Fenntarthatóság az acélgyártásban

Cikkünkben acélgyártással foglalkozó európai vállalatok fenntarthatósági megoldásait szedjük össze.

Illusztráció

Napjainkban a fenntarthatóság az acélgyártás területén is az egyik legfontosabb célok között szerepel. Különböző felmérések alapján ugyanis az acélgyártás termeli a világ szén-dioxid kibocsátásának 7-11%-át*. Ezen ipari szegmensből érkező gyártóvállalatok a különböző szabályozások és klímavédelmi célok elérése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak tevékenységük optimalizálása mellett a káros környezeti hatások csökkentésére is. Bár a globális szennyezettség legalább feléért a kínai gyártók felelnek, a fenntarthatósági megoldások az európai acélgyártók tervei között nagyobb hangsúlyt kapnak. Általánosságban a fenntarthatóság 4 fő szempont mentén alakul az ipar ezen területén: környezetvédelmi célok elérése – melyek az európai szabályozás és kitűzött célok standard meghatározása alapján egy 2030-as prognózis képében jelenik meg sok esetben –, az energiahatékonysági intézkedések eszközölése, az erőforrások fenntartható felhasználása, valamint a társadalmi felelősségvállalásnak való megfelelés.

Ennek jegyében a következőkben tekintsük meg, hogy a BoldData 50-es listáján szereplő acélgyártók közül milyen fenntarthatósági tervekkel és elképzelésekkel rendelkezik egy-egy nagyobb vállalat.

thyssenkrupp: bluemint® Steel

A németországi thyssenkrupp hosszútávú, vagyis 2045-re kitűzött tervei között szerepel a szén-dioxid semleges acél előállítása. A vállalat 2026 végére tervezi új, direkt redukciós üzemének beindítását, mellyel a CO2-csökkentett bluemint® acél kínálatát évi 3 millió tonnára növelné, így a 2026-2030 közötti időszakban 30%-kal tudná csökkenteni károsanyag-kibocsátását.

Forrás: thyssenkrupp

A thyssenkrupp gyártása során kiváló minőségű acélhulladékkal helyettesíti a vasércszükséglet egy részét, ezzel csökkentve a szénalapú alapanyagok felhasználást, így pedig a CO2-kibocsátás mértékét is – ez a bluemint® recycled. Előnyei az akár 64%-kos CO2-kibocsátás csökkenés, a primer acél előállítás, a mérlegképesen újrahasznosítható termékminőség, továbbá a DIN EN ISO/IEC 17029 és TUV SÜD VERIsteel szabványnak való megfelelőség.

Bővebben: https://www.thyssenkrupp-steel.com/en/products/bluemint/bluemint.html

Zöld acél a Swiss Green Steel-nél

A svájci székhelyű Swiss Steel Group fenntarthatósági megvalósulásai három nagy tematika köré épülnek. Gyártás tekintetében maga a névadó Green Steel fogalma azt jelenti, hogy a vállalat kizárólagosan ívkemencés technológiával dolgozik, amivel az újrahasznosítást és a körforgásos gazdaságot ösztönzi. Ennek eredményeképpen teljes mértékben EAF-alapú termékkínálattal rendelkezik, amelynek szén-dioxid-kibocsátása 78%-kal kevesebb az iparági átlagnál.

Forrás: Swiss Green Steel

A vállalat fenntarthatósági tevékenységének fokozása jegyében született meg a Green Steel Climate+ szolgáltatás. Lényege, hogy az így előállított termékek kizárólag megújuló energiaforrásokból származó energiával készülnek, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Végezetül pedig a vállalat a Green Steel Stainless+ címszó alatt olyan rozsdamentes acéltermékeket kínál ügyfeleinknek, amelyek legalább 95%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Ez azért nagyon fontos, mert a primer alapanyagok tekintetében létrejövő károsanyag-kibocsátás 87%-kal alacsonyabb annak köszönhetően, hogy a Swiss Green Steel elkerüli az elsődleges ötvözetek használatát.

Bővebben: https://www.swissgreensteel.com/our-portfolio

H2 Green Steel: Zöld acél 5 lépésben

A svédországi H2 Green Steel teljesen integrált gyártási folyamatával, a végponttól végpontig tartó digitalizálással, a fosszilis forrásokból származó villamos energiával és szén helyett zöld hidrogénnel teszi fenntarthatóbbá az acélgyártást és csökkenti karbonlábnyomát.

