Hogyan készülnek az olajszűrők? – videó

Az olajszűrők minden négyütemű, belsőégésű motorral ellátott autó alapvető tartozékai. Nézzük meg, hogyan készülnek!

A motorolajszűrő jórészt lemezanyagból készül, sokféle, különböző technológiával. Sor kerül kivágásra, lyukasztásra, peremezésre egyaránt. A szűrőpapírt közrefogó elemeket excenterprés sajtolja ki. A szűrő belsejébe egy szelep is kerül, mely megakadályozza az olaj rossz irányba folyását.

A belső, lyukacsos rácshoz vékony acéllemezt használnak. Ezt egy gép először perforálja, majd egy tekercselőn áthaladva henger alakúra hajtja. A darabolás egy olyan szerkezettel történik, mely felveszi a mozgó anyag sebességét, így egyenes vágás alakítható ki.

A szűrőpapír az egyik legfontosabb része a szerelvénynek. Ez nagy tekercsekben érkezik, mely egy prégelő és hajtogató gépen halad át. A prégelés kialakítja a hajtásvonalakat, ezután a sebességkülönbség miatt a papír cikk-cakkban behajlik. Erre a szűrőfelület megnövelése miatt van szükség. A további folyamatok félig automatizáltak, ahol kézi munkaerőre leginkább az alkatrészek betöltéséhez van szükség.

A papírok méretre vágása után azokat egy gép összetűzi, majd a már ragasztóval ellátott lemezekkel együtt egy futószalagra kerülnek. Itt a dolgozók összeillesztik a darabokat. A szűrőkben lévő ragasztó egy kemencén áthaladva megköt. Ezután a szalagon továbbhaladva a szűrők megkapják a külső borításukat, mely alá egy rugó is kerül. Ezt követően a ház peremezéssel kerül lezárásra.

A végső lépésben a szűrőket egy levegős szivárgásvizsgálatnak vetik alá, majd a csatlakozó felületeket egy fóliával zárják le. A csomagolás ezt követően kézzel történik.

Megosztás
[
    ]