Íme a 2024 januári pályázatok

A két friss pályázat hálózati energiatárolók telepítésére (RRF-6.5.1-23) és közúti elektromos jármű beszerzésre (RRF-10.10.1-24) irányul. Támogatási keret: az első esetében 62 milliárd Ft, míg a másodiknál 30 milliárd Ft.

Forrás: ECC

RRF-6.5.1-23

Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél

Beadási határidő2024. január 15.- 2024. február 05.
Keret62 000 000 000 Ft
Támogatható pályázatok számamin. 5 – max. 100 db
Támogatási intenzitásmax. 45 %
Beruházási támogatás mértéke a névleges teljesítőképességre vetítve135 000 000 Ft/MW
Támogatás összege67 500 000 Ft – 12 320 000 000 Ft
JogosultakMagyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások, amelyek rendelkeznek:
– érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval vagy
– hálózati csatlakozási engedéllyel a Pályázóra és az adott projekt telephelyére vagy telephelyeire vonatkozóan.

Az energiatárolónak magyarországi telephelyen kell létesülnie.
 
Konzorcium benyújthat támogatási kérelmet!
Támogatható
tevékenységek
Kötelezően megvalósítandó önállóan támogatható tevékenység:
– Eszközbeszerzés

Kötelezően megvalósítandó önállóan nem támogatható tevékenység:
– Kötelezően előírt nyilvánosság biztosítása

Választható önállóan nem támogatható tevékenység:
A projekt előkészítésével kapcsolatos tevékenység
– Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok, beruházás megvalósításához kapcsolódó tervek elkészítése
– Közbeszerzés, beszerzés lebonyolítása
– Egyéb projekt előkészítéshez kapcsolódó tevékenység

A projekt menedzsmentjével kapcsolatos tevékenységek
– Projektmenedzsment

A projekt szakmai megvalósításával kapcsolatos tevékenységek
Beruházáshoz kapcsolódó tevékenységek  
– Terület-előkészítési tevékenységek
– Építéshez kapcsolódó tevékenységek
– Kártalanítás

Immateriális javak beszerzése
Szakmai tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások
– Műszaki jellegű szolgáltatások
– Egyéb szakértői tevékenységek
Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó anyagbeszerzés
Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szállítás
Elszámolható költségekA felhívás keretében támogatott projekt(ek) vonatkozásában a 2022.07.20. és a projekt fizikai befejezése között felmerült kiadások számolhatóak el!

Projekt előkészítési tevékenységek költsége:
Tanulmány, vizsgálat
Projekttervezés
Engedélyes terv
Kiviteli terv

Projekt előkészítési tevékenységek költsége
Közbeszerzési, beszerzési költségek

A projekt menedzsment költsége
Személyi jellegű költség, bérköltség
Személyi jellegű egyéb kifizetések az Elszámolhatósági Útmutató alapján Projektmenedzsmenthez kapcsolódó szállás, utazás költség, napidíj Projektmenedzsmenthez igénybe vett szakértői szolgáltatás díja Eszközbeszerzés
Anyagbeszerzés

Beruházáshoz kapcsolódó költségek
Építési költségek: Bontás, Hozzáférés, védelem, Helyreállítás, rekonstrukció, Felújítás, Átalakítás, Bővítés, Építés, Technológiai szerelés, Próbaüzem, Időszakos területhasználati díj, Kapcsolódó infrastruktúra kiépítés költsége

Egyéb, ingatlanhoz kapcsolódó kártalanítási költségek
Kártalanítási költségek, Terület-előkészítés költsége, Eszközbeszerzés költsége,
Szállítási, tárolási, raktározási költségek

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költség
Anyagbeszerzés
Immateriális javak beszerzése
Műszaki ellenőri szolgáltatás költsége
Műszaki jellegű szolgáltatás költsége
Szakértői szolgáltatás költsége
Hatósági díj, illeték
Biztosítási díjak (ideértve a vagyonbiztosítás költségét is)
Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége
Általános (rezsi) költség
Vállalási feltételekA projekt fizikai befejezéséig a végső kedvezményezettnek szükséges megszerezni az energiatároló berendezésre vonatkozó kiegyenlítőenergia-szabályozási (aFRR) képesség akkreditációját a MAVIR Zrt. eljárásában.

Az újonnan telepített energiatárolók kapacitásának célértéke 885 MWh.
ElőlegA támogatási összeg max. 13%-a.
BiztosítékA nyertes pályázó a támogatási szerződés megkötéséig a pályázott névleges teljesítőképességre vetítve 13 500 Ft/kW teljesítési biztosítékot nyújt bankgarancia vagy biztosítási szerződés alapján kiállított – készfizető kezességvállalást tartalmazó – kötelezvény formájában. A teljesítési biztosíték rendelkezésre állásának igazolása a támogatási szerződés megkötésének feltétele.
MegkezdettségA támogatási kérelem benyújtása előtt megkezdett projekthez is igényelhető támogatás, ha a kérelem benyújtásáig fizikailag még nem fejeződött be.
Projekt megvalósítási idejeLegkésőbb 2026.04.30-ig a projektet fizikailag be kell fejezni.
EgyébJelen támogatás két egymásra épülő támogatási elemből épül fel:
Beruházási támogatás: Az energiatároló telepítéséhez szükséges elszámolható tevékenységek támogatása Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) előirányzat terhére.
Bevételkompenzáció: Olyan támogatási rendszer, amelyben a villamosenergia-tároló üzemeltetője szolgáltatásait piaci körülmények között értékesíti és emellett az általa elvárt bevételi szint és az általa értékesíthető szolgáltatásokból megszerezhető bevétel különbsége alapján bevételkompenzációban részesül vagy bevételkompenzációt fizet. A bevételkompenzáció a projekt fizikai befejezésétől, de leghamarabb 2026. január 1-jétől vehető igénybe. A bevételkompenzáció legfeljebb a projekt fizikai befejezésétől számított 120. hónap végéig tart.

