A ZW3D erőteljes hibrid megoldásokat hoz a tervezésbe és a gyártásba

Az UP Engineering által 3D szerszámtervezéshez használt szoftverrendszer a tervezéstől a szimuláción keresztül egészen a gyártásig integrált eszközökkel, intuitív módon biztosítja a modern és digitalizált mérnöki tervezéshez szükséges környezetet.

A ZW3D egy könnyen elsajátítható 3D CAD/CAE/CAM megoldás, amely végigkíséri a teljes termékfejlesztési folyamatot a koncepciótól a megvalósításig. A tervezés, a szimuláció és a gyártás erejét kihasználva a ZW3D segít a termékek gyorsabb és ezáltal költséghatékonyabb előállításában. Akár egy kis műhelyről, akár nagyvállalati szervezetről van szó, a ZW3D teljes körű, hatékony funkciókkal – többek között test-felület hibrid modellezéssel, szerkezeti és elektromágneses szimulációval, 2-5 tengelyes megmunkálással és speciális szakmodulokkal 10 iparágban bizonyított tervezőrendszer.

Korábbi cikkünkben az UpEngineering történetével és sikereivel ismerkedhettünk meg, jelen interjúnkban pedig a vállalat eddigi eredményeihez nagyban hozzájáruló kínai fejlesztésű tervezőszoftver tulajdonságairól és magyarországi forgalmazásáról Ujvári Péter, tulajdonos-ügyvezetővel beszélgetünk.

CNCMedia: A ZW3D a kínai ZWSOFT szoftverfejlesztő terméke – olvasható a honlapjukon is. Hogyan és milyen körülmények között kezdtek el foglalkozni ezzel a megoldással?

Ujvári Péter: Egy amerikai üzleti út során találkoztam először a ZW3D tervezőrendszerrel. A cég, akihez mentem már régóta, több 10 éve használta ezt a szoftvert, megdöbbentek, amikor közöltem velük, hogy számomra teljesen ismeretlen. A mérnökök bemutatták nekem a programot, és ki is próbálhattam. Egy korábban más CAD rendszerben megismert, nehezen kezelhető geometriát nyitottam meg vele és azonnal lenyűgözött, hogy mennyire erőteljes és felhasználóbarát szoftver a ZW3D. A használata rendkívül intuitív, így a felhasználó átfogóan a tervezésre fókuszálhat ahelyett, hogy az egyes elemek modellezésének megközelítésén kellene gondolkodni. Ezután bemutattak az európai értékesítési igazgatónak, akivel azóta is baráti kapcsolatban vagyunk. Ekkor született meg az ötlet, hogy erősíteni kellene a szoftver jelenlétét az európai, különösen a magyar piacon.

Habár a ZWCAD, a szoftver 2D-s változata már jelen volt a magyar piacon, a ZW3D ismeretlennek számított, bevezetését mi készítettük elő és azóta is vezérképviseletként funkcionálunk.

CNCMedia: Miért pont erre a szoftverre esett a választás? Miben különbözik a ZW3D más CAD/CAM megoldásoktól?

U.P.: Tervezéssel és gyártással foglalkozó mérnökirodaként elsődleges számunkra a kompatibilitás más mainstream CAD szoftverekkel, valamint a gyors és hatékony munkavégzés elősegítése. A ZW3D egy új generációs, modern tervezőrendszer, mely megfelel korunk digitalizációs kihívásainak és elvárásainak. Azonos platformon integrálja a tervezést, a szimulációt és a gyártást egyetlen szoftveres környezetbe, a munkafolyamatok racionalizálása és a termékek gyorsabb piacra vitele érdekében. Fejlesztési környezetünk teljes egészében a ZWSOFT platformra épül, mely támogatja mérnökirodánk digitalizációs törekvéseit, leegyszerűsíti az egész vállalatra kiterjedő együttműködést és csökkenti a tervezéstől a gyártásig terjedő időt.

CNCMedia: Melyek a legnagyobb erősségei? Mely funkciói érvényesülnek a szerszámtervezés és termékfejlesztés során?

U.P.: A hibrid modellező technológia óriási lehetőségeket hordoz magában. Jelenleg mérnökeink körében a direkt modellezés az egyik nagy kedvenc. A parametrikus és direkt szerkesztés kombinációja hatalmas rugalmasságot biztosít a modellek építésekor. Ráadásul a ZW3D automatikusan azonosítja és fenntartja az eredeti kényszerviszonyokat függetlenül a modellfától. Szerkesztés közben a módosítások valós időben frissülnek, így azonnal látható az eredmény. A tervezőrendszer kivételes sebessége és intuitív felhasználói felülete élménnyé teszi és leegyszerűsíti a gyakran fárasztó és sokszor ismétlődő mérnöki munkát. Erősségei közé sorolható, hogy a nagyméretű, akár többezer elemet tartalmazó összeállítások kezelése sem okoz neki gondot. Az iparspecifikus szakmodulok elősegítik a felhasználók speciális igényeinek kielégítését. A ZW3D szerszámtervező modulja magába foglalja a műanyagfröccsöntő szerszámok tervezése során felmerülő összes igényt; beleértve a magas minőségű adatbeolvasást, az intelligens modelljavítást, a QuickSplit modellszétválasztási technológiát, a kiterjesztett alap és szabványos katalógusokat, az elektródatervezést és az automatikus 2D dokumentáció létrehozását hagyományos excel alapú és 3D BOM lista készítési lehetőséggel.

