Irány az Omniverzum: A Rhino 3D az OpenUSD-vel fejleszti a 3D modellezést

A nagy teljesítményű 3D-s eszközök és az úttörő technológiák kombinációja átformálja, hogyan is kelnek életre a tervezők elképzelései. A Universal Scene Description, vagyis az OpenUSD elősegíti ezt a szinergiát. A megoldás az NVIDIA Omniverse platformra épül, amely lehetővé teszi az OpenUSD-alapú eszközök és 3D munkafolyamatok fejlesztését.

A Rhinoceros, közismert nevén Rhino vagy Rhino 3D, egy nagy teljesítményű számítógépes tervező (CAD) és 3D modellező szoftver, amelyet számos iparágban használnak – az oktatástól az ékszertervezésen át az építészetig és a tengerészeti modellezésig. A szoftver legújabb kiadása egyéb frissítések mellett az OpenUSD export támogatását is tartalmazza, így a szoftver bekerült az új 3D szabványt használó számos alkalmazás közé.

A kreativitás megvalósítása a CAD-rendszerben

Tanja Langgner, 3D művész és illusztrátor. Ausztriában nőtt fel, jelenleg pedig a vidéki Angliában él. Ipari formatervezői háttérrel rendelkezik, így Európa-szerte számos tervezőirodával dolgozhatott együtt.

Az elmúlt évtizedben szabadúszó munkát vállalt a gyártás és a vizualizáció területén, segítve az ügyfeleket a koncepciótervezéstől és ötleteléstől kezdve a CAD és 3D modellezésig. Langgner gyakran végez ipari formatervezési munkákat, mely során a Rhinóra támaszkodik a CAD-modellek megalkotásához, akár gyártástervezés, akár renderelés céljából.

Amikor bonyolult felületmintákat igénylő tervekkel kell szembenéznie, „a Rhino Grasshopper, a parametrikus modellező kiválóan alkalmas összetett parametrikus formák létrehozására” – mondta.

Langgner számára nem idegen az OpenUSD. Arra használja, hogy az eszközöket könnyedén átvihesse egyik alkalmazásból a másikba, így hatékonyabban tudja vizualizálni a munkáját. Az új Rhino-frissítéssel mostantól az OpenUSD fájlokat is exportálhatja a Rhinóból, tovább egyszerűsítve ezzel a tervezési munkafolyamatot.

Mathew Schwartz, a New Jersey Institute of Technology építészeti és formatervezési tanszékének adjunktusa szintén a Rhino és az OpenUSD programokat használja 3D-s munkafolyamataiban. Schwartz kutatási és tervezési laboratóriuma, a SiBORG a tervezési munkafolyamatok megértésére és javítására összpontosít, különös tekintettel a hozzáférhetőségre, az emberi tényezőkre és az automatizálásra.

Az OpenUSD segítségével az Omniverse kedvenc eszközeivel kombinálhatja kutatásait, Python kódját, 3D környezeteit és rendereléseit.

Schwartz Langgnerrel együtt nemrég csatlakozott egy közösségi livestreamhez, ahol további részleteket osztott meg a kutatásairól – többek között arról, hogyan készített olyan navigációs grafikonokat, amelyek valós időben mutatják, hogyan tud valaki egy térben mozogni, ha kerekesszéket vagy mankót használ. Ipari formatervezési tapasztalataival bemutatta a Rhino 3D segítségével végzett számításokat és a generatív mesterséges intelligencia használatát a zökkenőmentes tervezési folyamat érdekében.

„Az OpenUSD és az Omniverse segítségével ki tudtuk terjeszteni a kutatásaink körét, mivel az adatelemzést és a vizualizációt könnyen összekapcsolhatjuk a tervezési folyamattal” – mondta.

A Rhino 3D frissítések egyszerűsítik az együttműködést

A már elérhető Rhino 8 jelentős fejlesztéseket hoz a 3D modellezés élményéhez. Lehetővé teszi a hálók, a háló csomópontok, a fizikai alapú renderelési anyagok és textúrák exportálását, így a felhasználók zökkenőmentesen oszthatják meg és dolgozhatnak együtt a továbbfejlesztett vizuális elemekkel rendelkező 3D terveken.

A Rhino 8 legújabb kiadása fejlesztéseket is tartalmaz a következőkre vonatkozóan:

  • Modellezés: Új funkciók, köztük a PushPull közvetlen szerkesztés, a ShrinkWrap funkció a különböző geometriák körüli vízhatlan háló létrehozásához, a SubD Crease vezérlő eszközzel a felületek jobb ellenőrzése, valamint a simább felületi letörések javított funkcionalitása.
  • Rajzolás és illusztráció: A pontosságot növelő fejlesztések a vágási és metszési műveletekhez, új funkció a tükrözött mennyezeti tervek létrehozásához, jelentős fejlesztések a vonaltípus-beállításoknál és továbbfejlesztett UV-leképezés a jobb textúrakoordináció érdekében.
  • Operációs rendszerek: Minden eddiginél gyorsabb élmény a Mac felhasználók számára az Apple szilícium processzorainak és az Apple Metal megjelenítési technológiának köszönhetően, valamint a frissített Cycles motorral jelentősen felgyorsított renderelés.
  • Fejlesztés: Új Grasshopper komponensek, amelyek az annotációkat, blokkokat, anyagokat és felhasználói adatokat fedik le, egy új, továbbfejlesztett szkriptszerkesztővel kiegészítve.

A Rhino jövőbeli frissítései a NURBS görbék és felületek, a felosztásmodellezés és az OpenUSD tartalom importálásának lehetőségével bővítik majd az exportálási lehetőségeket.

A Rhino csapat aktívan keresi a felhasználók visszajelzéseit a kívánt importáló platformokkal és alkalmazásokkal kapcsolatban, és folyamatosan azon dolgozik, hogy az OpenUSD fájlok széles körben elérhetővé és adaptálhatóvá váljanak a 3D környezetekben.

Képek és forrásNVIDIA

További információ:

Az NVIDIA hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]