Green Transformation (GX) a teljes körű fenntarthatóságért

A DMG MORI felgyorsítja a szerszámgépgyártás és az NC-gyártás transzformációját a gazdasági és környezeti fenntarthatóság érdekében.

GREENMODE intézkedések egy CTX gamma 2000-en

Globális technológiai vezetőként a DMG MORI a Machining Transformationt (MX) helyezi ügyfélközpontú jövőbeli stratégiájának fókuszába. Ennek egyik fontos pillére a Green Transformation (GX), amelyet proaktív módon, számos belső és külső intézkedés mozdít előre. A koncepció a teljes értéklánc valamennyi szempontját figyelembe veszi – a fenntartható beszerzéstől és az erőforrás-takarékos gépektől kezdve az úttörő technológiákkal és innovatív funkciókkal rendelkező, hatékony, energiatakarékos gépüzemeltetésen (GREENMODE) át egészen a gép életciklusának végén történő felújításig és újrahasznosításig. A DMG MORI emellett elősegíti a zöld technológiákkal kapcsolatos stratégiai együttműködést (GREENTECH).

Az innovatív hardver- és szoftverkomponenseknek köszönhetően a GREENMODE több mint 30%-kal képes csökkenteni az energiafogyasztást.

Az erőforrások megőrzése

2021 óta a DMG MORI elkötelezett a “Science Based Targets” kezdeményezés mellet, melynek célja a globális felmelegedés legfeljebb 1,5°C-ra való korlátozása. Emellett a vállalat saját ambiciózus célokat tűzött ki a teljes ellátási lánc (Scope 1, 2 és 3 upstream) mentén történő károsanyag-kibocsátás csökkentésére és elkerülésére. Ennek eredményeként a DMG MORI gyártási megoldásai az erőforrás-hatékonyság, a kiváló minőség, a tartósság és az újrahasznosíthatóság jegyeit hordozzák. A maximális hatékonyságot tovább erősíti a folyamatintegráció, az automatizálás és a magasfokú digitalizálás, melyek az ügyélközpontú Machining Transformation (MX) keretrendszer alapját adják.

GREENMODE

Az ipar energiahatékonyságának növelése kulcsfontosságú tényező az éghajlatváltozással kapcsolatos célok elérésében. Ezen túlmenően a csökkentett energiafelhasználás az emelkedő energiaárak miatt gazdaságilag is egyre fontosabbá válik. A GREENMODE-dal a DMG MORI most újraértelmezte az energiahatékonyságot a gyártás területén. Mostantól a szerszámgépek energiahatékonysága már a fejlesztési és tervezési fázisban is szemmel látható.

A Green Transformation mintájára a DMG MORI a GREENMODE megvalósítása során is egy 13 intézkedést tartalmazó holisztikus tervet követ (beleértve a Business Benefit Optimizer-t is).

A DMG MORI innovatív hardver- és szoftverkomponensek használatával több mint 30%-kal képes csökkenti az energiafogyasztást. Emellett jelentős megtakarítás érhető el a folyamat- és szerszámgéphűtés terén is, amely gyakran az energiafogyasztás akár 70%-át is kiteszi. További példák közé tartozik a gépalkatrészek igény szerinti üzemeltetése, a nagy teljesítményű hűtőegységek használata és a hűtő-kenőanyag adaptív adagolása.

A japán Iga városában található DMG MORI gyártóüzem egy lenyűgöző példája annak, hogy a szerszámgépgyártás területén a kiválóság milyen szoros kölcsönhatásban áll a Machining Transformation (MX) keretrendszerrel – a holisztikus kontextus tekintetében. A japán üzemben ugyanis a nagyméretű alkatrészek gyártásában a folyamatintegrációra való áttérés 42%-kal csökkentette a CO₂-kibocsátást. Az eredmény annak köszönhető, hogy a korábban használt portálmarógépeket korszerű 5-tengelyes gépekre cserélték az üzemben a rugalmas és teljes körű megmunkálás érdekében. Ennek köszönhetően az adott munka elvégzéséhez 100 gép helyett 20 gép is elég volt, ami 600 kW-ról 350 kW-ra csökkentette a villamosenergia-fogyasztást.

GREENMODE intézkedések egy DMU 40 eVo linear-on

GREENTECH

A GREENTECH a fenntartható termékek és technológiák fejlesztésére és gyártására irányuló stratégiai együttműködést képviseli. Ennek jegyében a hangsúly a szélenergia, a vízenergia, a hidrogén-elektrolízis és az elektromobilitás alkalmazására szolgáló innovatív alkatrészeken van, továbbá kiemelt figyelem irányul a Machining Transformation (MX) keretrendszer termék- és szolgáltatási környezetének átfogó megoldási kínálatára is.

A zöld technológiák fejlődésével a gyártók és a beszállítók új, változatos munkadarabokkal és megmunkálás egyre növekvő követelményeivel szembesülnek. A DMG MORI ezekkel a felhasználókkal szorosan együttműködve olyan gyártási megoldásokat tervez, amelyek megfelelnek ezeknek a kihívásoknak – az 5 tengelyes szimultán és a 6 oldalas teljes megmunkálástól kezdve az additív gyártáson át a lézeres finommegmunkálásig. A világszerte elérhető Excellence Center-ekben a DMG MORI az elképzeléstől és tervezéstől a késztermékig teljes know-how-jával támogatja ügyfeleit.

GREENMODE intézkedések egy DMU 65 FDS monoBLOCK-on: Pelton-kerék megmunkálása

Machining Transformation (MX)

A Machining Transformation (MX) Frameworkben a folyamatintegráció, az automatizálás, a Digital Transformation (DX) és a Green Transformation (GX) végül egy innovatív és fenntartható megoldást alkot. A CNC-megmunkálás folyamatosan fejlődő technológiai környezetében az MX keretrendszer egyfajta iránymutató megoldást jelent a költséghatékony, ugyanakkor fenntartható gyártási folyamatok és módszerek új korszaka felé vezető úton.

ForrásDMG MORI

További információ:

A Green Transformation megoldásról a DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]