CNCMedia: A honlapjukon az olvasható, hogy „kompromisszumok nélküli CAD rendszer”, illetve, hogy „erőteljes test-felület hibrid modellező képességgel” rendelkezik. Mit érdemes tudni még ezekről a funkciókról?

U.P.: A „műszaki kompromisszumok nélküli CAD rendszer” kifejezés arra utal, hogy a tervezőrendszer teljes mértékben kompatibilis az összes ismert CAD/CAM szoftverrel, és képes gyorsan megnyitni és szerkeszteni az akár többezer alkatrészből álló összeállításokat is. A ZW3D test-felület hibrid modellező képessége kiegészítve a direkt modellezéssel lehetővé teszi a tervezés valódi szabadságának élményét; felhasználóbarát kezelőfelülete kötöttségek nélkül, egyszerűen használható. Ez akár 50% időmegtakarítást eredményezhet a hagyományos CAD rendszerekhez képest. A test-felület hibrid modellezés rugalmas megoldást kínál a tervezőknek és mérnököknek a geometriák gyors felépítésére és szerkesztésére. Általában azok, akik részt vesznek a szoftver bemutatóin, hamarosan csatlakoznak a felhasználóink táborához, azonnal felismerik a szoftver képességeiben rejlő potenciált. Emellett a szoftver szinte bármely műszaki területen bevethető. Felhasználóink jellemzően a szerszámipar, az ipari automatizálás, az elektronikai ipar és az építőipar szereplői; gyártóüzemek és mérnökirodák egyaránt.

CNCMedia: Mely gyártási folyamatokhoz használható a szoftver? Egyedi, vagy inkább sorozatgyártással foglalkozó vállalkozásoknak ajánlott?

U.P.: A ZW3D lehetővé teszi lézervágó gépek, esztergák és megmunkáló központok programozását és a részletes műveleti utasítások létrehozását. Emellett olyan többfunkciós, kinematikával ellátott készülékek is készíthetők, amelyek a hagyományos CAM rendszerek esetén a magasabb szintű CAD funkciók hiánya miatt ez nem lenne lehetséges. Ezáltal a szoftver ideális választás egyedi és sorozatgyártó környezetbe egyaránt. Jelenleg a felhasználóink döntő többsége az egyedi vagy kisszériagyártás területén tevékenykedik.

CNCMedia: Melyek a kiemelt funkciói a program legújabb verziójának?

U.P.: A ZW3D 2024 egy új render motort vezetett be, amely tovább fokozza az összetett modellek, szerszámpályák és nagyméretű összeállítások kezelését. A szoftver felületmodellező képességei tovább bővültek a mesterséges intelligencia által támogatott funkciókkal. A szerkezeti szimuláció kifáradás- és véletlenszerszerű rezgésanalízissel bővült. Emellett megjelent egy új szoftver verzió, a ZW3D Advanced, amely a komplex ipari berendezések tervezését segíti. Ez a verzió tartalmazza az összes CAD funkciót, amelyeket szimulációval és olyan speciális modulokkal egészítettek ki, mint a kábelkötegtervezés, csővezetéktervezés és az ECAD/MCAD együttműködés.

CNCMedia: A ZW3D használata, illetve frissített funkciói milyen hatással vannak a gyártásra? Melyek a tapasztalható előnyei?

U.P.: A virtuális környezet felépítésével, ami a szerszámok, készülékek és technológia adatbázisok létrehozását foglalja magába, valamint a teljesen testreszabott posztprocesszorok segítségével az üzem összes CNC szerszámgépe CAD/CAM vezérelt. Ennek eredményeként a megmunkálási folyamatok teljes mértékben automatizálva lettek, amit tovább fokoztunk a Volumill nagyolópálya marási algoritmussal. A szerszámpálya számítások támogatják a többmagos technológiát, így a szoftver nem korlátozza a számítási sebességet. Mérnökcsapatunk szakmai tudását és tapasztalatát méltatja, hogy a ZW3D bevezetése óta nem volt szerszámütközés az üzemben. Az üzem technikusai örömmel fogadták a korábbi „csak” CAM megoldások után, hogy a ZW3D segítségével már komolyabb megfogó eszközöket is tervezhetnek.

CNCMedia: A jövőben milyen fejlesztések várhatóak az új frissítés megjelenésével?

U.P.: A ZW3D 2025 lesz a következő frissítés, amely várhatóan június körül érkezik. Jelenleg annyit árulhatok el, hogy az ipari termelés fokozása érdekében izgalmas új funkciók, alkalmazások és gyorsabb reagálás fog érkezni. A fejlesztés az összeállítás mozgási analízisére, a szerszámpályák generálására, a műszaki rajzok készítésére és a felhasználói élmény fokozására összpontosít. A részletes információkat a hivatalos megjelenés előtt kezdjük majd el posztolni.

A ZW3D szoftver kiemelkedik teljes körű CAD funkcióival, mint például a robosztus összeállításkezelés és reverse engineering lehetősége. Az egyedi hibrid modellező képességei és speciális moduljai, például a fogaskerék-generátor, kábelkorbács tervezés és CAM modul, széleskörű tervezési igényeket fednek le. Az azonos platformon elérhető megbízható végeselemes eszközök, valamint a 80, előre telepített posztprocesszorral a CNC gépek programozásának egyszerűsítése révén a ZW3D a tervezéstől a gyártásig hatékony és egységes megoldást kínál a tervezőirodáknak és gyártóműhelyeknek egyaránt.

ForrásUP Engineering

További információ:

Az UP Engineering hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]