Hogyan készülnek a kéziszerszámok? – videó

Motortekercselés, automatizált szerelés, a gépek és az emberek kollaborációja. Nézzük meg, ezen összehangolt folyamatok hogyan teszik lehetővé a sarokcsiszolók és fúrógépek előállítását egy modern gyárban.

Legyen szó vezetékes, vagy akkumulátoros szerszámokról, mindegyikük lelke a motor. A folyamat ezek tekercselésével kezdődik. A gyárba a forgórészek már tengellyel együtt érkeznek. A teljesen automatizált gépláncba dolgozók helyezik az alkatrészeket. A tengelyre szépen sorjában felkerül a kommutátor, majd a tekercselés is kezdetét veszi. A rézhuzal megvezetéséről a két oldalon lévő befogó gondoskodik, így a huzal mindig a megfelelő helyre kerül, még nagy tekercselési sebesség mellett is. A tekercselést folyamatosan tesztelik és a hibás darabok eltávolításra kerülnek a gyárósorról. A kész forgórészek végeit gyantával vonják be, így ellenállóbbak lesznek az esetlegesen bejutó szennyeződéseknek, majd a forgórész lemezeinek palástfelületét lecsiszolják. A hűtőventilátort is rápréselik a tengelyre, melyet követően a szerelvény centrírozáson esik át. A jelölés után pedig a kommutátorok is ellenőrzésre kerülnek.

A csapágyak és fedél préselése után következhet az összeszerelés. A forgó- és állórészek a fröccsöntött házban kapnak helyet. A szerelési fázisnál a pneumatikus-mechanikus automatizáláson túl már az ipari robotok is megtalálhatóak. Ezek sokkal nagyobb rugalmasságot tesznek lehetővé a gyártás során.

A motor behelyezésekor a résszerelvényeket egy szerelőpalettára helyezik, így a darabok egységesen mozognak a szerelési folyamatban. A robot levegővel pörgeti meg a forgórészt, mely elősegíti a stabilabb behelyezést. A további szerelést kézzel végzik, a csavarozásról azonban a gépek gondoskodnak, melyek előre beállított nyomatékra húzzák a rögzítőelemeket.

A fúrógépek összeszerelése is nagyrészt hasonló folyamatokból áll. A legérdekesebb rész talán a tokmány felhelyezése. Ehhez a folyamathoz a fúró markolatát egy készülékbe fogják, egy robot ráhelyezi a tokmányt, a csavarozáshoz a forgómozgást pedig maga a fúró biztosítja. Ezután pedig már csak a csomagolás van hátra.

Megosztás
[
    ]