Az UP Engineering sikertörténete

Az autóiparban nemcsak labdába rúgni nehéz, hanem a játékba kerülés is elképesztő erőfeszítéseket igényel – emlékezett vissza Ujvári Péter, az UP Engineering Consulting Ltd. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa. A mérnökcég története is azt igazolja, hogy megfelelő gondolkodásmóddal és valóban kőkemény munkával Magyarországról is lehetséges egyedülálló pozíciót építeni a nemzetközi élvonalban. A cég sikeressége nem csupán anyagi eredményekben és globális elismerésekben mérhető, hanem az inspiráló vállalati kultúrában és az elkötelezettségben is, ami az UP Engineering-et az iparág egyik meghatározó szereplőjévé teszi.

Az UP Engineering egy magyar mérnöki tanácsadó cég, a szerszámipar egyre dinamikusabb szereplője, magában hordozva a magyar mérnöki kiválóság jellegzetességeit. A vállalat 2014-ben alakult, azóta folyamatos növekedés és fejlődés jellemzi. Specializációja a lemez és műanyagfröccsöntött karosszéria elemek gyártóeszközeinek fejlesztése. Versenytársai közül egyedi tervezési módszertanával, valamint magas szakmai színvonalú szolgáltatásaival és erős nemzetközi – kínai – hátterével emelkedik ki.

Az UP Engineering víziója a mérnöki együttműködés területén való fokozatos előrejutás, amelyet a folyamatos fejlesztési tevékenysége is alátámaszt, valamint egy olyan vállalati kultúra építése, amely elkötelezett az iparág fejlesztése és formálása iránt. Az üzletember inspiráló története nem csupán sikerekkel van teli, hanem a nehézségek által hozott tanulságokkal is. Az innovációra és rugalmasságra való folyamatos ösztönzés lehetővé tette a cég számára, hogy megtalálja azokat az egyedi megoldásokat, amelyek a nemzetközi piacon való sikeres versenyképességhez szükségesek voltak.

Ujvári Péter, az UP Engineering alapító-ügyvezetője

CNCMedia: Ismertesse kérem röviden a céget. Mely kezdeti vezérelv mentén alakult meg a cég, és az évek alatt milyen fontosabb mérföldkövek mentén volt tetten érhető a fejlődése?

Ujvári Péter: Az UP Engineering egy 100%-ban magyar tulajdonú vállalat. Az alap elgondolás az volt, hogy egyesítsük a magyar mérnöki szakértelem hagyományait és a kínai piac dinamizmusát. Hiszek abban, hogy a magyar mérnöki tehetség és innováció megállja a helyét az élvonalban. Alapításunkkal egy olyan mérnökiroda létrehozását tűztem ki célul, ahol a klasszikus mérnöki feladatok szinergiáit egyesítettem a színvonalas gyártás támogatással, szoftver kereskedelemmel és képzéssel. Tudatosan építettem fel önmagamat, a szakirányú diploma szerzések, majd a kkv- és multi környezetben is megtapasztalt mérnöki és vezetői feladatok megoldása során.

A kezdeti időszakban nehezen tudtam elfogadtatni magam a piacon, ám a kitartás és felkészültség kifizetődőnek bizonyult. Az áttörést egy motorháztető panel gyártásához szükséges transzfer szerszám-sor tervezése indította el, aminek köszönhetően fokozatosan növelhettük munkatársaink számát. Számos autómárka karosszéria és teherhordó szerkezeti elemének gyártásához szükséges projektben veszünk részt. Elsősorban az autóiparra az elektronikai, az energia és a védelmi szektorra koncentrálunk.

CNCMedia: Hogyan néz ki a cégstruktúra? Hol található a telephely, hány fővel dolgozik a cég és milyen divíziók alkotják?

