A Stratasys a Holdon teszteli a 3D nyomtatott anyagok teljesítményét

A földi tesztek szerint 50 százalékos sugárzási dóziscsökkentés is megvalósítható.

A polimer 3D nyomtatási megoldások vezető vállalata, a Stratasys bejelentette, hogy 3D-nyomtatott anyagokat biztosít egy közelgő holdmisszió számára, hogy tesztelhessék azok teljesítményét a Hold felszínén. A kísérletek az Aegis Aerospace, Inc. első, Space Science & Technology Evaluation Facility (SSTEF-1) missziójának részét képezik. Az SSTEF egy kereskedelmi űrkutatási tesztszolgáltatás, amelyet a NASA Tipping Point programja keretében a texasi Houstonban működő Aegis Aerospace fejlesztett ki. Célja, hogy a Hold felszínén K+F szolgáltatásokat legyen képes megvalósítani és elérhetővé tenni. Az SSTEF-1 projekt a Holdon és a földközeli űrben használható űrinfrastruktúra és képességek technológiai fejlesztésére összpontosít. A Stratasys kísérleteit a Northrop Grumman Corporation szponzorálja.

Ebben a holdi küldetésben a Stratasys 3D-nyomtatott mintákat fog biztosítani, amelyeket egy pilóta nélküli leszállóegység a Stratasys által 3D-nyomtatott hordozószerkezetben fog a Hold felszínére juttatni. A Northrop Grumman által vezetett két különböző kísérlet középpontjában három anyag áll majd.

A Stratasys FDM® Antero 840CN03 sugárzási kísérlet doboza a piros Stratasys UTLEM 9085 “Remove Before Flight” fedéllel, amely védi a tesztmintákat a Holdra szállítás és a telepítés során. Az anyagok a Stratasys és a Northrup Gruman közötti kísérlet részét képezik, amelynek célja a 3D nyomtatott anyagok állóképességének tesztelése holdi körülmények között.

Az első kísérlet a Stratasys Antero® 800NA FDM® volfrámot tartalmazó filamentből készült próbatest teljesítményét vizsgálja. Az Antero 800NA egy nagy teljesítményű PEKK-alapú hőre lágyuló műanyag, amely kiváló mechanikai tulajdonságokkal, vegyi ellenállással és alacsony kigázosodási jellemzőkkel rendelkezik. A volfrám hozzáadása a káros sugárzással, például gamma- vagy röntgensugárzással szembeni ellenállást hivatott biztosítani.

A második passzív kísérlet célja, hogy megnézzék, hogyan teljesítenek a 3D-nyomtatott anyagok az űrben. Ez az Antero 840CN03 FDM filamentet teszi próbára, amely ESD-tulajdonságokkal rendelkezik az elektronikai felhasználáshoz, és amelyet az Orion űrhajón használtak. A kísérletben a Stratasys partnere, a Henkel által a Stratasys Origin® One 3D nyomtatókkal való használatra gyártott új ESD fotopolimer is szerepel majd, amelyet magas hőmérsékletű környezetre terveztek. A kísérlet során a 3D nyomtatott anyagok szelvénymintáit holdpornak, alacsony nyomásnak – ami kigázosodáshoz vezethet – és a Holdon a gyakorlatilag légkör nélküli környezetből adódó gyors hőmérsékletingadozásoknak teszik ki.

A Stratasys FDM® Antero 840CN03 sugárzási kísérlet doboza, amely a sugárzás elleni védelem tesztmintáit tartalmazza – a Stratasys FDM Antero 800NA volfrámtartalmú alapanyagot (sötétszürke) és az SL Somos PerFORM anyagot (fehér).

„Az additív gyártás fontos technológia az űrmissziók számára, ahol minden gramm számít és a nagy teljesítmény elengedhetetlen” – mondta Rich Garrity, az ipari üzletág vezetője. „Ez a kísérletsorozat segít megérteni, hogyan lehet a 3D nyomtatást teljes mértékben kihasználni az emberek és a berendezések biztonsága érdekében, amikor a Holdra, vagy akár azon túlra utazunk.”

Az alkatrészeket egy pilóta nélküli leszállóegység egy ULTEM™ 9085 hőre lágyuló műanyagból készült 3D nyomtatott hordozószerkezetben viszi majd a Hold felszínére. Ezt az anyagot a kereskedelmi repülőgépek belső terében is gyakran használják.

ForrásVARINEX

További információ:

A VARINEX hivatalos honlapján

A Stratasys hivatalos honlapján

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]