Vésőgép esztergára – videó

Mennyivel egyszerűbb lenne egy-egy munkafolyamat, ha a reteszhornyok kialakítását már az esztergán elvégezhetnénk.

A Make it Extreme csapata ismét hasznos kiegészítő gyártásába veti bele magát, melynek célja, hogy egy egyetemes esztergapad a forgástesteken túl képes lehessen más geometriák kialakítására is. Az esztergán készülő tengelyek és agyak, hogy elnyerjék végleges formájukat, gyakran már csak egy reteszhornyot kell, hogy kapjanak, melyhez egy teljesen új gépet kell igénybe vennünk. Az otthoni, barkácskörülmények közt természetesen nem fogunk erre a célra fenntartani egy vésőgépet.

Jó alternatíva lehet egy online is széleskörben elérhető üregelőkészlet, mely különböző szélességű, hornyok készítésére való tüskékkel vásárolható. A horony mélységét és ezáltal az előtolást kis alátétlemezekkel növelhetjük, így egyetlen szerszámmal különböző mélységű hornyok gyárthatóak. A tüskét pedig egy hidraulikus préssel átnyomhatjuk az anyagon.

Ha ennél kifinomultabb módszert szeretnénk, akkor érdemes vetni egy pillantást a Make it Extreme megoldására. A szegnyereg helyére rögzíthető üregelővel közvetlenül az eszterga tokmányába fogott munkadarabra alakíthatjuk ki a hornyokat, sőt, a szerkezet még az osztásról is gondoskodik.

A véső egy külön hajtóművet kap, mely az elektromotor forgásából lassú fordulatú, ám nyomatékos mozgást állít elő. Az első lépés a hajtóműre a megfelelő csatlakozóelemek kialakítása, amellyel az eszterga szánvezetékére lehet majd erősíteni.

A vésőfej számára külön vezeték készül. Ez az elem a késtartóba kerül befogásra, így az Z és X irányban is mozgatható lesz. A vezeték bronz perselyezést kap, ebben egy íves horony és csapágygolyók gondoskodnak a megvezetésről. A hengerben kialakított furatok és a rugós reteszelő segítségével maga a vésőfej képes körosztást megvalósítani, mely előnyös, ha egynél több reteszhornyot, esetleg bordás agyat szeretnénk megmunkálni.

A kész szerkezet végül felkerül az esztergára. A meghajtásról egy egyszerű függesztőorsó gondoskodik, melynek hossza könnyen állítható, és az oldalirányú eltolást is képes felvenni a golyós szemeknek köszönhetően.

Megosztás
[
    ]