U.P.: Nagy gondot fordítok munkatársaink megválogatására, hiszen tartós sikert csakis jó csapattal lehet elérni. Rendkívül tehetséges és magasan képzett szakemberekkel dolgozom együtt. Vezető mérnökeink a szakma akadémiai körökben is elismert, magasan kvalifikált tagjai. A cég alapját az erős műszaki tudás biztosítja.

Már induláskor a lehető legmagasabb minőség és hatékonyság elérése volt a célom, az irodát a nemzetközi piacra szántam, így a céget az Egyesült Királyságban alapítottam. Ma 27 embernek adunk munkát, és 2024-re már közelítjük a 2.5 millió eurós árbevételt.

A struktúrát úgy alakítottam ki, hogy a tervező és szimulációs mérnököket semmi sem zavarhatja a munkavégzésben. Az ügyfelek nincsenek közvetlen kapcsolatban a mérnökökkel, a kommunikációt kizárólag a projektvezetők végzik, ők a kapocs a mérnökök és a külvilág között. Az értékesítési részleg foglalkozik a szoftverek, a mérnöki szolgáltatások és a gyártási tevékenységek kezelésével.

CNCMedia: Milyen szerepe van a kínai irodának a cégen belül?

U.P.: Kína a mai modern szerszámgyártás fellegvára, így stratégiai lépés volt, hogy saját tulajdonú létesítménnyel rendelkezzünk a régióban, megkönnyítve az alkalmazkodást a kínai üzleti kultúra sajátosságaihoz. Ez az iroda az ázsiai tevékenységeink irányítóközpontja, hiszen a nagy távolság miatt nem utazhatunk állandóan viszont szükséges a folyamatos felügyelet és jelenlét, hogy elkerüljük a minőségi problémákat. Jelenleg 15 értékesítő-, projekt- és szerszámmérnök dolgozik a Shenzhen-i irodában. Ipari feladataik mellett ők felelnek a gyártási projektek során az ellenőrzésekért és a kommunikációért.

CNCMedia: Mi a cég fő tevékenysége? Milyen szerepet tölt be ezzel a magyar, illetve nemzetközi piacon?

U.P.: Több lábon álló üzleti modellt alakítottam ki. A fejlesztési projektjeink keretében olyan az autóiparban és egyéb ágazatokban használatos fém és műanyag alkatrészek gyártási technológiáját és sorozatgyártását fejlesztjük ki, illetve valósítjuk meg, amely alkatrészeket magas szintű automatizáltság mellett is erős komplexitás jellemez. A fejlesztési programjaink és mérnöki szolgáltatásaink mellett nem elhanyagolható a szerepe a vállalat szoftver értékesítési és oktatási tevékenységének sem.

Az UP Engineering jelenleg egyedüliként rendelkezik Magyarországon a ZWSOFT által minősített oktatóközpont elismeréssel. Ez a minősítés nemcsak az oktatási, hanem az értékesítési tevékenységünk magas szakmai színvonalát is elismeri, hiszen nemcsak a felhasználókat képezzük, segítjük, de az európai viszonteladó hálózat tagjai is rendszeres vendégeink. A cégünk szakmai tekintélyét erősíti, hogy számos szimulációs és tervező szoftver fejlesztő vállalat választott bennünket márka képviselőjének.

Jelenleg a bevételeink 85%-a a külföldi piacról érkezik. Kiemelt fontosságú szakértői tevékenységünk is, ahol az autóipari karosszéria elemek lemezalakítási és műanyagfröccsöntési problémáira keresünk megoldásokat. Magyarországon egyedülállóként, de Európában is csak néhány mérnökiroda kínál transzfersor (présutca) szimulációt. Színvonalas szolgáltatásunk azt a lehetőséget kínálja, hogy a valós folyamatokban résztvevő transzfer szerszámok és automata présgépek elemeinek számítógépes leképezésével megalkotjuk egy adott termék gyártási folyamatainak logikai modelljét és azonosítjuk a kritikus és nem hatékony átviteli folyamatokat és pontokat. Ezzel fontos információkat biztosítunk a gyártási folyamatról. A folyamat-szimuláció szolgáltatta eredmények alapján időt, energiát, erőforrást és legfőbbképpen pénzt takaríthatnak meg megbízóink.

