A lapkatörés ezennel a múlté – Tungaloy interjú

Íme néhány tanács Chlebik Rolandtól, a Tungaloy Hungary Kft. kereskedelmi vezetőjétől a hatékony és folyamatbiztos leszúráshoz.

AddForceCut: Beszúró és leszúró szerszámcsalád optimálisan merev, önrögzítő rendszerrel

Mi teszi a leszúrást nehéz műveletté? A művelet során számos dolog balul sülhet el, többek között a lapka törése. A leszúrólapkák drágák lehetnek, a szerszámtartók és egyéb alkatrészek pedig még drágábbak. A legutolsó dolog, amit bármelyik üzemeltető szeretne, az bizonyára egy törött lapka, amely egy selejtes alkatrészhez vezet.

A következő kilenc szempont segíthet a sikeres leszúrási műveletek végrehajtásában.

1. Anyagtulajdonságok

Az anyagtípus a leszúrási műveletek számos szempontját meghatározza. Például a lágyabb acélok és az olyan színesfémek, mint az alumínium, kisebb forgácsolóerőt igényelnek a keményebb anyagoknál.

A nagyszilárdságú anyagok leszúrásakor több szempontot is meg kell vizsgálnunk a tökéletes szerszám és lapka kiválasztásához. Ilyenek például az alábbiak:

  1. Belső vagy külső hűtést fogunk alkalmazni a megmunkálás során?
  2. Milyen a leszúrandó anyag felülete? Egyenletlen, revés vagy teljesen homogén. Illetve formáját tekintve hengeres vagy sokszög.
  3. Az alapanyag részletes ismerete. Ilyenkor DIN szám alapján még az összetevőket is vizsgáljuk, ha például a feladat forgácstörés vagy éltartam növelés.
  4. Van-e gépi korlátja a megfelelő paraméterek használatának. Sok esetben például a száladagoló vagy az alapanyag hossza meghatározza a maximálisan alkalmazható fordulatszámot.

A fentiek ismeretében kiválasztjuk a gépi körülményhez és a megmunkálandó anyaghoz az optimális lapkaminőséget és bevonatminőséget.” – sorolja fel Chlebik Roland.

2. Merev beállítás

A megfelelő készülékezés és rögzítés felett sokszor elsiklanak, ez azonban szintén fontos része a forgácsolásnak, melyet nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

A munkadarab megfogás stabilitása minden megmunkálás alapfeltétele, így van ez a leszúrás/beszúrás esetében is. Precíziós beszúrásoknál a nem megfelelő rögzítés remegéshez és ennek hatásra szerszámtöréshez vezethet.” – említi Chlebik Roland. „Természetesen a szerszámtörésen kívül vannak olyan enyhébb előjelek, ami az instabil megfogásra enged következtetni. Nagyobb köracél leszúrásánál megfigyelhető például a leszúrás utáni felület egyenletlensége, ami felesleges/elkerülhető utómunkákat tesz szükségessé.

AddInternalCut: balos és jobbos késekbe egyazon módon rögzíthető lapka

3. Megerősített szerszámtartók

Az erős munkadarabrögzítés mellett a szerszámtartókra is nagy figyelmet kell fordítani.

Szerszámaink mindegyike a poka yoke szempontok figyelembevételével került kialakításra, ezzel kizárva az egyik legkényesebb hibát, az emberi hibát. A különböző lapkarögzítéseknél, különböző szempontokat kell figyelembe venni a tervezés során. Az önfeszítő rendszerű lapkarögzítésnél fontos a szerszámtest alapanyagának megfelelő kiválasztása, hogy lehetőség szerint hosszú ideig megfelelő stabilitást tudjon biztosítani. Ebben az esetben nagy szerepet játszanak a lapkafészekben kialakított ún. ütközési felületek. Ezek a felületek biztosítják a lapka pozícióját forgácsolásban közben és kizárják a lehetőségét a lapka elmozdulásának.” – ismerteti Chlebik Roland.

A csavaros rögzítések esetén szintén fontos szerepet játszik a lapkafészek kialakítása a radiális irányú megmunkálások során. Azonban ennél a rögzítéstípusnál már lehetővé válik az axiális irányú megmunkálás is.

4. Pengehossz beállítása

A leszúrni kívánt átmérőhöz mindig az adott kinyúláshoz legalkalmasabb, legnagyobb merevséget biztosító szerszámot kell választani.

Minden esetben arra kell törekedni, hogy a penge kinyúlása csak a megmunkáláshoz szükséges mértékű legyen. Minél nagyobb a kinyúlás, annál kisebb paramétereket kell alkalmaznunk az elhajlás és a remegés elkerülése érdekében. A penge és lapka élettartamát nehéz általánosságban meghatározni, mert sok a befolyásoló tényező. Éppen ezért minden esetben ingyenes tesztlehetőséget szoktunk biztosítani, hogy a meglévő vagy új partnerünk már vásárlás előtt biztosítva legyen arról, hogy megéri váltani.” – mondja Chlebik Roland.

