Faaprító házilag – videó

Hogyan készül az otthoni forgácsolóműhelyben a faaprítógép, mellyel könnyen megszabadulhatunk a felhalmozódott nagyobb zöldhulladéktól?

A Make it Extreme csapata ismét ipari minőségű gépet épít műhelyében. A jól felszerelt géppark számára nincsen lehetetlen, legyen szó bármilyen elképzelésről.

A gép fő eleme az aprítótárcsa, melyre egymással átellenesen kerül felcsavarozásra az aprítókés. A tengely esztergálással készül el, a tárcsa pedig plazmavágott lemezből. A furatot először körkivágóval fúrják elő, a végső dimenziót pedig egy marógépen ütőkéssel, másnéven kiesztergálófejjel forgácsolják. A kések egymáshoz képest 180°-ban lévő hornyok mentén helyezkednek majd el. Itt szintén a kiesztergálókés kap szerepet, a pontos pozícionálás pedig osztókészülékkel történik. Végül a tengelyt belepréselik a tárcsába, majd a két elemet összehegesztik. A megfelelő kiegyensúlyozottság elérése érdekében a tárcsát esztergán feloldalazzák.

A gép burkolata és egyben a csapágyazás a következő lépés. Az efféle szerkezetek építésénél a szerelt csapágyházak ideális megoldásnak mondhatóak, hiszen a kialakított furatokhoz felcsavarozhatóak, nincs szükség csapágyfészkek pontos kialakítására. A tárcsára lapátok is kerülnek, melyek ventilátorként funkcionálva kifújják majd az aprítékot.

A gépnek szüksége van még kidobókürtőre is. Ez zárt szelvényből készül, mely végén az állítható lemezzel irányítható az apríték röppályája. A befejező lépésekben a szerkezet kerekeket, és támasztólábakat is kap az egyszerű mozgathatóság érdekében. A hajtástól háromfázisú villanymotor gondoskodik, amelyre szükség is van az aprítás igen nagy teljesítményigénye miatt. Végül pedig az ékszíjak burkolata sem maradhat el. A festést követően pedig jöhet a próbatétel, mely során a gép igen jól megbirkózik az olajfaágakkal.

Megosztás
[
    ]