Önegyensúlyozó szállítórobotok

A koncepciótól a prototípus megvalósításáig – a Fraunhofer IML kutatói az autonóm mobil robotrendszerek új generációját hozzák létre.

Széleskörű alkalmazás

Az evoBOT-ot nagyfokú mozgékonyság és rugalmasság jellemzi. Moduláris rendszerként ennek az együttműködő robotnak az alkalmazási területe a klasszikus logisztikán túl akár egy komplex városi térre is kiterjedhetnek. Míg a meglévő megoldások olyan egyszerű műveletek elvégzésére korlátozódnak, mint a logisztikai tételek tologatása és húzása, az evoBOT egy lépéssel tovább megy, hiszen a jövőben ez a prototípus képes lesz kombinálni ezeket a képességeket. Így lehetővé válik a tárgyak átadása, valamint azok forgatása, manipulálása. Mindezek a szempontok az evoBOT-ot az ember személyes asszisztensévé tehetik.

Durva és sima terepen egyaránt

Az evoBOT egy dinamikusan stabil rendszer, amely az inverz inga elvén alapul (külső ellensúly nélkül). A rendszer különösen helytakarékos és könnyű. A hagyományos robotokkal ellentétben az evoBOT állandóan egyensúlyban tartja magát, ami lehetővé teszi, hogy különböző egyenetlen felületeken, akár lejtőkön is mozogjon.

Megdöbbentő alkalmazkodóképesség

A robot konstrukciója rendkívül egyszerű, hiszen minimális mechanikus alkatrészekből tevődik össze. A kerekeket hajtó motorokon kívül az emelőkarok és a megfogó hajtásáról kell pluszban gondoskodni.  a szerkezet nagyon erős, akár 100 kg hasznos terhet képes felemelni, forgatni és mozgatni. A robot eldőlés esetén sem válik kiszolgáltatottá, hiszen az emelőkar segítségével bármely helyzetből képes magát újra felállítani.

A rendszer teljesen új színt hozhat a logisztikai rendszerek hatékonyságába, ahol egy kisebb robotflotta nagyban megkönnyítheti egy gyár belső alkatrészkezelését és szállítását. Mivel a szabadtéri alkalmazásnak sincsenek különösebb korlátai, városi körülmények közt a robot még akár futárfeladatok ellátására is alkalmazható lesz.

Képek és forrásFraunhofer IML

További információ:

Az evoBOT-ról a Fraunhofer IML hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]