DuoJust-Cut: lapkatípus a különböző leszúrási átmérőkhöz

5. Leszúrólapka szélessége

Minél nagyobb a lapka szélessége, az annál nagyobb szilárdságot biztosít a vágás során.

A lapkaszélesség megválasztása során mindig a legkisebb alkalmazható szélességet próbáljuk a megmunkáláshoz használni. Ennek oka, hogy szériagyártások során 1-2mm extra lapkaszélesség éves szinten jelentős anyagköltség növekedést eredményezhet. További szempontok például, hogy milyen mélyen szúrunk be/le az anyagban és onnan milyen hűtéssel próbáljuk eltávolítani a keletkező forgácsot.” – teszi hozzá Chlebik Roland.

A lágyabb anyagoknál elterjedtebb a keskeny penge és lapka használata. A keményebb anyagoknál a merevséget és szilárdságot növeli, ha akár csak egy kicsit is szélesebb lapkát és pengét használunk.

6. Lapkageometriák

A leszúrási műveletek majdnem mindig hagynak egy kis kúpot a munkadarab közepén, hiszen szinte soha nem lehet teljesen síkra leszúrni egy rudat.

A keletkező kis csapok elkerülése érdekében, a kínálatunkban elérhetőek ún. ferde élű lapkák vagy az üzemekben ismert nevén: fokos lapkák. Ezen geometriák használata során teljesen elkerülhető a törőcsap keletkezése.” – jegyzi meg Chlebik Roland. „Sok esetben ez a jelenség normál lapkák használatával is elkerülhető, megfelelő szerszámbemérés és forgácsolási paraméterek alkalmazása esetén. De nagy szériák gyártása során, a folyamatbiztonság állandó fenntartása érdekében a fent említett ferde élű geometriák használata a javasolt.

A ModuMini-Turn szerszámok vágóélének a hegye ±5 μm-es pontossággal beállítható az X és Z tengelyeken. Ugyanazzal a fejjel, szárral és lapkageometriával magas minőség érhető el.

7. Hűtőfolyadék-szabályozás

A szerszámon keresztüláramló hűtőfolyadék segít a forgács célzott eltávolításában a gyakran szűk forgácsolási zónákból, és hűti a hőt termelő területet.

A megfelelő hűtőközeg ellátás, az irányított hűtés, nagy szerepet játszik az éltartam növelésben, a forgácseltávolításban, illetve a forgácstörésben is. Nagynyomású hűtés/kenés használatával jelentősen stabilabb lesz az éltartam és a leszúrt alkatrész felülete is nagyságrendekkel változik.” – mondja Chlebik Roland.

A megrekedt szalagforgácsok extra erőt gyakorolnak a pengére, és törést okozhatnak. A hűtőfolyadék lehetővé teszi, hogy ezek a paraméterek optimálisak legyenek, miközben a szerszám élettartama is megnövelhető.

TungTurn-Jet: A nagy nyomású hűtés drasztikusan javítja az éltartamot

8. Forgácsolási paraméterek

A mai gyártási környezetben a legtöbben a termeléssel és a hatékonysággal foglalkoznak, de fontos, hogy az ellenőrizhetőségre is összpontosítsunk.

Szinte általános hibának nevezhető, hogy a leszúrási műveletnél csak a külső átmérőt veszi figyelembe a program készítője, az alkalmazott fordulatszám meghatározásakor. Azonban fontos kiemelni, hogy leszúrásnál mindig törekedjünk az állandó vágósebességre, a fentebb említett gépi korlátok figyelembevétele mellett.” – teszi hozzá Chlebik Roland.

Elmondható, hogy nem minden szerszám alkalmas minden géphez. Nyilvánvaló, hogy a mai modern szerszámok többsége, már modern gépekhez lett tervezve. Megfelelő hűtés, megfogás és szerszámválasztás esetén ezekkel jelentősen csökkenthető a ciklusidő, ami jelentős költségcsökkenést eredményez. De természetesen az régebbi CNC vagy hagyományos gépekkel rendelkező partnerek is megtalálják a megfelelő szerszámokat nálunk, hiszen ezek továbbra is elérhetőek maradtak.

Fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a gép programozását optimálisan használjuk ki a megfelelő geometria és felületi minőség eléréséhez. A helytelen paraméterek extra terhelést jelentenek a szerszám számára, ami töréshez vezethet.

9. Y-tengelyű leszúrás

A Y- irányú leszúrás során, egy sokkal kedvezőbb irányú terhelést kap a szerszám. Ennek köszönhetően csökken a remegés lehetősége, a hanghatás. Továbbá növelhetőek az alkalmazott paraméterek, mivel a szerszám stabilabb ennél a megmunkálásnál.” – zárja gondolatait Chlebik Roland.

Képek és forrásTungaloy

További információ:

A leszúró/beszúró megoldásokról a Tungaloy hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]