Újabb mérföldkő a WAMATEC életében

25 év, több mint 1500 eladott gép és megannyi sikertörténet. Rövid cikkünkben felelevenítjük a WAMATEC Hungary Kft. történetének legfontosabb pillanatait.

„Toljuk az ipart.” – válaszolja Rieth Thomas a WAMATEC 25. évfordulójára készített videóban a kérdésre, hogy hogyan írná le három szóban a cég elmúlt 25 évét. Aligha lehet ennél pontosabban jellemezni egy szerszámkereskedő történetét. A WAMATEC sikere hosszú-hosszú évek munkájában és immár több mint 1500 eladott gépben keresendő. Megannyi mérföldkő és számos siker mentén érte el a cég mai állapotát. Nézzük is meg, melyek voltak ezek a mérföldkövek és hogy miként emlékeznek vissza az elmúlt negyedszázadra a cég vezetői.

 A WAMATEC jogelődjét 1998-ban alapította Ichiro Fukuta és Christian Shepper. Még az alapítás évében kizárólagos képviseleti jogot szerzett a cég a japán MORI SEIKI szerszámgépgyártó berendezéseinek értékesítését illetően, majd egy évre rá további márkákkal bővült az értékesítési portfólió: elindult az együttműködés a Takamaz, Murata és Ensu cégekkel.

„Az elsőre mindig emlékszem. Azért emlékszem rá szívesen, mert olyan érzés volt, hogy áttört a jég” – emlékszik vissza Magony Tamás az első gép értékesítésére. „Akkor jöttünk rá, hogy van jövőnk ezen a téren.” – teszi hozzá Juvancz Dóra. A cég életét a következő években folyamatos fejlődés jellemezte. Újabb gépeladások, bővülés – például az első bemutatóteremmel –, illetve egy gyümölcsöző partnerség is kezdetét vette 2005-ben a koreai DOOSAN-nal. Az együttműködés 2013-ban odáig jutott, hogy a WAMATEC portfóliójának kiemelt termékei lettek a DOOSAN szerszámgépek – amik azóta ugyan már DN Solutions néven futnak, de mai napig biztos pontot jelentenek.

Magony Tamás (balra), Rieth Thomas (jobbra) és WJ Kim, a DOOSAN-t felvásárló DN Solutions ügyvezetője.

Természetesen a koreai szerszámgépek értékesítésével nem ért véget a történet. A WAMATEC folyamatosan bővült. Számos országban alakultak partnercégei, 2014-ben létrejött egy külön divíziója a lemezmegmunkáló gépek forgalmazására, épült további két bemutatóterem, illetve minősítést is szerzett a piacon magának. És természetesen folyamatosan nőtt az értékesített gépek száma. 2017-ben megvolt az 1000., 2023-ban pedig a Micro-Metál Kft.-vel nyélbe ütötte az 1500. gépeladását is a cég.

Az 1500. értékesített gép egy DN Solutions DVF 6500 megmunkálóközpont volt, amely immár a Micro-Metál Kft. üzemét erősíti.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a számokon és mérföldköveken túlmenően mi történt 25 év alatt a WAMATEC-nél. Voltak-e nehézségek, cég elé gördülő akadályok?

„Talán a 2008-as amerikai, és utána végül is globális pénzügyi válság.” – ismeri el legváratlanabb akadálynak Juvancz Dóra. Cégen belül pedig pont a fentebb említett növekedést fogalmazza meg: „A legnagyobb kihívás az volt, amikor kispályásból nagypályások lettünk. Hirtelen megnőttünk…és egy nagypályás céget kellett rendszer szintűen kiépíteni úgy, hogy közben megtartsuk ezt a családias és baráti hangulatot. Úgy érzem, hogy sikerült.”

Mely projektek sikerültek a legjobban? Talán pont az 1500. gépeladás?

„Nem tudok kiemelni egyet, mert mindegyik egy picit más. És büszkeséget mindegyik iránt érzek” – feleli Magony Tamás, de ha konkrét választ akarunk, akkor Juvancz Dóra elárulja: „A Rába-projektre vagyok most a legbüszkébb, mert az egy teljesen újfajta automatizálási és robotizálási megoldás volt. Amit nagyon jól sikerült abszolválnunk.”

És vajon mit gondolnak a vezetők az elmúlt 25 évről. Mi a siker kulcsa?

„Következetesség” – mondja egybehangzóan Rieth Thomas és Magony Tamás is.

Végezetül pedig jöjjön a WAMATEC üzenete 2024-re vonatkozóan meglévő és leendő partnerei számára:

Örömmel értesítjük, hogy 2024-ben befagyasztjuk az árainkat!

Mi is találkoztunk számos olyan szolgáltatói áremeléssel, ahol a „mindössze” szó utáni 13-18%-os áremelések örömhírként szerepelnek. Úgy gondoljuk, hogy az Ön számára sok minden jelenthet örömhírt, de ez biztosan nem.

Mi azzal a hírrel szolgálhatunk, hogy az előző, 2023 évi KSH fogyasztói árindex alapján számított 22,01 százalékos díjkorrekció helyett, mindössze 0,00%-os díjkorrekciót alkalmazunk minden régi és új ügyfelünk szerviztarifája esetén.

Természetesen mi is érezzük a gazdasági nehézségeket, amelyek partnereinket is sújtják, ezért igyekszünk ebben a kihívásokkal teli időszakban ezzel az apró gesztussal segíteni mindenkit, akivel egy csónakban evezünk.

Boldog új évet kíván a Wamatec Hungary Kft. csapata!”

További információ:

A WAMATEC hivatalos honlapján.

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]