Az ázsiai műholdgyártó SKY Perfect JSAT lézeres űrszemét-eltávolító és Föld-figyelő startupot indít

Japán vezető műholdszolgáltatója, a SKY Perfect JSAT létrehozta az Orbital Lasers Co., Ltd. nevű startup céget, amelynek célja, hogy a világ első olyan vállalatává váljon, amely lézerrel távolítja el az űrszemetet.

Az Orbital Lasers egy új Föld-figyelő üzletágat is indít, amely LiDAR (Light Detection and Ranging) technológiájával nagy pontosságú földfelszíni adatokat fog szolgáltatni.

Az újonnan létrehozott cég a 2025-től kezdi el fejleszteni és forgalmazni lézeres űrszemét-eltávolítási technológiáját, mivel a folyamatosan növekvő űrszemét egyre nagyobb környezeti problémát jelent: becslések szerint több mint 100 millió, egy milliméternél nagyobb űrszemét-részecske található a Föld körüli pályán, ami további aggodalomra ad okot a világűr fenntarthatóságával kapcsolatban.

Kép a növekvő űrszemétről a Föld körüli pályán

A frissen alapított tokiói székhelyű vállalat célja, hogy a 2029-es pénzügyi évben megkezdje az űrszemét eltávolítását. A projekt azt követően jött létre, hogy a SKY Perfect JSAT és Japán legnagyobb átfogó kutatóintézete, a “RIKEN” Fizikai és Kémiai Kutatóintézet közösen megtervezte és kifejlesztette a világ első olyan műholdjának hasznos terhelését, amely lézeres ablációval aktívan távolítja el az űrszemetet.

A tervezés eredménye egy olyan lézersugár, amely ionizálja az űrszemét felületét, olyan energiaimpulzust hozva létre, amely képes a forgó objektum leválasztására, majd lelassítására, így az lassan a Föld légköre felé zuhan, ahol végül elég.

Prototípus bemutató a Föld körüli pályán

„Az új cég egy prototípust fog kifejleszteni, amelynek célja, hogy 2027-ben demonstrálja az űrszemét eltávolítását a Föld körüli pályán” – mondta Tadanori Fukushima, az Orbital Lasers elnök-vezérigazgatója. Az értékesítés az űrszemét eltávolításával foglalkozó japán és külföldi vállalatokat célozza meg, mondta Fukushima.

A cég szerint a módszer fokozott biztonságot nyújt, hiszen alkalmazásával nincs szükség fizikai érintkezésre a hulladékdarabkákkal, amelyek jellemzően 7,5 km/mp sebességgel haladnak. A projekt várhatóan az üzemeltetési költségeket is csökkenti, köszönhetően annak, hogy az űrben található anyagok eltávolításához szükséges üzemanyagot, tolóerőt maga a törmelék felszínének elpárolgása és ionizációja adja.

“Műhold-üzemeltetőként, az űrben található hulladékot ugyanolyan környezeti problémának véljük, mint a globális felmelegedést vagy éppen az élővizek műanyagszennyezét.” – közölte a SKY Perfect JSAT. „A SKY Perfect JSAT és az Orbital Lasers ezzel a problémával foglalkozik, és célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható űrkörnyezet jobbá tételéhez.”

Műholdas LiDAR technológia

Az új cég azt is tervezi, hogy a LiDAR lézertechnológia alkalmazásával nagy pontosságú felszínadatokat szolgáltatva Föld-figyelő szolgáltatásokat indít. A műholdba beépített LiDAR rendszer lézerrel pásztázza a célpontot, amely így az afelé – vagyis a vizsgálni kívánt objektum felé – kibocsátott és onnan visszaeső fény útja során eltöltött időt méri.

A műholdas LiDAR – az űrszemét-eltávolító lézertől különálló rendszer – nagy pontossággal képes mérni a fák, épületek és a földfelszín magasságát, így az ilyen adatok felhasználhatók a célterület vagy objektum részletes, háromdimenziós térképeinek elkészítéséhez – közölte az Orbital Lasers.

A műholdas LiDAR például felhasználható a növényzet sűrűségének és a potenciális CO2-elnyelő képességének felmérésére, valamint a Föld felszínének nagy felbontású térképeinek létrehozására. A rendszer továbbá számos változatos feladatra használható fel: fejlesztésre, infrastruktúra-tervezésre, a szállítmányok ellenőrzésére, mint például a vasérc dokkok melletti rakodására, valamint bányászati feladatokra.

Űrszemét eltávolítás (balra) és a műholdas LiDAR technológia (jobbra).

A SKY Perfect JSAT közölte, hogy szerződést írt alá a Japán Űrkutatási Ügynökséggel (JAXA) a földmegfigyelő LiDAR műholdrendszer koncepcionális tanulmányozására és jövőbeli kereskedelmi hasznosítására. A tanulmány elkészítését az Orbital Lasers vállalja.

A SKY Perfect JSAT azt is elmondta, hogy az ipar és az akadémiai szféra közötti együttműködés révén fejlesztette űralapú lézertechnológiáját, és ennek eredménye a két vállalkozás, amelyek az űrszemét eltávolításával és a műholdas LiDAR-ral foglalkoznak.

Tadanori Fukushima, az Orbital Lasers elnök-vezérigazgatója

„Ezen túlmenően az űralapú szolgáltatások döntő szerepet játszanak katasztrófahelyzetekben, értékes eszközt kínálva a károk mértékének felméréséhez és a vészhelyzeti kommunikáció megkönnyítéséhez” – közölte a SKY Perfect JSAT. „Az űrrendszerek jelentősége várhatóan még tovább növekszik majd a jövőben, mint a gazdaságot és társadalmat támogató infrastruktúra.”

Képek és forrásSKY Perfect JSAT

További információ:

A SKY Perfect JSAT hivatalos honlapján.

Az Orbital Lasers hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]