Versenyképes CAD rendszerek, fej-fej mellett

Az ABI Research a Siemens, a PTC, az Autodesk és a Dassault Systèmes piacvezető CAD rendszer szolgáltatók globális rangsorát állította fel, mely óriások mögött néhány kevésbé elterjedt, feltörekvő megoldás fejlesztője is helyet kapott.

Fotó forrása: Siemens

Az ABI Research egy globális technológiai kutatócég, amely a világ minden tájáról hasznos információkat és stratégiai útmutatást nyújt technológiai vezetőknek, innovátoroknak és döntéshozóknak egyaránt. Kutatásaik az iparágakat, gazdaságokat és munkaerőt drámaian átalakító technológiákra összpontosítanak.

Az ABI Research új versenyképességi értékelése nyolc CAD-rendszer fejlesztő által kínált megoldás mélyreható és független vizsgálatát tartalmazza. Az elemzés kilenc kritériumra összpontosított, az innováció és a megvalósítás szempontjait követve. Ezek közé tartozik a termék alapfunkciója, a számítógéppel támogatott kiegészítések, a kiterjesztett funkciók (generatív tervezés, AR/VR, szimuláció, renderelés) és a felhőfunkciók. Ezen túlmenően a jelentés értékeli az új felhasználói élményt, a nagy gyártóvállalatok számára történő bevezetés egyszerűségét, az üzleti modell innovációját, a piaci részesedést és a partneri megoldások ökoszisztémáját.

Az értékelt és rangsorolt vállalatok a következők:

Piacvezetők: Siemens, PTC, Autodesk, Dassault Systèmes.

Középmezőny: ZWSoft

Egyéb gyártók: Alibre, IronCAD, TurboCAD

Fotó forrása: Alibre

„A Siemens (Solid Edge, NX, a nemrég megjelent NX X-szel) végzett az élen a versenytársak rangsorában, az első helyen, mivel CAD-megoldásai a számítógéppel támogatott technológia (CAx) teljes csomagját, többféle telepítési lehetőséget (helyi, hibrid, SaaS) és rugalmas árazást biztosítanak előfizetés vagy tokenek formájában, valamint a CAD-képességeket bővítő megoldáspartnerek legátfogóbb hálózatát kínálják” – állítja James Iversen, az ABI Research gyártóipari elemzője.

A PTC a helyi és a SaaS (Software as a Service) közötti zökkenőmentes átmenettel a vezető innovátor, mivel a felhasználók közvetlenül átvihetik az adatokat és a modellfájlokat a CREO-ból az új CAD-megoldásába, a CREO+-ba. A PTC másik erős pontja az ügyfelekkel való kapcsolattartás, mely a visszajelzések alapján, egy kulcsfontosságú kritérium, ezáltal a PTC meghatározó helyet foglal el a versenyben.

Az Autodesk szintén jól szerepelt, az AutoCAD és Inventor programmal a harmadik helyen végzett, mivel olyan robusztus CAD-élményt képes nyújtani, amely minden gyártási területet kiszolgál, valamint az új felhasználói élmény és a piaci részesedés terén is figyelemreméltó eredményt ért el. A negyedik helyen a Dassault Systèmes végzett, amely a rugalmas fizetési struktúrákkal, a legnagyobb piaci részesedéssel és a második legnagyobb partneri ökoszisztémával ért el jó eredményt.

Fotó forrása: Autodesk

Az innovatív funkcionalitás volt a legjelentősebb megkülönböztető tényező a piacvezetők és a középmezőny, valamint a további szereplők között. A ZWSoft, az Alibre, az IronCAD és a TurboCAD jellemzően a kisebb gyártókat szolgálják ki, de a nagy cégek számára is élhető CAD-megoldásokkal rendelkeznek. E szolgáltatók számára a fő buktatókat a korlátozott felhőfunkciók és a SaaS konstrukció hiánya jelenti.

„A középmezőny és az az alatti kategóriába tartozó gyártók erős CAD-képességekkel rendelkeznek, de még dolgozniuk kell a szolgáltatásaik egységes CAx-megoldássá történő fejlesztésén, ezt követően pedig a felhő és a SaaS bevezetésén, hogy a nagyvállalatok körében növelhessék piaci részesedésüket” – zárja Iversen.

Ezek a megállapítások az ABI Research MCAD SaaS For Large Enterprise and Manufacturing at Scale versenyképességi rangsoroló jelentéséből származnak. A jelentés készítésének során a vállalat ipari gyártástechnológiák sorát kutatta, ezáltal összegyűjtve számos adatot a területen. A Versenyképességi rangsor jelentései átfogó elemzést nyújtanak a megvalósítási és innovációs stratégiákról, hogy páratlan betekintést nyújtsanak egy vállalat teljesítményébe és helyzetébe a versenytársakhoz képest.

ForrásABI Research

További információ:

Az ABI Research hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]