Sikeresen zárult a Meleghegyi Kft. technológiafejlesztési projektje

A GINOP_PLUSZ-1.1.2-21-2022-00064 európai uniós projekt keretein belül négy toronnyal bővítette az automata raktárrendszerét a cég, melynek köszönhetően alkalmas lett két darab egymástól függetlenül működő lézergép kiszolgálására. Ez a liftrendszer a raktárba történő ki és betárolást is biztosítja, valamint képes automatikusan leszedni a kész termékeket. A raktár rendszer számítógépes terminállal rendelkezik, valamint követi a FIFO elvet. A továbbiakban emberi kéz érintése nélkül zajlik a megmunkálás, igy nincs sérülés és kizárt az emberi tévedésből származó hiba. A projekt 218,25 millió forint összegű, feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.

A Meleghegyi és Társa Kft. a GINOP_PLUSZ-1.1.2-21-2022-00064 Széchenyi Terv Plusz program keretein belül négy toronnyal bővítette az automata raktárrendszerét dabasi telephelyükön, melynek köszönhetően az alkalmas lett két darab egymástól függetlenül működő lézergép kiszolgálására. A négy torony 125 paletta alapanyag tárolására alkalmas, palettánkként 3.000 kg maximális tömegig, és 3000x1500mm méretű lemezekig.

A korábbi lemez bekészítési folyamatok nagy szakértelmet, odafigyelést, valamint hosszas időt vettek igénybe. Mind ezt figyelembe véve nem volt elvárható a folyamatos munkavégzés. Számottevő gépleállást és jelentős termelés kiesést okoztak ezen tényezők. Mindemellett a sok manuális pakolásnál fent állt annak a veszélye, hogy egy elhibázott manőver kapcsán a lemezek felületét összekarcolják, vagy a villával megütik a lemez szélét. Mivel a Meleghegyi és Társa Kft. nagy hangsúly fektet a minőségre, és ezt megrendelőik el is várják, nem engedhetik meg magunknak az ilyen hibázási lehetőségeket.

A raktár rendszer számítógépes terminállal rendelkezik, követi a FIFO elvet, hálózatba van kötve, így távolról is irányítható. Az alapanyag felhasználás nyomon követése precízen és bármikor vissza kereshető módon naplózásra kerül, ami minőségbiztosítási okokból igen fontos. Ezeken felül, a berendezés képes automatikusan felrakni a toronyhoz kötött lézergép asztalára a megmunkálandó alapanyagot, és a kivágott alkatrészeket le is szedi és egy másik palettára rakja, ami nagymértékben felgyorsítja a folyamatokat.

A beruházással a raktári és tárolási folyamatuk optimalizálása és fejlesztése volt a fő cél, mely a projekt megvalósításának köszönhetően meg is történt. A projekt a tervezettek szerint, 2023.12.31. dátummal zárult le.

A projektről bővebb információt a www.lezervagas.hu oldalon olvashatnak. 

Elérhetőség: +36 20 349 4872

Megosztás
[
    ]