Forrás: H2 Green Steel

A vállalat acélgyártási folyamata egy 5 lépcsős folyamat eredményeként valósul meg.

Kiindulási pont a gigamértékű elektrolízis (1.), amely során a fosszilis energia mellett elektromos áram segítségével történik meg a víz lebontása oxigénre és hidrogénre. Az üzembe integrált elektrolízis folyamata így kiváló alapot szolgáltat a zöld acélgyártás további lépéseihez, melynek következő állomása a DR-reaktor (2.). Itt vasérc finomítás történik direkt-redukált vassá (DRI) – a vasércben található oxigén kölcsönhatásba lép a hidrogénnel, aminek eredményeképpen gőz keletkezik. A kulcs itt a zöld hidrogén használata, amely a hagyományos acélgyártáshoz képest több mint 95%-kal csökkentheti a redukciós folyamatból származó CO2-kibocsátást. Az így elkészült DRI forró állapotban kerül az elektromos ívkemencékbe (3.), amelynek működtetéséhez a vállalat fosszilis energiától mentes villamos energiát használ. Az ívkemencékben DRI és acélhulladék felmelegítése, olvasztása megy végbe. A létrejövő olvadék egy RH gáztalanítóba kerül, ahol a kémiai finomítás jegyében ötvözőket adnak hozzá. A folyékony anyagból ezután szilárd termék készül folyamatos öntés és hengerlés mellett (4.). A teljesen integrált folyamattal 70%-kos csökkenés érhető el az energiafogyasztás terén. Az ötödik állomáson már csak az utómunkálatok (5.) vannak hátra, ahol a melegen hengerelt tekercsek különböző kezelésen esnek át a megrendelői igényeknek megfelelően: hideghengerelés, lágyítás, tűzihorganyzás. A kész acéltermékek ezután számos iparág számára elérhetővé válnak.

Bővebben: https://www.h2greensteel.com/green-steel

Innovatív acéltermékek a SSAB-tól

A szintén svéd SSAB két innovatív, saját fejlesztésű termékkel van jelen a fenntartható acélgyártás területén: SSAB Zero™ acél és SSAB Fossil-free™ acél.

Forrás: SSAB

Az SSAB Zero™ terméket újrahasznosított acélból állítják elő. Mivel a felhasznált nyersanyag gyártása során korábban fosszilis energiát használtak fel, ezért nem teljesen fosszília mentes megoldásról beszélünk, ellenben a SSAB gyártási folyamatai során ennek nyomait igyekszik minimalizálni, továbbá csökkenteni a károsanyagkibocsátást. Az acélgyártás első lépéseként a felhasznált hulladék elektromos ívkemencébe kerül. Itt oxigén befújás, valamint mész és habosító hozzáadásával salakot képeznek. A megolvadt vasat kivonják, majd kiöntik, így létrejön a SSAB Zero™ acél végtermék.

Forrás: SSAB

Az SSAB Fossil-free™ acél a HYBRIT® technológiával készül. Ez az eljárás hasonló a H2 Green Steel megoldásához, hiszen a vasérc redukciós folyamata során itt is hidrogén helyettesíti a szenet. Így a vasércredukció melléktermékeként CO2 helyett simán csak víz keletkezik, ami jelentős karbonlábnyom nélküli acélgyártást ad a vállalat kezébe.

Az SSAB ezen két CO2-kibocsátás hatékonyságát célzó megoldásával jelentős pozíciót tölt be az acélgyártás területén. A vállalat további tervei között szerepel, hogy 2026-ban a világon elsőként fosszilis anyagok felhasználása nélkül készülő acéllal lépjen a piacra, továbbá, hogy teljes egészében fosszilis anyagoktól mentes értékláncot biztosítson ügyelei számára. Terveik szerint 2030-ra az összes gyártóüzemük képes lesz fosszilis anyagok felhasználása nélkül acélt előállítani.

Bővebben: https://www.ssab.com/hu-hu/fosszilis-mentes-acel

*A Sustainable Ships közleménye alapján.

Megosztás
[
    ]