EUROGUSS 2024 – Öntészet felsőfokon

2024.01.16.-18. között Nürnberg ad otthont a kétévente megrendezésre kerülő EUROGUSS kiállításnak, ahol az öntőszerszámokra irányul a figyelem. Kiállítók széles skálája, előadások és számos kísérőprogram várja a látogatókat.

Mai, azaz 2024.01.16-i dátummal megnyitotta kapuit a nürnbergi EUROGUSS 2024 kiállítás ás szakvásár. A kétévente megrendezésre kerülő eseményen több mint 620 kiállító (összesen 33 országból) mutatja be technológiáját, megoldásait az öntészet teljes területéről. Az EUROGUSS a kiállítók széles választékán túl számos kísérőprogrammal, előadásokkal, versenyekkel és a 23. Die Casting Conference-szel várja a látogatókat.

A nürnbergi szakvásáron az öntészeti iparág teljes értéklánca felsorakozik: precíziós öntészet, perifériás megoldások, prototípusgyártás, fém 3D nyomtatás, öntőformák készítése, a legkülönfélébb ötvözetek felhasználása, hőkezelés, öntvények utókezelése, anyagvizsgálat, szimulációs szoftverek használata az öntészetben, hulladékgazdálkodás és számos egyéb megoldás is helyet kap.  Az EUROGUSS kiváló platform az öntészeti megoldásokban utazók számára, hogy értesüljenek az iparág legújabb vívmányairól és megvitassák annak jövőjét.

Neves kiállítók az EUROGUSS-on

33 országból érkezett több mint 620 kiállító az idei szakvásárra. Köztük számos nagy múltra visszatekintő vállalat is helyet kapott, kik bemutatják szerteágazó szaktudásukat és innovatív technológiákat az öntészeti iparág számára.

A Carl ZEISS például precíziós orvostechnikai megoldásai mellett többek között olyan technológiákat mutat be, melyeket a repülőgépgyártás során használnak fel vagy az autóipari szerkezeti öntvények legyártásában és ellenőrzésében nyújtanak segítséget. Ilyen megoldások például: az optikai alkatrészvizsgálat, a röntgenvizsgálat, a tapintómérés, a minőség-ellenőrzés. A ZEISS számos megoldása között kiállításra kerül az ATOS 5 méréstechnikai rendszer, valamint a robusztus 2D röntgengép, a ZEISS BOSELLO OMNIA is.

A GROB-Werke univerzális megmunkálóközpontjai és automatizált megoldásai között helyett kap az EUROGUSS-on a G720F megmunkálóközpont is, amely kiváló választás lehet akár akkumulátorházak megmunkálására. Az 5-tengelyes G720F nagy stabilitásra képes, kiváló hőelvezető képessége különösen alkalmas MQL megmunkáláshoz. Optimalizált tengelyelrendezése kiváló forgácshullást eredményez, meghajtásának köszönhetően pedig dinamikus és tartós megmunkálás érhető el vele.

A GROB F-sorozata lehetővé teszi vázszerkezetek és akkumulátorházak hatékony sorozatgyártását. Automatizált gyártósoron történő használata nem csak hatékonyabb, de folyamatbiztonsága és gazdaságossága is garantált. Az F sorozat tengelyelrendezése megfelel a GROB bevált gépkoncepciójának. A modulárisan kialakított és szabványosított gépelemek garantálják a magas termékminőséget, a dinamikát és a rövid forgácsolási időt.

A TRUMPF csúcstechnológiai vállalat gyártási megoldásokat kínál a szerszámgép- és lézeriparban. Számos megoldással rendelkezik a lemezmegmunkálás és lézertechnológia terén: nagy teljesítményű CO2-lézerek, ultrarövid impulzuslézerek, vagy akár jelölőlézerek is elérhetők a vállalat portfóliójában. 3D-s alkatrészvágás, hegesztés, felületkezelés és számos olyan megoldás is szerepel a TRUMPF kínálatában, amely széles ipar felhasználásra ad lehetőséget. Öntészeti megoldások tekintetében az EUROGUSS-on érdekesek lehetnek a látogatóknak a TRUMPF additív (köztük a fém 3D nyomtatás) technológiái: gyártóberendezések és szoftverek melyek az autóipari öntvények elkészítése mellett az orvostechnikában vagy akár repülőgépipari elemek legyártása során is alkalmazhatók.

A számos további kiállítók között szerepel még a Böhmer, a GF, a Henkel, a Rösler, illetve a Sahinler is.

Fókuszban a következő generáció

Az EUROGUSS utolsó napján az ifjú titánokra hárul majd a figyelem. Az öntészet iránt érdeklődő hallgatók, pályakezdők megismerkedhetnek a szerszámöntés izgalmas világával. Az egész napos előadások, tárlatvezetés és gépbemutatók mellett a Talent Award is kiosztásra kerül, mellyel az ágazat fiatal tehetségeinek munkáját, innovatív megoldásait díjazzák.

Izgalmas kísérőprogramok

A gyártók standjai mellett számos pavilonban zajlanak majd előadások és kísérőprogramok a vásár ideje alatt, melyek az iparág egy-egy kiemelt területére fókuszálnak majd. Kutatás-fejlesztés, az additív eljárások alkalmazása, a start-upok világa, vagy éppen a megaöntvényekben rejlő potenciál, a Guided Tours keretében – ezek és még számos izgalmas kísérőprogram vár a látogatókra.

Képek és forrásEUROGUSS

További információ:

Az EUROGUSS 2024 hivatalos honlapján.

Megosztás

Kelemen Dániel

A CNCMedia szerkesztője. Digitális gyártás szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, szakmai interjúkról, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2020 óta. 

Tags:

[
    ]