Így készülnek a szellőzőcsövek – videó

A különböző típusú csövek gyártása számos lemezalakítási eljárást igényel, kezdve a hajlítástól, a hengerítésen át egészen a peremezésig. Vegyük szemügyre, hogyan működnek ezek a technológiák a gyártási folyamatban!

Az videó elején rögtön egy 90°-os idom gyártását láthatjuk. A lemezalapanyagot automata hengerítőgép hajlítja meg, ezt követően a zárt csövet ellenállás-vonalhegesztéssel hozzák létre. A dolgozó a gépen lévő sablonhoz igazítja a lemezt, majd a gép egyenletesen előretolja azt.

A két rézgörgő között létrejövő ellenállás hőt fejleszt, mely egy vonal mentén összeolvasztja a lemezeket. Ezzel egyszerűen, ívfény nélkül hozható létre egyenes varrat. A kanyarulat kialakítása szegmensenként történik, melyet szintén automata gép hajt végre. A cső behelyezését követően a gép peremeket alakít ki bizonyos távolságokban, melyet adott szögben hajlítanak. Ezt többször megismételve kialakítható a végső idom szöge.

A flexibilis csövek egy tekercselőgépen készülnek, amely vékony fém-műanyag fóliát ragaszt össze. Az egyik eljárásnál a tekercselés közben drót is bevezetésre kerül, mely kifeszíti a csövet, így az mindig a teljes átmérőn lehet, a benne lévő nyomástól függetlenül. A kellő hossz elérése után vákuum segítségével összeszívják a csövet, és már készen is áll a csomagolásra.

A merev csöveket keskeny lemezből gyártják, melyet spirálisan peremeznek össze. A kívánt hossz elérése után egy vágókerék levágja a csövet. Az elvágott perem végét hegesztéssel rögzítik és levágják. A cső végeit pedig az egyszerű szerelhetőség érdekében szintén peremezik.

Megosztás
[
    ]