamatintegráció, például az adaptív mérés esetében.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a posztprocesszorokat az adott CNC-gépre optimalizálják (például a DMG MORI-ciklusok támogatásával), hanem azt is, hogy a gépmodell pontosan integrálódik az NC-mondat alapú szimulációba. Az összes mozgás valós szimulációjával, beleértve az összes DMG MORI technológiai ciklust is, a CAM-folyamat tökéletes szimulációja lehetséges. Ezt a lehetőséget ilyen formában és mértékben csak a DMG MORI kínálja.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]