Három kihívás a kínai feldolgozóipar számára 2024-ben

Ingatlanpiaci válság, gyenge belföldi kereslet és nearshoring nehezíti a kínai feldolgozóipar növekedését 2024-ben.

A tavalyi évhez hasonlóan a globális feldolgozóiparnak 2024 elején is nehézségekkel kellett szembenéznie, ami alól a kínai piac sem mentesült. Ázsia vezető ipari térsége három aktuális problémával küzd: a folytatódó ingatlanpiaci válsággal, a gyenge belföldi kereslettel, valamint a nearshoring és a gyártás olcsóbb helyekre történő áthelyezésével, amely hátráltatja az exportot és a belföldi keresletet – derül ki az Interact Analysis Manufacturing Industry Output (MIO) Tracker című kiadványából.

A negyedévente megjelenő MIO Tracker legutóbbi kiadványa szerint a kínai feldolgozóipar növekedése a tavalyi évhez hasonlóan 2024-ben is mérsékelt marad. A felmérés szerint idén 2,6%-os lesz a növekedési index, a fellendülés 2025-től várható majd.

Belső problémák, amik nehezítik a kínai feldolgozóipar helyzetét

A mérsékelt, sőt inkább egyhelyben toporgó gazdasági értéket nagyban befolyásolja Kína egyik legmeghatározóbb piaci szegmense, az ingatlanpiac, pontosabban annak jelentős visszaesése. „Az ingatlanárak csökkenése hatással van a háztartásonkénti költségvetésre és a fogyasztás várható szintjére, amely a fogyasztási cikkek gyártási volumenét is nagyban befolyásolja” – mondta Samantha Mou, az Interact Analysis kutatási elemzője, aki hozzátette, hogy az ingatlanpiac más szektorokra is jelentős hatással van – ilyen például a gépipar vagy éppen a haszongépjárművek gyártása.

„A kínai ingatlanpiac azonban várhatóan csak lassan fog talpra állni, és a visszaesés valószínűleg 2024-ben is fennmarad. Várakozásaink szerint a kínai ingatlanpiac közép- és hosszú távon alacsony növekedési ciklusba lép, mivel Kína népességnövekedése lassú, és az emberek véleménye az ingatlanokról, mint jó befektetési lehetőségről megváltozott.” – tette hozzá Samantha Mou.

Azonban nem az ingatlanválság az egyetlen probléma. A kínai feldolgozóipar növekedésére számos belső feszültség és aggály van hatással: ilyen a belföldi kereslet szülte elégtelenség, a postcovid okozta problémák – ingatag beruházási kedv, megváltozott foglalkoztatottság, tőzsdei visszaesés. „Várakozásaink szerint 2024-ben Kína az “új infrastruktúrába” (digitális gazdaság, IoT stb…) történő kormányzati beruházások növelésére, a hi-tech gyártás támogatására és a magánszektor növekedéséhez szükséges megfelelő üzleti környezet megteremtésére fog összpontosítani” – fejtette ki Samantha Mou.

Hogyan befolyásolják a kínai gazdasági problémák a globális feldolgozóipart?

2023 folyamán az export rosszabbul teljesített, mint a belföldi kereslet, ami nyomást gyakorolt a kínai feldolgozóiparra. A kínai belföldi fogyasztás és a beruházások 7,2%-kal, illetve 3,0%-kal nőttek éves szinten, míg az export értéke 4,6%-kal csökkent 2023-ban, részben a nyugati piacok keresletének jelentős visszaesése miatt. „A világgazdaság visszaesésével 2024-ben arra számítunk, hogy az export továbbra is negatív hatással lesz a kínai feldolgozóipari termelés növekedésére” – tette hozzá Samantha Mou.

A kínai feldolgozóipart további hatások érik a gyártás Délkelet-Ázsiába történő áthelyezése miatt is. Erre a csökkenő árak miatt kényszerültek a kínai gyártók, hiszen Vietnám, Indonézia és a környező országok jóval alacsonyabb költségek mentén dolgoznak a textiliparban vagy éppen az elektronikai termékek összeszerelése során. Az autógyártás egy része is áthelyeződött, Thaiföldön a hagyományos autógyártók mellett már megjelentek az elektromos járművek is. Ezzel az átrendeződéssel pedig Kína az értékláncban is fentebbi pozícióba kerül.

A szűk keresztmetszetet Kína számára a félvezető chipek hiánya jelenti, aminek jelentős oka az amerikai exportkorlátozás. Ezzel azonban Kína high-tech gyártásának közép- és hosszútávú fejlesztése behatárolt, továbbá a mesterséges intelligencia piacára való belépés sem tud olyan gyorsan megvalósulni, mint ahogy azt szeretné. Ezen problémák kiküszöbölésére Kína arra kényszerül, hogy saját fejlesztésű chipeket gyártson.

Meddig tarthat Kína jelen gazdasági helyzete? Hogyan reagál erre az USA?

„Arra számítunk, hogy a kínai feldolgozóipari termelés növekedése stabilizálódik és a 2010-es évek szintje alatt marad, de 2022-2024 még mindig egy ciklus mélypontja lehet. Amint azt a kínai népességnövekedés tendenciája is jelzi, a kínai gazdaság gyorsan fejlődött révén a munkaintenzív gyártásnak, ez azonban nem fenntartható” – mondja Samantha Mou, majd hozzáteszi: „Az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktusok és a szomszédos ázsiai országokba történő áttelepítés rövid távon valószínűleg nagy hatással lesz a kínai feldolgozóiparra”.

Az Interact Analysis MIO Tracker szerint a 2022-2024 közötti időszak várhatóan a visszaesést mutató – azaz a korábbiakhoz, például a 2021-es csúcsértékhez képest mérsékelt, szinte alig észrevehető növekedés – ciklus mélypontja. Év vége felé már várhatóan lesznek utaló jelek a kínai feldolgozóipari beruházások felélénkülésére, és a kínai kormány infrastrukturális beruházásai növekedni fognak. 2023 volt az abszolút mélypont a készletállomány tekintetében, az iparág azonban várhatóan fokozatosan belép a készletfeltöltési ciklusba, így 2023 és 2028 között a kínai MIO-érték a prognózis szerint 3,3%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) fog produkálni.

ForrásInteract Analysis

További információ:

Az Interact Analysis hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]