CNCMedia: Nagyságrendileg és összetételre hogyan néz ki a géppark?

U.P.: 2023-ban egy stratégiai megállapodást követően egy szerszámüzem csatlakozásával a cég tovább növekedett, jelenleg 1200 négyzetméteren építjük a szerszámokat és gyártóeszközöket. Kínai irodánk felügyelete alatt jelentős volumenben zajlik az ázsiai gyártás is. A modern üzleti és termelési kihívásokhoz rugalmasan alkalmazkodó géppark kialakítása volt a cél. Az üzem gépparkja és mérnökeink felkészültsége együttesen lehetővé teszik a gyors, pontos és határidőre történő kivitelezést. A jelenlegi beruházásunk célja a kiszolgálás komplexitásának, bonyolultságának és hozzáadott értékének növelése volt. Ugyanakkor legalább ilyen fontos szempont volt számunkra, hogy a jelenlegi tevékenységeinket hatékonyabbá tegyük három- és öttengelyes megmunkálóközpontokkal, huzal- és tömbszikra forgácsoló gépekkel, síkköszörűvel. A legnagyobb megmunkálási tartomány jelenleg 5000x900x1000 mm. Korábban ezekhez a technológiai folyamatokhoz szükséges munkákat bérmunkában kellett végeznünk. Ez azonban hatalmas kiszolgáltatottságot jelentett, mert a megfelelő bérgyártók rendkívül túlterheltek voltak, hosszú várakozási idővel.

Amire korábban heteket kellett várni, most már pár napon belül elvégezhetjük magunk.  Ezáltal nemcsak időt és pénzt takarítunk meg, hanem növeljük a rugalmasságunkat és a hatékonyságunkat is a mindennapi munkavégzés során.

CNCMedia: A cég mottójaként ez olvasható: szerszámtervezés, készüléktervezés, termékfejlesztés. Fejtse ki kérem, hogy mit jelent ez pontosan? Mennyire szól a cég tevékenysége a tervezésről és milyen szerepet kap mellette a gyártás?

U.P.: A hierarchia csúcsán a tervezés és fejlesztés helyezkedik el. Egy termék sikeressége a tervezőasztalon dől el, ezt jól tudja mindenki. Próbálok egy egészséges egyensúlyt fenntartani az elvállalt projektek tekintetében. Az összetett műszaki feladatokat szeretjük, ahol a fejlesztés kezdeti lépéseitől kezdődően bekapcsolódhatunk a termék életútjába. Ezáltal részt veszünk a termék kialakításában, a végeselemes szimulációk eredményein alapuló szerszámok tervezési- és gyártási folyamataiban, majd a gyártóeszközök beüzemelésében.

Szeretünk látszólag megoldhatatlannak tűnő műszaki kihívásokat vállalni, mivel úgy vélem, hogy ezek az esetek igazi csapatépítő lehetőségeket rejtenek magukban.

CNCMedia: A magyar ipar általános problémái és nehézségei – mint például a munkaerőhiány kérdése – mennyire érintik a céget? Milyen jellegű kihívásokkal találkoznak, és hogyan képesek azokat leküzdeni?

U.P.: Az ipari technológiák és módszerek folyamatos adaptálása és a szakemberek folyamatos képzése elengedhetetlen a versenyképesség fenntartása érdekében. Stabil pénzügyi háttérrel, megfelelő tőkével rendelkezünk. A tehetséges szakemberek megtalálása és megtartása kulcsfontosságú a cégcsoport sikere szempontjából. A magyar és kínai irodák valós globális jelenlétet biztosítanak, amely lehetővé teszi a nemzetközi piacokon való aktív részvételt és a különböző műszaki és üzleti kihívások kezelését, ezáltal a magyar iparban lévő problémák egyáltalán nem érintenek bennünket.

