Folyamatintegráció a holisztikus teljesítményért

A DMG MORI Machining Transformation (MX) koncepciója új távlatokat nyit a gyártók számára.

A folyamatintegráció csökkenti a holisztikus gyártási megoldások tervezésével járó erőfeszítéseket.

A vállalatoknak folyamatosan szembe kell néznie az egyre gyorsabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb gyártás kihívásaival, ezzel párhuzamosan pedig a társadalmi igények is drasztikus változáson mennek keresztül, amihez igazodnia kell a gyártóknak. Ennek mentén a DMG mori folyamatosan fejleszti üzleti modelljét, új termékekkel és szolgáltatásokkal igazodva a változó igényekhez. A Machining Transformation (MX) koncepció négy pillért egyesít, amelyek a folyamatintegrációt, az automatizálást, a szerszámgépek digitális átalakulását (DX) és zöld átalakulását (GX) szolgálják ki. Új koncepciójával a DMG MORI reagál az üzleti környezet változásaira, hiszen amíg korábban egyetlen munkadarab megmunkálásához több gép egymás utáni használatára volt szükség, most mindez egyetlen folyamatintegrált gépen érhető el.

A DMG MORI a Machining Transformation (MX) négy pillérével választ ad az egyre gyorsabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb gyártás kihívásaira.

Folyamatintegráció

Az átalakulás első lépése a szerszámgépek intelligens mechatronikáját ötvözi a folyamatintegráció messzemenő lehetőségeivel. A DMG MORI ezen megoldása új holiszitkus távlatokat nyit az ügyfelei számára. A vállalat az 5 tengelyes maró- és esztergatechnológia integrált mill 6 turn kombinációjával már évtizedek óta folyamatosan innovatív mércét állít fel. A DMG MORI további kiegészítő eljárásaival (mint például a köszörülési, a Lasertec DED vagy Ultrasonic technológiák) tovább fokozza innovatív törekvéseit, hiszen ezen megoldások integrálására is nagy hangsúlyt fektet, például a mérés vagy a fogaskerekek megmunkálásának területén.

Az elmúlt évtizedek során a DMG MORI egyre több technológiát és eljárást épített be gépeibe – például a köszörülést és a fogaskerék-megmunkálást.

A DMG folyamatintegrációja lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a több szerszámgépet igénylő megmunkálások és egymás utáni lépések egyetlen holisztikus megoldásban egyesülve növeljék a termelékenységüket. A technológia egyik nagy előnye, hogy használatával a beállítási idők rendkívül lerövidülnek. Továbbá nincsenek holtidők, valamint megszűnnek az átszerszámozással járó hibák is. A ciklusidők is jelentősen csökkenek, az alkatrészek pontossága pedig a folyamat közbeni mérésnek köszönhetően garantált. Mindezek mellett a CNC-vezérléssel együttműködő integrált mérési eljárások új, adaptív megmunkálási folyamatokra adnak lehetőséget.

A folyamat közbeni mérés kiegészíti az igényes munkadarabok teljes megmunkálását, és egyenletes pontosságot biztosít.

A folyamatintegráció közvetlen előnyei az ügyfelek számára:

  • Holisztikus teljesítmény: A több munkafolyamatot egyesítő megmunkálás növeli az általános hatékonyságot és termelékenységet.
  • Csökkentett beállítási idők: A folyamatintegráció jelentősen csökkenti a különböző megmunkálási folyamatok közötti átállásokat.
  • Az holtidők és a hibák kiküszöbölése: A megmunkálási folyamatok egyetlen beállításba történő integrálása megszünteti az átszerszámozás szükségességét, minimalizálva ezzel a holtidőket és kiküszöbölve a lehetséges hibákat.
  • Rövidített folyamatlánc: A folyamatintegrációnak köszönhetően egyszerűsödnek a gyártási folyamatok, csökken a szükséges lépések száma, valamint a megmunkáláshoz szükséges gépek száma is.
  • Gyorsabb ciklusidő: A gyorsabb beállításnak és a megszüntetett holtidőknek köszönhetően a teljes ciklusidő is lerövidül.
  • Kiegyensúlyozottabb energiafelhasználás: Az integrált folyamatoknak köszönhetően javul a gépek energiahatékonysága.
  • Megnövelt pontosság: A folyamatintegráció biztosítja az alkatrészek pontos és következetes megmunkálását, ami jobb minőségű termékeket eredményez.
  • Valós idejű felügyelet és minőségellenőrzés: A folyamat közbeni mérések és az adaptív megmunkálási műveletek lehetővé teszik a gyártás folyamatos nyomon követését, így az esetleges hibák gyorsan észlelhetőek és korrigálhatóak.

A folyamatintegráció termelékenységre gyakorolt pozitív hatásain túlmenően csökken a megmunkáláshoz szükséges gépek száma. Ennek számos előnye van: egyrészt leegyszerűsödik a tervezési folyamat és a vezérlés is, másrészt költséghatékony lépést jelent a gyártók számára, enyhítve ezzel a további automatizálási lépések jelentette anyagi terheket. Továbbá hely-és energiatakarékos megoldást jelent, ami tovább csökkenti a fémforgácsoló műhelyek ökológiai lábnyomát is.

ForrásDMG MORI

További információ:

A Machining Transformation (MX) megoldásról a DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]