Automatizált termelés éjjel-nappal – EUROFORM sikersztori

A budapesti székhelyű Euroform Kft. 1993 óta megbízható és kompetens partner a szerszám- és formagyártásban. A tervezéstől a gyártáson át a próbaüzemig a mintegy 70 tapasztalt munkatárs innovatív megoldásokat valósít meg a legkülönbözőbb fröccsöntési eljárások széles skálájához.

DMU 100 P duoBLOCK a PH Cell 2000-rel: Az Euroform volt az első vállalat, amely a rugalmas palettakezelő rendszert ø1100 mm-ig terjedő palettaméretekhez használta.

Az igényes, főként az autóiparban tevékenykedő ügyfelek bíznak a termékek magas minőségében. Hogy ennek a bizalomnak eleget tegyen, az Euroform a DMG MORI modern és nagy teljesítményű megmunkálóközpontjait használja a szerszámgyártásban. A vállalat jelenleg a szerszámgépgyártó nyolc modelljét használja, köztük DMU monoBLOCK megmunkálóközpontokat, egy HSC 75 linear és – a legújabb beruházás – egy DMU 100 P duoBLOCK-ot. Ezen kívül a DMG MORI ehhez a géphez telepítette a piacon elsőként a PH Cell 2000-et, így az Euroform most már éjszaka és hétvégén is ki tudja használni a gyártókapacitást.

Stefan Wolf, ügyvezető partner és Zwick Krisztina, ügyvezető igazgató, Euroform Kft.

Végponttól végpontig tartó kompetencia a fröccsöntőszerszámokhoz

Az Euroform a kétezer különböző autóipari alkatrészhez, üléshuzathoz, motorburkolathoz és tartályhoz szükséges fröccsöntőszerszámmal az egész ágazatban hírnevet szerzett magának. „A beszállítók és a gyártók partnereként a munkánk már az új járművek korai fejlesztési fázisaiban elkezdődik” – mondja Stefan Wolf, a vállalat ügyvezető partnere az ügyfelekkel való szoros együttműködésről. Az Euroform a magas minőségi követelményeknek jól képzett szakemberekkel tesz eleget mind a tervezés, mind a gyártás területén. „A műszaki kompetencia kulcsfontosságú mind a modern CADCAM-rendszerekben, mind az innovatív gyártási megoldásokban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázásához.” Az Euroform 1995 óta használja a DMG MORI szerszámgép-technológiáját, legutóbb a jelenlegi modern telephelyén, ahová 2011-ben költözött, majd amelyet 2016-ban kibővített.

„A DMU 100 P duoBLOCK és a PH Cell 2000 kombinációja ideális számunkra. Ez azt jelenti, hogy mostantól nagy pontosságú öntött alkatrészeket tudunk gyártani a felügyelet nélküli éjszakai és hétvégi műszakokban.”

Stefan Wolf, ügyvezető partner

Zwick Krisztina, mint az Euroform napi üzletmenetéért felelős ügyvezető igazgató, a tökéletesen testre szabott gépportfóliót és a jó szolgáltatást emeli ki: „A DMG MORI az elsők között volt a szerszámgépgyártók között, akik Magyarországon is nyitottak leányvállalatot, így mindig rövid volt a reakcióidő, ha szervizre volt szükségünk.” Rendszeres gépberuházások után 2022-ben telepítették az első automatizált gyártási megoldást, egy DMU 100 P duoBLOCK-ot egy PH Cell 2000 rendszerrel. „Erre a lépésre azért volt szükség, hogy a gépet a személyzet nélküli műszakokban is teljes kapacitással ki tudjuk használni, és így versenyképesek maradjunk.”

PH Cell 2000: A termeléssel párhuzamosan olyan sok palettát lehet előkészíteni, hogy a gép leállása minimális – akár éjszakába nyúlóan is.

