Az igazán kemény diókhoz: alumínium diótörő!

Az EMUGE-FRANKEN és az OPEN MIND egy lenyűgöző megmunkálási példát mutat be egy Seiffener kézműves munkával készült diótörő segítségével. Megmutatjuk, hogyan történik a világhírű erzgebirgei diótörő pontos másolatának alumíniumból történő marása, amelyet innovatív CAD/CAM stratégiák és a hyperMILL-el történő hatékony 5-tengelyes megmunkálás segítségével végeznek.

Az OPEN MIND a diótörő 3D szkennelésével az osztrák Westcam kereskedőhöz fordult. A Westcam nemcsak a hyperMILL szakértelméről ismert, hanem a 3D méréstechnika terén is széleskörű know-how-val rendelkezik. A szkennelés eredménye egy 1,2 millió háromszögből álló, nagy felbontású hálómodell lett. A gyártási folyamathoz a diótörő modelljét felsőrészre, lábakra, karokra és karra osztották, és egy Hermle C32 gépen 5-tengelyes szimultán eljárással a FRANKEN Rückersdorfban található alkalmazásközpontjában gyártották le. A nagy teljesítményű hyperMILL MAXX Machining csomag stratégiáit használták a munkadarabok nagyolására és simítására. A FRANKEN szármaróival pedig a befejező megmunkálást végezték. Az elkészítéshez a FRANKEN Alu-Cut Aerospace-re is szükség volt – amely egy kifejezetten az alumíniumötvözetek és rézötvözetek megbízható megmunkálására kifejlesztett marógép. A projekthez használt további szerszámok között szerepeltek a FRANKEN Top-Cut különböző változatai és a Franken Turbine sorozat szármarói.

A projektet az EMUGE innovatív EvoGrip központosító satuja támogatta. Az EMO 2023 kiállításon először bemutatott szabványos befogóeszköz moduláris, karcsú rendszerkialakításával és akár 75 kN maximális szorítóerővel rendelkezik. A szimulációt és az optimalizálást a virtuális gépen a hyperMILL VIRTUAL Machining csomaggal végezték, amely a gép kinematikájához pontosan alkalmazkodva oldja meg a végálláskapcsolási problémákat.

Hagyományos kézművesség az Erzgebirge régióból

Az eredeti fából készült sablon az Erzgebirge régió szászországi részén található Seiffen városából származik, amelyet az erzgebirgei népi iparművészet központjának tartanak. A hagyományos kézművesség és a faművészet nagy múltra tekint vissza ebben a térségben. Seiffen különösen az erzgebirgei fafigurák, játékok és karácsonyi díszek gyártásáról ismert, ez a kézművesség tette a régiót világszerte ismertté, melynek impozáns darabjai a diótörő figurák. Az ügyesen faragott és festett diótörő figurák gyakran különböző motívumokat ábrázolnak, például királyokat, katonákat, vadászokat és még sok mást. Nemcsak dísztárgyként használják őket, hanem történelmi jelentőséggel is bírnak.

A Seiffen műhely munkatársai mintegy 150 munkafázisban és körülbelül 25-35 egyedi elemből készítik el ezeket az egyedi fabábukat. Az eredmény klasszikus diótörők vagy diótörő figurák 130 féle kivitelben, mindegyik szokatlan kialakítással és kidolgozott részletekkel. A műhelyben 9 cm magas diótörő figurák és a nagyon nagy, akár 1 méter magas XXL diótörők is készülnek, számos mintával, figurával és kifejezésmóddal. Gyártásuk során pedig különböző helyi fafajtákat használnak fel, mint például bükk, hárs, kőris, éger és más fafajták. Ezzel szép, letisztult és igényes figurákat létrehozva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Fotók és forrásEMUGE-FRANKEN

További információ:

Az EMUGE-FRANKEN hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]