AI-alapú robotika az NVIDIA Isaac platformon

Az NVIDIA Isaac a legmodernebb, intuitív felületet adja a robotfejlesztők és kollaboratív robotcella gyártók kezébe, a gördülékeny adatfeldolgozás és egyszerű integrálhatóság érdekében.

A platform a robotikai fejlesztők számára világszerte nagy teljesítményű észlelést és valósághű szimulációt biztosít. A frissítések közé tartozik az NVIDIA Isaac ROS 2.0 és az NVIDIA Isaac Sim 2023.1 kiadása, valamint az észlelési és szimulációs frissítések, amelyek leegyszerűsítik a ROS-fejlesztők számára a mesterséges intelligencia alapú robotikai alkalmazások létrehozását és tesztelését.

„A ROS folyamatosan növekszik és fejlődik, hogy nyílt forráskódú szoftvert nyújtson a teljes robotikai közösség számára”mondta Geoff Biggs, az Open Source Robotics Foundation technológiai igazgatója. „A mostani kiadással bevezetett új NVIDIA előre elkészített ROS 2 csomagok felgyorsítják ezt a növekedést azáltal, hogy a ROS 2 könnyen elérhetővé válik a hatalmas NVIDIA Jetson fejlesztői közösség számára.”

1. ábra. Az NVIDIA Isaac Robotics Platform olyan technológiák gyűjteménye, amelyek lehetővé teszik a mesterséges intelligencia alkalmazását a robotikában.

Isaac ROS 2.0

Ahogy a robotika egyre magasabb szintű autonómiára tesz szert, a különféle érzékelőtechnológiák elterjedése mellett, a CPU alapú feldolgozás korlátai nyilvánvalóvá válnak. A gyorsított számítástechnika természetes megoldásként jelent meg ezen szűk keresztmetszetek leküzdésére.

Az Isaac ROS gyorsított számítási képességeket biztosít, lehetővé téve a következő generációs robotikai megoldások fejlesztését. A gyorsított ROS-csomagok gyűjteményének felajánlásán túl az NVIDIA szorosan együttműködik az Open Robotics-szal magának a middleware hatékonyságának növelése érdekében.

A fejlesztők világszerte használják az Isaac ROS-t nagy teljesítményű robotikai megoldásokhoz különböző területeken, többek között a mezőgazdaságban, a raktárak automatizálásában, a last-mile kiszállításban és a szolgáltatási robotikában.

2. ábra. Az NVIDIA Isaac ROS szoftvermoduljai, amelyek az NVIDIA Isaac robotikai platform kulcsfontosságú összetevői

„Az NVIDIA kínálatának széles skálája miatt a megoldás tökéletes választás a FarmX számára” – mondta Dan Hennage, a FarmX robotikai alelnöke. „Az Isaac ROS operációs környezetétől és könyvtáraitól kezdve a különböző modulokig, amelyek biztosítják számunkra a drónoktól a nagy traktorokig terjedő járművekre való telepítést, az NVIDIA Jetson és az Isaac ROS lehetővé teszi számunkra, hogy az alkalmazásunk fejlesztésére összpontosítsunk, a platformhoz való alkalmazkodás helyett.”

Cornel Amariei, a .lumen vezérigazgatója és alapítója elmondta: „A legfejlettebb technológia segítségével olyan vakvezető asszisztenst építettünk, amely az autonóm vezetést olyan szintre csökkenti, melyet az emberek már kényelmesen viselhetnek a fejükön. Ez csak az NVIDIA Jetson platformnak és az Isaac ROS optimalizált csomagjainak és funkcióinak köszönhetően volt lehetséges. A vSLAM-tól a sztereó érzékelésig semmilyen más platform nem tette volna ezt lehetővé számunkra.”

Isaac Sim 2023.1

A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása a robotikában fel fogja gyorsítani az automatizálást az iparágakban, a gyártástól a logisztikán át az autóiparig. A robotok érzékelésére vagy vezérlésére szolgáló mesterséges intelligenciamodelleket fejlesztők és tesztelők számára gyakran az adathiány jelenti a kihívást. A nagypontosságú szimuláció a kulcsfontosságú technológia ennek a hiánynak a kezelésére.

Az NVIDIA Omniverse-re épülő Isaac Sim egy robotikai szimulátor az AI-alapú robotok fejlesztéséhez, kiképzéséhez, teszteléséhez és telepítéséhez. A hatékony beépített képességek közé tartozik az NVIDIA Omniverse Replicator a szintetikus adatok létrehozásához, valamint az Isaac Gym a GPU-gyorsított tanuláshoz. Az Omniverse Replicator legújabb, 1.10-es kiadásával a fejlesztők alacsony kódú, YAML-alapú konfigurátorral és aszinkron rendereléssel fokozhatják a szintetikus adatok generálását.

Az Isaac Sim pontos szenzorszimulációkat is tartalmaz a ma elérhető legtöbb népszerű szenzorhoz. Támogatja a ROS és a ROS 2 rendszert, és emellett Python szkriptből is vezérelhető.

Sok vállalat a szimulációra épülő megközelítést követve fejleszt robotokat és automatizálási megoldásokat. Ehhez nagy pontosságú szimulációra van szükség a tervezés és az áteresztőképesség validálásához a megoldás megépítése előtt.

„A Collaborative Robotics-nál mély meggyőződésünk, hogy a robotika jövője az emberrel együtt dolgozó, együttműködő robotokban rejlik” – mondta Jon Battles, a technológiai stratégia alelnöke. „A Sim-first megközelítését választottuk, és széles körben használjuk az Isaac Sim-et, hogy felgyorsítsuk a fejlesztési és telepítési határidőket.”

3. ábra. Az NVIDIA Isaac Sim 2023.1 új beépített robotmodelljei: FANUC robotkar (balra), Fraunhofer EvoBOT (középen) és Techman Cobot (jobbra)

Chris Paulson, a RIOS műszaki alelnöke elmondta: „Az NVIDIA Isaac Sim kulcsfontosságú abban, ahogyan a RIOS tervezi, teszteli és megvalósítja a fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező robotok által működtetett, RaaS (Robots as a Service) munkacellákat a jövő intelligens gyárában. Az Isaac Sim kritikus fontosságú platform a projektkockázat csökkentéséhez, az új munkacellák tervezésének kockázatmentesítéséhez és az összetett robotfeladat-végrehajtás fejlesztésének egyszerűsítéséhez. Belső, ügyfélbarát eszközeink szintén platformként használják az Isaac Simet, hogy gyorsan és hatékonyan szállítsuk a legkorszerűbb robotikát ügyfeleinknek.”

Az NVIDIA Isaac Robotics platformot az alapoktól kezdve a robotika mesterséges intelligenciájának fejlesztésére tervezték. A legújabb Isaac ROS-frissítések megkönnyítik az NVIDIA AI-érzékelés kihasználását a ROS-fejlesztők számára. Az Isaac Sim legújabb kiadása pedig tele van új funkciókkal, amelyekkel könnyedén fejleszthet, tesztelhet és képezhet AI robotokat a virtuális világban, mielőtt a valós világban bevetné őket. Csatlakozzon az NVIDIA Isaac ROS és Isaac Sim segítségével dolgozó több ezer fejlesztőhöz.

Fotók és forrásNVIDIA

Megosztás
[
    ]