A kétoldalú különbözeti szerződésből vissza nem térítendő támogatás kiszámításához alapul szolgáló igényelt éves nettó fajlagos bevétel minimális összege 19 EUR/kW, maximális összege 190 EUR/kW a pályázott névleges teljesítőképességre vetítve. A támogatási egyenlegből (a beruházási támogatás és a bevételkompenzációs összegek 10%-os kamatláb alkalmazásával a vizsgálat időpontjára hozott összege) kifizethető összeg nem haladhatja meg a projekt elszámolható összköltségének 10%-os kamatláb alkalmazásával a vizsgálat időpontjára hozott értékét.
Ez a kritérium havonta vizsgálandó, a bevételkompenzáció kifizetését megelőzően.

s

Forrás: MAGE

RRF-10.10.1-24

Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak

Beadási határidő2024. február 05. – 2025. március 31.
Keret30 000 000 000 Ft  
Budapest régióban: 10 800 000 000 Ft;  
a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld): 19 200 000 000 Ft
Támogatható pályázatok száma9375 db
Támogatás összegemin.  2,8 millió Ft– max. 64 millió Ft
A projekt keretében beszerzett egy gépjármű maximális támogatása nem haladhatja meg az alábbi táblázatban feltüntetett, az egyes gépjármű kategóriák akkumulátor kapacitására vetített értékeket, illetve az egyes kategóriák esetében egy gépjármű elszámolható költsége nem haladhatja meg a táblázatban meghatározott maximális nettó értékeket.
* a részletes bontást lásd a cikk végén található külön táblázatban
Jogosultak– Azon vállalkozások, amelyek: Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság, egyéni cég vagy egyéni vállalkozó, amelynek alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú, és

– gazdasági társaság esetén a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele, egyéni vállalkozó esetén a bevétele meghaladja a beszerzésre kerülő összes jármű vételárát.

– Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenységet folytató egyéni cég vagy egyéni vállalkozó kizárólag abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

Konzorciumi formában nincs lehetőség támogatási kérelmet benyújtani.
Támogatható
tevékenységek
Eszközbeszerzés
teljesen elektromos, a vásárláskor először Magyarországon forgalomba helyezésre kerülő új gépjármű   megvásárlása vagy zártvégű pénzügyi lízing keretében való beszerzése támogatható, amely megfelel a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti M1, M2, illetve N1, N2 kategóriás gépjárműnek. A felhívás keretében hibrid üzemű gépjármű beszerzése nem támogatható.
Kizáró okokTámogatási kérelmet nem nyújthat be olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) nyújtása.
MegkezdettségA támogatási kérelem benyújtása előtt megkezdett projekthez is igényelhető támogatást, ha azt a támogatást igénylő a kérelem benyújtásáig fizikailag még nem fejezte be. A projekt megvalósítása 2023. november 1-től saját felelősségre megkezdhető.
A projekt keretében beszerzett tisztán elektromos gépjármű forgalmi engedélyének a végső kedvezményezett nevére kiállításának és a gépjármű forgalomba helyezésének a dátuma nem lehet korábbi, mint a felhívás társadalmi egyeztetésére bocsátás dátumát követő nap.
Projekt megvalósítási ideje20 hónap
EgyébA végső kedvezményezettnek a támogatás keretében beszerzett gépjárművet a projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 évig, de legfeljebb 2027. december 31-ig fenn kell tartania, azaz nem értékesítheti és harmadik fél számára nem adhatja bérbe, használatba.

*A ‘Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak‘ (RRF-10.10.1-24) pályázat támogatási összegének részletes bontása:

Akkumulátor kapacitás (kWh)  M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg (Ft)M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális nettó vételár (Ft)
<=412 800 000 Ft11 500 000 Ft
41<X<=593 600 000 Ft14 000 000 Ft
59<4 000 000 Ft20 000 000 Ft
 M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális támogatási összeg (Ft)M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális nettó elszámolható vételár (Ft)
<=493 600 000 Ft17 000 000 Ft
49<X<=743 800 000 Ft22 000 000 Ft
74<4 000 000 Ft25 000 000 Ft
A támogatást igénylő vállalkozás utolsó lezárt teljes üzleti évi statisztikai állományi létszáma (fő)A projekt keretében beszerezhető gépjárművek darabszáma (db)
10 főnél kevesebb1
10 fő vagy 10 főnél több, de 50 főnél kevesebb5
50 fő vagy 50 főnél több, de 250 főnél kevesebb10
250 fő vagy 250 főnél több16

ForrásECC

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei:

  • 21 éves működésünk során,
  • 167 milliárd forintot meghaladó támogatást nyertünk el és számoltunk el partnereink, ügyfeleink részére,
  • több, mint 3.890 beadott pályázat,
  • iparági szakértőkön keresztül széles körű iparági referencia és tapasztalat,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • közel 40 fős szakmai háttérrel.

További információ:

european

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]