CNCMedia: Napjainkban szintén meghatározó tényező az iparon belül az automatizálás. Önök milyen lehetőséget látnak benne? Milyen megoldásokkal rendelkeznek ilyen téren?

U.P.: Az automatizáltság iránt megnövekedett igény arra a lépésre sarkalt bennünket, hogy nyissunk új piacok felé, hiszen a tervezési és szimulációs tapasztalataink felhasználhatók az automatizálásban is. Megoldásaink elsősorban a szerszámokhoz kínált másodlagos automatizált rendszerek. Ezek a berendezések az egyszerű automata munkaállomásoktól kezdve egészen a robotok integrációját is magukba foglaló gyártócellák megvalósításig terjednek. Az elmúlt időszakban az általunk tervezett, gyártott berendezések tekintetében szegecselési, szerelési, préselési, mérési és tesztelési feladatokkal találkoztunk.

CNCMedia: Hogyan reagálnak a piaci igényekre? Optimistán áll-e a közeljövőhöz?

U.P.: Az ügyfelek gyakran keresik a technológiailag fejlett és minél hatékonyabb megoldásokat. Optimistán tekintek a közeljövőre, mivel a tevékenységeink összhangban vannak a technológiai fejlődéssel és a piaci igényekkel. Rugalmasan reagálunk a piac változásaira. Az átszervezések általában stratégiai lépések, amelyek segítenek a hatékonyság növelésében, a piaci változásokhoz való alkalmazkodásban és az üzleti folyamatok optimalizálásában.

Vezetőként elkötelezett vagyok a folyamatos fejlesztés és az üzleti célkitűzések elérésének érdekében.

CNCMedia: Milyen főbb sikereket emelne ki a fejlesztés kapcsán? Milyen piaci visszajelzésekkel találkoznak?

U.P.: Az elmúlt években egy izgalmas amerikai-magyar-török kooperáció részesei lehettünk egy nagyszabású autóipari projekt keretein belül. Török partnerünk megbízásából részt vettünk a Fisker Ocean SUV modell külső-belső ajtóinak fejlesztésében. A projekt kiterjedt a szimulációs eredményeken alapuló konstrukciós változtatásokra, majd pedig az ajtók gyártásához szükséges szerszámok tervezésére és gyártására. Az elkészült szerszámcsalád Ausztriában került beüzemelésre, ahol azóta hatékony és stabil gyártást tesznek lehetővé. A projekt során elért sikerek és a megbecsülés, amit Fisker Henrik, a cég alapítója kifejezett irántunk, további üzleti lehetőségeket nyitottak számunkra a SUV modell alkatrészeinek gyártásfejlesztési feladataiban. Fontos számomra, hogy nemzetközi projektjeink sikeresek, és büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk az autóipar fejlődésének és innovációjának.

CNCMedia: Mi a cég zászlós hajója? Mire a legbüszkébb?

U.P.: Fantasztikus látni, hogy az általuk bevezetett ZW3D CAD/CAM szoftver sikeresen hódítja meg a magyar piacot és egyre nagyobb a térnyerése Európában. A tengerentúlon korábban is ismert szoftvernek számított. Hatékony támogatási tevékenységünk segítségével sikerül elnyerni az ügyfelek bizalmát és megtartani őket. Az FTI végeselemes számításokon alapuló lemezalakítás szimulációs szoftverek népszerűsége az OEM-ek és a Tier-1, Tier-2 cégek körében szintén figyelemreméltó. Az, hogy a munkatársak nemzetközi szinten elismert szakemberek mindenképpen a cég szakmai kiválóságát tükrözi. A tudományos fokozattal rendelkező munkatársak száma nemcsak a cég szakmai tekintélyét emeli, hanem hosszú távon is hozzájárulhat a fejlesztésekhez, innovációkhoz és a fejlődéshez.

CNCMedia: Hogyan jött képbe a cég életében a ZW3D?

