3D nyomtatás PET palackokból – videó

A kiürült ásványvizes és üdítőitalos palackok értékes alapanyagot tartogatnak a 3D nyomtatással foglalkozók számára, a filamentkészítést pedig már otthon is elvégezhetjük. De vajon tényleg megéri befektetni az időt és fáradságot?

A PET-palackok újrahasznosítására számos törekvés látott napvilágot, azonban a hobbi 3D nyomtatás elterjedésével egy új lehetőség is felmerült. Az otthoni barkácsolás erősen adja magát, hogy elgondolkozzunk rajta: vajon képesek vagyunk a 3D nyomtatás alapanyagát olcsóbban, otthon, saját magunk előállítani? A válasz: igen, de mielőtt nekiugranánk a termelésnek érdemes magát a folyamatot és annak árnyoldalát is megismerni.

A Youtube-on Reéb Valter számos műszaki érdekesség, és DIY gépek bemutatásával is foglalkozik. Videóiból a kellő műszaki hozzáértés sem hiányzik, hiszen a következő témát is mérnöki szemüvegen keresztül vizsgálta.

A PET-palackok filamentté alakításához már számos megoldás elérhető, melyek terveit és 3D modelljeit online, ingyen letölthetjük. Jelen megoldással egy régi, Ender 3-as nyomtatót alakíthatunk át a célra. A szerkezet működése egyszerű. A PET-palackokat adott szélességű szalaggá hasítjuk, melyet egy fűtött nyomtató fúvókán keresztülhúzunk. A megfelelően kialakított fúvókaátmérő a gyári, 1,75 mm-es filament méreteit közelíti meg. A műanyag azonban nem olvad meg teljesen, így a szalagból tulajdonképpen egy csövet csavarunk, melyet már a 3D nyomtató is képes feldolgozni.

Az ötlet elsőre nagyszerűnek tűnik és már mindenki esne is neki a kivitelezésnek. Azonban van néhány dolog, amire érdemes figyelni. A PET-palackok megtisztítása nehéz lehet, így számolni kell a kisebb fúvókák gyakori eltömődésével. A 2024-ben bevezetett hazai visszaváltó rendszer miatt a palackok már betétdíjasok lesznek, amely növeli a folyamat költségét. Ezek mellett pedig a filamenttel nehezebb is nyomtatni, csak lassabban és nagyobb hőmérséklettel lehet elérni a megszokott minőséget.

 Megtérülési kalkuláció a különböző PET-palackok esetében

Azonban, ha valaki mégis kedvet kapna az újrahasznosításra, a szerkezethez szükséges fájlok elérhetőek online, amelyhez már csak egy 3D nyomtatóra van szükség.

http://recreator3d.com/

Megosztás
[
    ]