Lézeres precizitással az orvostudomány irányába

A szimultán 5-tengelyes femtoszekundumos lézeres textúrázási és mikromegmunkálási technológiák versenyképes szereplővé teszik a Providence Texture vállalatot az orvosi gyártásban.

A Providence Texture által gyártott csípőimplantátum felületi textúrázása

Az elmúlt évek során a Providence Texture az orvosi mikromegmunkálások területét erősítette, mostanra azonban egyre inkább nyitott a lézeres megmunkálások felé. Ami azonban igazán hozzájárult ahhoz, hogy a Rhode Island-i Smithfieldben működő üzlet még inkább bekerüljön az orvosi gyártási szektorba, az az 5-tengelyes femtoszekundumos lézeres textúrázási és mikromegmunkálási technológiák beszerzése volt – írja a Today’s Medical Developments oldala.

A kezdetben a Providence Texture megbízásai kis tételméretekben, 1 és 50 darab között mozogtak, az átlagos megrendelések pedig három-négy alkatrészből álltak. Ez mostanra megváltozott, miután az üzem megszerezte az ISO 13845 orvosi minősítést, és a kutatás-fejlesztési (K+F) munkákról áttért a nagy volumenű, évente több tízezer alkatrész gyártására ügyfelei számára.

„Az orvosi iparban korán megtanultuk, hogy a megrendelés típusától függően egy vállalkozás vagy a kutatás-fejlesztésre, vagy a gyártási munkára összpontosíthat” – mondja Melonio. „Mi olyan egyedülálló helyzetben vagyunk, hogy mindkettővel foglalkozunk, mégpedig azért, mert már az első napot jól felszerelve kezdtük, nem úgy, mintha csak akkor ruháztunk volna be technológiába, amikor az üzlet növekedése ezt kívánta volna. Ez kockázatos volt, de kifizetődött, mert amikor a potenciális ügyfelek látták a gyártási kapacitásunk szintjét, mind a kutatás-fejlesztést, mind a gyártást ránk merték bízni.”

A Providence Texture lézeres textúrázó és lézeres mikromegmunkáló rendszereivel használt készülékezés.

Az üzlet nanoszekundumos lézeres textúrázó rendszerekkel és femtoszekundumos technológiával indult, amely számos előnyt kínál, például jobb minőségű alkatrészfelületet. A femtoszekundumos lézerekkel a lézerimpulzusból gyakorlatilag nem jut hő az alkatrész anyagába, és ez azt jelenti, hogy nincsenek hőhatású zónák (HAZ), ami kritikus fontosságú az orvosi alkatrészek gyártásakor.

A HAZ hiánya azt is jelenti, hogy a lézertechnológia az anyagok szélesebb körére alkalmazható, az enyhe és nagyon kemény szerszámacéloktól kezdve az inconel, a szilíciumkarbid, a polikristályos gyémánt (PCD), a zafír és a különböző kerámiatípusokig. A femtoszekundumos lézertechnológia alacsonyabb feldolgozási hőjéhez kapcsolódó másik előnye, hogy nem keletkeznek újraolvasztott sorják a vágások mentén.

Befektetés a technológiába

A vállalat lézeres textúrázó és lézeres mikromegmunkáló rendszerei a GF Machining Solutions 5-tengelyes gépei. Ezek közé tartozik a LASER P 1000 U 5Ax, a LASER P 1200 U 5Ax, valamint az üzem első Laser P 400 U 5Ax, egy kettős lézerforrású, nanoszekundumos és femtoszekundumos lézerrel ellátott rendszer, amely a legkülönfélébb munkákat látja el. Ezzel a műhelynek megvan a szabadsága, hogy a minőség-gyorsaság arányt az adott alkalmazásnak megfelelően finomhangolja.

„A femtoszekundumos lézertechnológia az, ami a lézeres textúrázással kapcsolatos kezdeteken túl az orvosi mikromegmunkálásba való további terjeszkedésünket ösztönözte” – mondja Melonio. „A nanoszekundumos lézerrel is tudunk mikromegmunkálni, de a femtoszekundumos lézerünk lehetővé teszi számunkra, hogy a ma elérhető orvosi anyagok szélesebb körét legyünk képesek feldolgozni.”

A GF Machining Solutions LASER P 400 U gépe a Providence Texture vállalatnál

Melonio szerint a femtoszekundumos lézerek pontosabb részleteket és bonyolult, nanométeres szintű textúrákat is létrehozhatnak a titán alkatrészeken, például a sebészeti csavarokon vagy a gerincimplantátumokon, amelyeket a műhely készít – olyan felületeket, amelyek a nanoszekundumos lézerekkel önmagukban nem lehetségesek.

A lézerek lehetővé teszik az olyan üzletek számára, mint a Providence Texture, hogy az új és különböző orvosi alkatrészek anyagainak szélesebb körét dolgozzák fel, melyre a hagyományos eljárások már nem alkalmasak. A műhely ügyfelei folyamatosan fejlesztik termékeiket az új anyagok használatával, amelyek erősebbek, könnyebbek, korrózióállóbbak és tisztábbak lehetnek. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az anyagok költséghatékonyan megmunkálhatók, ezért a lézer használata az orvostechnikai iparban folyamatosan növekszik.

Forrás és fotókToday’s Medical Developments

További információ:

A Providence Texture hivatalos honlapján.

A GF Machining Solutions LASER P terméksorozat hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]