„A történet egy Észak-Amerikai projekttel kezdődött, ahol mélyrehatóan megismerkedtem a ZW3D szoftverrel. A szoftver amerikai képviseletének vezetője, Steven Sun felajánlott nekem egy Premium CAD/CAM licenszet támogatva a vállalkozásomat az indulásban, cserébe pedig azt kérte, hogy segítsek a szoftver népszerűsítésében Magyarországon és Közép-Európában. Így indult el a szoftveres üzletág.” – Ujvári Péter

CNCMedia: Kinek jó és mely területeken alkalmazható?

U.P.: A ZW3D egy integrált CAD/CAM/CAE rendszer, mely a ZW3D Overdrive™ motorra épülve lehetővé tesz a teljes körű drótváz-, felület- és testalapú modellezést, mindezt kiegészítve hibrid modellezési és direkt szerkesztési képességekkel, végeselemes szimulációs, 3-5 tengelyes marási, esztergálási műveletekkel. Elboldogul az akár 2.5 Gb-os óriásfájlokkal is, így valóban hatékony munkavégzés érhető el vele. A rendszer tervezésekor az egyszerű kezelhetőség és a rugalmasság volt a fő szempont. A végeselemes alapú eszközei lehetővé teszik egy adott szerkezet összes szerkezeti és mechanikai hatásának, valamint az elektromágneses tulajdonságainak elemzését. Több ezer elégedett ügyfél használja a szoftvert, különösen a mérnökirodák, a gépipar és a szerszámipar szereplői. A CAM modul gyors és pontos szerszámpályákat hoz létre, és az erőteljes CAD integrációnak köszönhetően könnyen alkalmazható parametrizált és kinematikával ellátott megfogó elemek készítéséhez, amelyek jelentősen felgyorsítják a munkafolyamatokat.

CNCMedia: Vannak-e jövőbeli tervek és célok a ZW3D-vel kapcsolatban?

U.P.: A viszonteladói hálózat bővítése Európa számos országában egy izgalmas kihívás lehet, és hatalmas lehetőségeket rejt magában. A jelenlegi tárgyalások során remélhetőleg sikeres megállapodások születnek, ez hozzájárulhat a ZW3D további sikeréhez és elismertségéhez a területen. A szoftver kiemelkedő tulajdonságai és a hatékony támogató tevékenységünk biztosítják, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek és hűségesek maradjanak.

CNCMedia: Egyéb célok, fejlesztések, jövőbeli tervek akár rövid, akár hosszútávon?

U.P.: Hiszünk a tudás transzformatív erejében. Jövőbeli terveink között szerepel a tudományos fokozattal rendelkező munkatársaink arányának további növelése. Tervezzük oktatóközpontunk bővítését és akkreditálását felnőttképzési intézménnyé, ahol már nem csak az általunk forgalmazott tervező- és szimulációs szoftverek legújabb módszereivel ismertetjük meg ügyfeleinket. Oktatási portfóliónk bővítése lehetővé tenné a munkaerőpiaci igényekhez igazodva magánszemélyek és ipari szakemberek számára a hatékonyabb munkavégzéshez szükséges speciális, a műanyagfeldolgozás, fémalakítás és a hozzá kapcsolt mechanika valamennyi területét érintő kompetenciafejlesztő képzések, tréningek indítását. Emellett terveink között szerepel egy mérnökiroda alapítása Detroit-ban, amely erősíti jelenlétünket az Észak-Amerikai piacon. Ez az előrelátó lépés lehetővé tenné számunkra, hogy hatékonyabban szolgálhassuk ki ügyfeleinket a régióban és még jobban alkalmazkodjunk az amerikai piac dinamikus igényeihez és sajátosságaihoz.

Következő cikkünkben a ZW3D CAD/CAM szoftverrel fogunk mélyrehatóbban foglalkozni. Bemutatjuk annak funkcióit, felhasználási területeit és legújabb fejlesztéseit. Tartsanak velünk!

További információ:

Az UP Engineering hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]