5-tengelyes szimultán megmunkálás akár ø 1100 × 1600 mm-es és 2200 kg-os munkadarabok esetén is

Az Euroform már korábban is használt DMU 100 P duoBLOCK-ot. „A megmunkálóközponttal kapcsolatos tapasztalatok egyenletesen jók voltak” – értékeli a tapasztalatokat Zwick Krisztina. „Ez megkönnyítette a döntést a legújabb generáció megvásárlása mellett.” Az 1000 × 1250 × 1000 mm-es 5-tengelyes szimultán megmunkálóközpont még a nagyméretű szerszámalkatrészeket is hatékonyan legyártja. Emellett kiterjedt hűtési megoldások biztosítják a kifinomult alkatrészek nagy pontosságát. Amikor az Euroform megrendelte a DMU 100 P duoBLOCK-ot, a DMG MORI már rendelkezett egy megfelelő palettakezelő rendszerrel. A PH Cell 2000 ugyanolyan moduláris, mint a jól bevált PH Cell 300. „A kisebb palettakezelő rendszer alapján rájöttünk, hogy a PH Cell 2000 a megfelelő automatizálási megoldás számunkra” – emlékszik vissza a vásárlásra Zwick Krisztina. Így lett az Euroform az első felhasználója a rugalmas palettakezelésnek az ø 1100 mm-ig terjedő palettaméretekhez. Az Euroformnál 1000 × 800 mm-es palettákat használnak. „A PH Cell 2000-ünk két szinten tizenkét palettahellyel rendelkezik, és akár 1350 mm-es munkadarabmagasságot is képes kezelni.” A PH Cell 2000 emellett három, valamint négy állványszintes változatban is elérhető. Ezek a változatok összesen akár 17, illetve 21 paletta befogadására alkalmasak. A munkadarabok maximális magassága legfeljebb 750 mm lehet.

Az Euroform jelenleg a DMG MORI nyolc megmunkálóközpontját használja.

Rugalmas automatizálási megoldások már 1 darabtól is

Mivel az Euroform szinte kizárólag egyedi alkatrészeket gyárt, az olyan palettakezelés, mint a PH Cell 2000, optimális megoldás. „A munkatársaink a termeléssel párhuzamosan annyi palettát tudnak előkészíteni, hogy a gép leállása minimális lehet – még éjszaka is. Ráadásul a nullponti befogórendszer megkönnyíti a beállítást” – mondja Zwick Krisztina. Így kezdeti tapasztalatok után magától értetődő, hogy az automatizálási megoldások a jövőbeni beruházásoknál is meghatározó szerepet fognak játszani.

Az Euroform az ülőlapok, motorburkolatok, tartályok és 2000 autóipari alkatrész fröccsöntő szerszámával az egész ágazatban már nagy hírnevet szerzett magának.

Gyors és reszponzív szolgáltatás a my DMG MORI-val

Egy másik téma, amely már régóta kíséri az üzleti fejlődést, a digitalizáció. Zwick Krisztina eképp ismerteti az Euroform következetes orientációját: „Már sok éve papírmentes munkakörnyezetet működtetünk – a tervezéstől a minőségellenőrzésig.” A digitális folyamatok már régóta megtalálták helyüket a szervizben is. „A DMG MORI-val jelentősen fel tudtuk gyorsítani a folyamatokat egy-egy szervizkérelem esetén, mivel a megkeresések közvetlenül, online kerülnek továbbításra, és rögtön a megfelelő kapcsolattartóhoz kerülnek.”

Az Euroform számos különböző fröccsöntési eljáráshoz fejleszt és gyárt szerszámokat. A hangsúly az autóipari ágazaton van, pl. motorburkolatok, AdBlue-tartályok és ülőlapok szerszámai.

A kihívások leküzdése célzott befektetésekkel

Az automatizált gyártás és a digitális folyamatok elengedhetetlenek a globális piac jelenlegi kihívásai miatt. „A koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és a magas infláció már több éve világosan megmutatta, hogy folyamatosan fejlődnünk kell ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk” – mondja Stefan Wolf. Zwick Krisztina ezt lehetőségként látja: „A technológiákba történő célzott beruházásokkal, valamint a fiatal munkatársak képzésével és továbbképzésével továbbra is sikeresen igyekszünk megfelelni ezeknek a kihívásoknak.”

Euroform Kft.
Varrógépgyár u. 25.
H-1211 Budapest, Hungary
www.euroform.hu

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]