Holisztikus automatizálás a műhelyszinten

Tekintettel a termelékenység, rugalmasság, minőség és hatékonyság iránti növekvő igényre, valamint a szakképzett munkaerő folyamatos hiányára, az automatizálás a feldolgozóiparban elengedhetetlenné válik.

A DMG MORI már évekkel ezelőtt felismerte ezt, és egy átfogó innovációs offenzívát követően a folyamatintegráció, az automatizálás, a Digital Transformation (DX) és a Green Transformation (GX) négy pillére közül másodikként rögzítette a Machining Transformation (MX) keretrendszerében.

Az automatizálás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy jelentősen növeljék termelékenységüket és csökkentsék az állásidőt.

A Machining Transformation (MX) keretrendszerben az automatizálás előnyei sokrétűek. Először is, a munkadarabok be- és kirakodásához használt robotok hosszabb működéi időt és nagyobb gépkihasználtságot tesznek lehetővé. Ezen ismétlődő feladatok automatizálásával a vállalatok jelentősen növelhetik termelékenységüket és csökkenthetik az állásidőt.

Másodszor, a DMG MORI rugalmasan automatizált gyártócellákkal és -rendszerekkel kívánja felszerelni ügyfeleit. A 24/7-ben megvalósítható termelés alapvető előnye mellett az LPS 4 cellavezérlő technológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyártási folyamataikat még jobban irányítsák, átláthatóan elemezzék és így folyamatosan optimalizálják. Ehhez jön még a nagyobb alkalmazkodóképesség, a rövidebb átfutási idő és a jobb általános működési hatékonyság.

Harmadszor, a DMG MORI a belső logisztika forradalmasítására törekszik a vezető nélküli szállítórendszerek (AMR) átfogó alkalmazásával. Ezek az AMR-ek lehetővé teszik a nyersanyagok, munkadarabok, paletták, precíziós szerszámok és működéshez szükséges erőforrások automatizált szállítását a gyártóüzemben.

Az AMR-ek lehetővé teszik a nyersanyagok, munkadarabok, paletták, precíziós szerszámok és erőforrások automatizált szállítását a gyártóüzemben.

Ez nemcsak a munkafolyamatokat egyszerűsíti, hanem csökkenti a kézi kezelés szükségességét és minimalizálja a hibakockázatot. A DMG MORI innovatív automatizálási megoldásaival még a lights-out gyártás víziója is elérhető közelségbe kerül.

Az automatizálás jellemzői és az ebből származó ügyfélelőnyök még az egyedülálló szempontoknál is változatosabbak:

  • A termelékenység növekedése: Az automatizálás hosszabb üzemidőt és folyamatos termelést tesz lehetővé, csökkentve az üresjárati időket és maximalizálva a gép kihasználtságát. Ez jobb termelékenységet és nagyobb teljesítményt eredményez.
  • Fokozott hatékonyság: Az ismétlődő feladatok automatizálásával a vállalatok megszüntethetik a szűk keresztmetszeteket, minimalizálhatják az emberi hibákat és optimalizálhatják a gyártási folyamatokat. Ez nagyobb hatékonysághoz és kevesebb hulladékhoz vezet.
  • Jobb minőség: Az automatizálás biztosítja a feladatok következetes és pontos végrehajtását, ami magasabb termékminőséget eredményez. Az automatizált rendszerekkel a vállalatok szigorúbb tűréshatárokat érhetnek el, és csökkenthetik a gyártásbeli eltéréseket.
  • Költségcsökkentés: Az automatizálás segít csökkenteni a munkaerőköltségeket azáltal, hogy minimálisra csökkenti a kézi beavatkozás szükségességét. Az automatizálás lehetővé teszi továbbá a vállalatok számára, hogy optimalizálják erőforrásaikat, csökkentsék az anyagpazarlást és csökkentsék az energiafogyasztást.
  • Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: Az MX keretrendszer automatizálási képességei rugalmasságot biztosítanak a vállalatok számára a változó termelési követelményekhez való alkalmazkodáshoz. Az automatizálás lehetővé teszi a gyors átkonfigurálást és átprogramozást, ami a különböző termékváltozatok hatékony gyártását teszi lehetővé.
  • Biztonság és ergonómia: Az automatizálás csökkenti az ismétlődő és fizikailag megterhelő feladatok kézi elvégzését, ami biztonságosabb munkakörnyezetet eredményez a munkavállalók számára. Emellett segít minimalizálni a munkahelyi sérülések kockázatát és javítja az ergonómiát.
  • Skálázhatóság: Az MX keretrendszer automatizálási megoldásai skálázhatók, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy kisebb automatizált cellákkal kezdjenek, és szükség szerint fokozatosan bővítsék automatizálási kapacitásukat. Ez a skálázhatóság lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy automatizálási beruházásaikat a növekedési stratégiájukhoz igazítsák.
  • Csökkentett munkaerőigény: Az MX-en belüli automatizálás jelentősen csökkenti a kézi munkaerő szükségességét a feldolgozógépek és rendszerek között, illetve azokon belül. Ez különösen értékes a munkaerőhiány, a potenciális készséghiány és a demográfiai változások okozta kihívások kezelésében. A nagyobb fokú autonómia és a gyártási folyamatok nagyfokú folyamatossága a teljes CNC-gyártási folyamatot is racionalizálja. Az automatizálás emellett minimalizálja az emberi tényezők, például a fáradtság vagy a teljesítmény ingadozása által okozott hibák kockázatát.

A feldolgozóiparban a hatékonyság, a termelékenység és a minőség iránti növekvő igény, valamint a szakképzett munkaerő hiánya és a demográfiai változások jelentette kihívások miatt az automatizálás stratégiai szükségletté vált. A DMG MORI felismerte ezt, és az automatizálást a négy pillér egyikeként rögzítette az MX keretrendszerében. A moduláris végponttól végpontig terjedő automatizálási megoldások átfogó portfóliójával együtt ez megnyitja a felhasználók előtt az utat a CNC-gyártás új korszaka felé.

A DMG MORI Machining Transformation-t személyesen is megtapasztalhatja, hiszen 2024. január 22. és február 2. között Pfronten immáron 29. alkalommal ad otthont a jövőorientált termelés legújabb technológiáinak. A nyílt nap alkalmából a DMG MORI legnagyobb európai telephelyét egy 4200 m²-es bemutatóteremmé alakítja át, ahol a szerszámgépgyártás úttörő megoldásait mutatja be.

ForrásDMG MORI

További információ:

A Machining Transformation (MX) megoldásról a DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]