Elérhető a MESYS szoftver új verziója

A MESYS tengely- és gördülőcsapágy-elemző szoftver új verziója lehetővé teszi a csapágyon belüli terheléseloszlás és a csapágy élettartamának kiszámítását az ISO/TS 16281 szabvány szerint és további lehetőségekkel, például modális elemzéssel, tengelyek szilárdságszámításával és fogaskerekek szimulálásával is rendelkezik. A szoftvert jelenleg 4 kontinens 31 országában használják az ügyfelek.

A csapágy élettartama és az érintkezési feszültség az adott tűréstartományban és a diagram konfigurálása

Általános kiterjesztések

A Barden/HQW és az SKF csapágyadatbázisai frissültek, és a rendszer az NSK új adataival egészül ki. A titkosított Barden/HQW adatbázis tartalmazza a belső geometriát, míg az SKF és az NSK adatbázisok csak katalógusadatokat tartalmaznak.

Az egyéni diagramok mostantól definiálhatók a paraméterváltozatban megadott adatok alapján. Ezek hozzáadhatók a grafikus menühöz vagy a fő jelentéshez. Az alkalmazással kapcsolatos diagramok egyszerűen definiálhatók és a számítási fájlba menthetők.

A szoftver 12 éven keresztül elérhető volt 32 bites és 64 bites változatban is. Ezután azonban már csak a 64 bites verzió lesz elérhető.

Kiterjesztések a csapágyszámításban

Az ISO 281 szerinti élettartam-számításhoz szükséges X/Y-tényezőket a névleges hatásszög helyett választhatóan a szabad hatásszögből is ki lehet számítani. Ez lehetővé teszi a csapágyhézag figyelembevételét különösen a mélyhornyú golyóscsapágyak esetében az ISO 281 szerinti élettartam számításánál.

A rugalmas környezettel végzett számításhoz mostantól a gyűrűdeformációkon kívül a házhoz viszonyított hézagszélesség is megadható. Ez lehetővé teszi a nem körkörös házban lévő körkörös csapágygyűrű és a körkörös házban lévő nem körkörös csapágygyűrű megkülönböztetését. Természetesen egy számítás során mindkét alkatrésznek lehetnek kerekítési eltérései is.

A csapágygyűrűk deformációi mostantól animáción is megjeleníthetők.

Kiterjesztések a tengelyszámításban

A tengelyszámításban a 3D-alakváltozási nézetek mostantól animációként is elérhetők. Számos lehetőség áll rendelkezésre a 3D-nézetek konfigurálásához, például egyes komponensek, például a koordináta-rendszer vagy a házak engedélyezése, vagy letiltása.

https://www.mesys.ch/images/202307-animatedDeformation.mp4?_=1

A kiterjesztett csapágymodell mostantól lehetővé teszi, hogy a két csapágy közötti távtartókat közvetlenül figyelembe vegyük, anélkül, hogy a távtartóhoz egy alkatrészt kellene hozzáadni. Ezek a távtartók ezután ugyanolyan hőmérsékletűek és anyagúak lehetnek, mint a jobb oldali csapágy. A szabványos esetekben a távtartók meghatározása mostantól gyorsabb folyamat lesz.

A CAD-exportálás lehetőségei kibővültek, és egy előnézet is hozzá lett adva. Először egy 3D-grafika jelenik meg, amelyből a STEP-export elvégezhető. Hengeres fogaskerekek és csapágyak esetében részletes geometria is rendelkezésre áll, amely a fogakat és a gördülőelemeket tartalmazza.

A 3D-elasztikus alkatrészek esetében az ortotróp anyagadatok támogatottak. Az ortotróp anyagok adatai mostantól hozzáadhatók az adatbázishoz. A 3D-geometria importálása most már a szilárd testek mellett a zárt héj szerkezeteket is támogatja.

Kiterjesztések az axiális-radiális gördülőcsapágyak számításában

Az axiális-radiális görgőscsapágyak számítási modulja mostantól a többi számítási modulhoz hasonlóan paraméter variációkat is tartalmaz. Ez lehetővé teszi a geometriai adatok beállítását, például a merevség és a csapágyhézag is megjeleníthető.

A merevségi értékek mostantól közvetlenül kiszámíthatók egy vagy több referenciapontra, anélkül, hogy a sorozatszámítás során több terhelési lépést kellene alkalmazni.

Új számítási modul hengeres fogaskerékpárokhoz

Új modulként hengeres fogaskerékpárok számítása került beillesztésre. Használható önálló programként vagy a tengelyszámításba integrálva.

A hengeres fogaskerékpár számítása a következő jellemzőket támogatja:

  • Fogaskerékgeometria-számítás az ISO 21771-1 szabvány szerint. A belső fogazású fogaskerekek esetében az összes bemeneti és kimeneti átmérő pozitív értékként szerepel a szoftverben, mivel a gyártáshoz és a dokumentációhoz ezeket használják. A belső fogazású fogaskerekek esetében csak a fogak száma van negatív értékre beállítva.
  • A fogaskerekek szilárdságának számítása az ISO 6336 szabvány 1., 2., 3., 5. és 6. része szerint. A fogszélesség és az alkalmazandó kapcsolási szám tekintetében különböző opciók állnak rendelkezésre.
  • Terhelési spektrumok támogatása. A terhelésspektrumban a fordulatszám és a nyomaték mellett a hálóeltérések, a felületi terhelési együtthatók vagy az átlagos feszültséget befolyásoló tényezők is meghatározhatók.
  • Paraméterváltoztatás a geometria vagy a terhelés változtatásához, táblázatokban és diagramokban történő megjelenítéssel.
  • Fogforma grafikonok egyes fogak, teljes fogazás, gyártás vagy kapcsolódás esetén.
  • Grafikonok a specifikus csúszáshoz, az élettartam alatti biztonsághoz és a megengedett nyomatékhoz.
  • VEM-alapú fogforma-feszültség 2D-VEM használatával. A ferdefogazású fogaskerekek esetében vagy a virtuális fogaskerék, vagy az egyenes fogazás használható.
  • STEP exporthoz rendelkezésre álló 3D-fogaskerékgeometria. A keresztmetszetet
    10-4*mn*cos(β) pontossággal kerül generálásra, majd a spirál mentén kerül kihúzásra. A spirál menti a pontosság a CAD-rendszertől függ.

A fentebb felsorolt nyolcféle ISO/TR 6336-30 számítási példái megtalálhatóak a telepítésben. A szoftver legújabb verziója letölthető az alábbi linkről.

ForrásMESYS

További információ:

A MESYS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]