Utazás Prágába a magyar Mazak csapattal

Yamazaki Mazak EMO Encore: Gépbemutatók, városnézés és persze a legjobb cseh sörök.

Ha valaki lelkesen érdeklődik a Mazak fejlesztései iránt, de nem volt alkalma ellátogatni a 2023-as EMO kiállításra, a közelmúltban lehetősége adódott bepótolni azt. A Yamazaki Mazak magyar csapata ugyanis EMO Encore jeligével kirándulást szervezett a Prágai képviselethez. A helyi technológiai központban helyet kaptak a legutóbbi EMO-n bemutatott újdonságok, ahol forgácsolási bemutatókra is sor került. Persze ha ilyen messzire, egy történelmi városba utaztunk, a közös vacsora és a városnézés sem maradhatott el.

A két napos program a Mazak sóskúti technológiai központjától startolt. A csapatépítő szellemű buszos utazást követően megérkeztünk a festői Prágába, a szállás elfoglalása után rövid networking program következett, appetizerek és italok társaságában. A közös vacsora előtt azonban két helyi magyar hölgy kalauzolt végig minket a történelmi belvároson. A programra csak 1-2 óra jutott, így a magam nevében mondhatom, hogy mindenképp érdemes visszatérni és jobban felfedezni a várost. Ezt követően a Kolkovna V Kolkovně étteremben senki nem maradt sem éhen, sem szomjan, így volt mit kipihenni másnapra.

A második nap a gépek voltak a főszereplők. A prágai központban a cseh és magyar vezetők fogadták a csapatot. Egy prezentáció során a látogatók megismerhették a Mazak automatizációs és szerszámgép kínálatát, majd pedig kezdetét vették a gépbemutatók.

A legnagyobb figyelmet minden bizonnyal az FSW-460V, a Mazak első dörzshegesztőgépe kapta. A 3-tengelyes megmunkálóközpont-alapú berendezés szemléltette, milyen is egy aktívan, a szerszámmozgással összehangolt készülékezés, és mennyire jelentős szerepe lehet a dörzshegesztésnek az elektromobilitásban.

A délelőtt folyamán a Mazak robotos kiszolgálási megoldásait is láthattuk, melyeket akár régebbi gépekre is gond nélkül lehet telepíteni. Az INTEGREX gépcsalád is megmutathatta sokoldalúságát, a széleskörű gyártástechnológiát pedig a Mazak lézertechnológia egészítette ki. A bemutatókat követően jöhetett az ebéd, majd búcsút intve Prága városának és a cseh kollégáknak, hazafelé vettük az irányt.

Számomra a városnézésen túl a dörzshegesztő gép egyedülállósága, valamint a Mazak magyar és japán szakembereinek közvetlensége volt a leginkább emlékezetes az utazás alatt.

Köszönjük a Mazaknak a lehetőséget, és reméljük, legközelebb ugyanitt, vagy akár egy másik európai központban találkozunk, egy hasonlóan kellemes program keretei közt!

Megosztás
[
    ]