A csonthéjasoknak esélyük sincs! – automata mandulatörő – videó

A mandulák feltörése sokszor kemény dió lehet, de a Make it Extreme barkácsolóinak ez a feladat sem okoz problémát.

A csonthéjasok mindig is komoly megpróbáltatások elé állították a tartalmukat élvezni kívánó személyeket. Ilyenkor gyakran kerül elő a kalapács, mely az egyik legegyszerűbb módja, hogy hozzájussunk a magvakhoz. A lesújtó tömeg kinetikus energiája képes megtörni a csonthéjat, de emellett az ujjunkat is, így okosabb megoldás lehet egy diótörő prés használata. De mit tehetünk, ha annyira szeretjük ezen csemegéket, hogy ipari mennyiségben van szükség a feltörésükre?

A motorizált mandulatörő egyszerű, acél előgyártmányokból készül. A törőpofa egy fogasléc átalakításával készül el, a hajtásról pedig egy ablaktörlőmotor gondoskodik. A törőpofa fel-le mozgatásához egy csuklós mechanizmus készül, melyet a végén egy excentertengely segítségével hajtanak meg. Az itt elhelyezett ékkel változtatható a pofák távolsága.

A szerkezet egy pofás törőgép elvén működik, mely tulajdonképp nem ráüt az összezúzandó tárgyra, hanem egy folyamatosan szűkülő garatban nyomogatja azt. Az épületek bontásakor is használt törőgépek nagy része is ezen az elven működik. A garat aljának szűkítésével változtatható a kívánt frakcióméret, az azt elérő darabok kihullanak a gépből.

Megosztás
[
    ]